Ergens onderweg verlies ik altijd iets. Soms is het mijn paspoort, soms mijn zonnebril, en vaak ook gewoon tijd. Maar het is niet alleen het vergeten van spullen: reizen met ADHD voelt soms alsof je in een storm van prikkels, last-minute beslissingen en mentale afleiding wordt meegesleurd. Alles gebeurt tegelijkertijd, en ondertussen probeer je ook nog te genieten van de bestemming zelf. Toch laat ik me er niet door tegenhouden en probeer ik het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Deze tips helpen mij om te reizen met ADHD en onderweg niet compleet de kluts kwijt te raken.
Reizen met ADHD
ADHD in het dagelijks leven kan al voor uitdagingen zorgen, maar op reis wordt het vaak een tikkeltje erger. Je dagelijkse routine of structuur valt weg, waardoor alles net iets chaotischer aanvoelt. Het is als een live-action puzzelspel waar je steeds opnieuw moet zoeken naar je spullen, je planning en je focus – maar waar de spelregels ook nog eens constant veranderen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Deze week is het Neurodiversity Celebration Week, een mooi moment om stil te staan bij hoe we reizen kunnen verbeteren voor neurodivergente mensen. Want hoe fantastisch reizen ook is, het kan soms voelen als een crash course in overprikkeling. Booking.com deed onderzoek naar reistrends voor 2025 en daaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse neurodivergente reizigers AI-tools wil gebruiken voor real-time updates en rustige plekken op luchthavens. Logisch. Niets zo zenuwslopend als niet weten of je gate nog hetzelfde is (mijn stappenteller maakt overuren op een vliegveld door het heen en weer wandelen van en naar de borden met vluchtinformatie). Daarnaast geeft 59% aan behoefte te hebben aan stilteruimtes en 67% zou graag opties zien om ruis te verminderen.
Maar zelf zijn er ook een aantal tips en tricks die je kunt toepassen. Na jarenlang trial and error heb ik een paar strategieën gevonden die mijn reiservaring net iets minder chaotisch maken. Hier komen ze.
Neem handige gadgets mee
Sommige gadgets maken reizen net een stukje makkelijker. Opgelade powerbanks zijn altijd een goed idee, want ADHD en batterijen opladen zijn geen match made in heaven. Daarnaast is een noise-cancelling koptelefoon mijn redder in nood – niet alleen voor in het vliegtuig, maar ook om de kakofonie van luchthavens en drukke straten te verminderen. Het voelt als een onzichtbare bubbel waarin je even op adem kunt komen. Wil je geen gigantische koptelefoon meenemen? Dan is een goed stel oordopjes een oplossing. Ik heb zelf Loop-earplugs die geroezemoes dempen, waardoor ik ook een gesprek beter kan verstaan.
Ook hangt er altijd een AirTag aan mijn koffer en aan mijn sleutels, zodat ik me niet druk hoef te maken dat deze belangrijke dingen op een mysterieuze manier verdwijnen. Andere handige gadgets zijn een e-reader om rustig te lezen zonder afgeleid te raken door meldingen en een reisorganizer voor paspoort, tickets en belangrijke documenten, zodat alles op één vaste plek zit.
Installeer handige apps voor reizen met ADHD
Naast fysieke gadgets zijn er ook apps die reizen met ADHD makkelijker maken. Apps zoals TripIt helpen bij het overzichtelijk houden van reisschema’s en tickets. Citymapper is ideaal om snel de juiste routes te vinden in onbekende steden. Brain.fm of Noisli kunnen helpen om onderweg te focussen of te ontspannen. Voor wie moeite heeft met het onthouden van taken, kan een simpele to-do app zoals Todoist een uitkomst zijn. Maar voor mij werkt uiteindelijk de simpelste app het best: mijn notities. Te veel verschillende apps of apps waarbij ik allerlei handelingen moet doen, daar haak ik bij af. Daarom maak ik meestal gewoon mijn planning in mijn notities. Alles op één plek, zonder afleiding.