Dol op design? Of ‘gewoon’ geïnteresseerd in de geschiedenis en feminisme? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij Here We Are! Women in Design 1900 – today: een net geopende tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Bijzonder aan deze expo? De meer dan 100 meubels, grafische werken, juwelen, modestukken, keramiek- en glaswerk en textielkunstwerken zijn allemaal ontworpen en / of gemaakt door vrouwen. Hierom is dat belangrijk.
Vrouwelijke ontwerpers
Natuurlijk: in een ideale wereld zou het niet nodig zijn een tentoonstelling in te richten met designs van alleen vrouwen. Helaas is het echter zo dat veel van hen lang niet de erkenning kregen die ze verdienen. Verrassend is bijvoorbeeld de handleiding die Louise Brigham in 1909 publiceerde, over het zelf maken van meubels van gebruikte materialen zoals kisten.
Deze uitvinder van duurzaam DIY-interieur verdient echt een plek in ons collectieve geheugen, maar kreeg die vooralsnog nooit. Nog een voorbeeld: aan het begin van de twintigste eeuw werkten vrouwelijke ontwerpers vaak voor een merk of mannelijke designer, waardoor niet de eigen naam van die vrouw bij het design kwam te staan. Denk aan producten van de Franse architect Charlotte Perriand die lange tijd werden toegeschreven aan Le Corbusier.
In Here We Are! Women in Design 1900 – today – samengesteld met stukken uit de designcollectie van Vitra Design Museum en met sieraden van Cartier – krijgen deze pioniers hun verdiende plek in het (kunst)historisch narratief. Ook leer je er veel over de sociale betekenis van design. Zo opent de tentoonstelling met het verhaal over de strijd om vrouwenkiesrecht en de rol die de beroemde Suffragettes hierin speelden begin 20e eeuw. Zij kleedden zich vooral in wit, paars en groen – respectievelijk de kleuren van puurheid, waardigheid en hoop. Zowel de affiches als de mode van deze strijdsters is interessant én (helaas) vandaag de dag nog steeds relevant.

Tentoonstelling vol innovatief design
We vragen gastcurator Charlotte Martens of de tentoonstelling dan ook een activistische aard heeft. “Ja”, bevestigt zij meteen. “Sowieso hebben de ontwerpen die wij tonen, zeker die uit de eerste feministische golf voordat vrouwen kiesrecht hadden, vaak een activistische inslag. Daarop zijn wij als tentoonstellingsmakers doorgegaan, door te laten zien hoe vrouwen hun plek in de ontwerpwereld hebben veroverd.”