loiza-lamers-guillaume-philibert-chin-en-philippe-vogelenzang-over-de-nieuwe-visie-van-hollands-next-top-model-223368
©Videoland

We kondigden het al eerder aan: Holland’s Next Top Model is terug. En wel in een nieuw jasje. Voor het zestiende seizoen besluit het programma een nieuwe weg in te slaan, geënt op de waardes van inclusiviteit en diversiteit. En dat is niet voor niets, vertellen oud-winnaar en presentatrice Loiza Lamers en juryleden Guillaume Philibert Chin en Philippe Vogelenzang tijdens een exclusief interview over de nieuwe HNTM aan Vogue.

Een nieuwe Holland’s Next Top Model

Met de aankondiging van een gloednieuw seizoen van Holland’s Next Top Model werd duidelijk dat het programma een nieuwe weg inslaat. Voor het eerst wordt er gebruik gemaakt van een genderneutrale selectie van de kandidaten. Een gemixte groep van verschillende mensen die zich identificeren op hun manier, maar allen de potentie hebben om Holland’s Next Top Model te kunnen worden.

We spraken eerder al met Yolanda Hadid over haar rol in het programma. Nu spreken we ook host Loiza Lamers en juryleden Guillaume Philibert Chin en Philippe Vogelenzang over de nieuwe visie van HNTM. Wat waren de grootste lessen tijdens het maken van het programma en op welke manier hopen zij dat de serie een waardevolle bijdrage kan leveren aan positieve verandering in de mode-industrie? Lees hier het interview.

Begin van een nodige verandering

Philippe stelt dat hij “specifiek tegen dit seizoen ‘ja’ heeft gezegd” door de nieuwe visie van het programma rondom inclusiviteit. Iets dat voor hem altijd centraal staat in zijn werk als top-modefotograaf. Philippe: “In mijn carrière ben ik me er altijd bewust van geweest hoe fotografie en mode mensen op allerlei manieren kunnen inspireren, zeker op het gebied van inclusie. Dit thema is daarom binnen mijn werk altijd al intrinsiek aanwezig. Sowieso heeft mijn fotografie-signatuur zich nooit alleen visueel of grafisch onderscheid, maar juíst ook door een diverse casting. Dit pallet aan schoonheid naar de oppervlakte brengen, vergroten en benadrukken is precies waar mijn plezier, passie en liefde ligt voor beeld.”

Voor Loiza was het een bijzondere terugkeer, aangezien ze zelf het programma won. Loiza: “Toen ik hoorde dat ik HNTM mocht presenteren dacht ik gelijk: ‘dit wil ik doen’. Ik dacht terug aan wat er in zeven jaar tijd allemaal is gebeurd, van het moment dat ik zelf won tot nu. Het was de kickstart van mijn hele carrière. Maar ik merkte ook meteen dat we veel ideeën hadden over hoe we dit seizoen anders konden vormgeven. Het was heel gek om ineens aan de andere kant van de tafel te zitten. En ondanks dat gegeven voelde ik me niet ver verwijderd van de kandidaten. Ik wilde voor hen een fijne omgeving creëren zodat, hoever ze ook zouden komen, ze met een mooie ervaring naar huis gingen.”

Ook Guillaume wilde gelijk meedoen toen hij hoorde over de nieuwe visie van het programma: “Ik kon me gelijk heel erg vinden in de nieuwe visie van het programma. De waarde in dit seizoen sluiten heel sterk aan bij waar ik als persoon maar ook mijn merk voor staat: inclusiviteit en toegankelijkheid, waar de grenzen tussen mensen worden uitgewist.”

Nog niet alle stappen zijn gezet

Hoewel er hard is gewerkt aan het bevorderen van inclusiviteit wil dat volgens de host en juryleden niet zeggen dat het eindpunt is bereikt. Loiza: “Ik vind de manier waarop we het programma nu hebben gemaakt de enige juiste is. Het is mooi dat we met dit nieuwe seizoen een begin hebben mogen maken en kunnen bijdragen aan een positieve verandering in de modewereld. Inclusiviteit is een hele relevant thema op dit moment. Toch weten we allemaal dat zeker in de modewereld hier hard naar wordt gestreefd, maar nog lang niet is bereikt. Daarom hoop ik dat dit nieuwe seizoen een voorbeeld kan zijn voor wat er nog allemaal mogelijk én nodig is in de toekomst.”

Ook Guillaume onderstreept dit: “We hebben een aantal grote stappen gezet, maar er moeten er nog veel meer komen. Zo zijn bijvoorbeeld nog niet alle entiteiten of lichaamstypes gecoverd in dit seizoen. Tegelijk ben ik heel vereerd om mee te hebben mogen werken aan het maken van een belangrijk begin van die verandering.”

Nog steeds een modellen-competitie

Toch was het ook voor de host en juryleden belangrijk dat het programma niet volledig zou draaien om het feit dat het genderneutraal en inclusief is. Het moest een gegeven worden zonder dat er te veel aandacht naar uit zou gaan. Loiza: “We hebben een inclusief seizoen, maar we zijn niet opzoek naar verhalen rondom die thema’s. We willen een topmodel vinden. De kandidaten zijn wie ze zijn en het is belangrijk dat ze er allemaal mógen zijn. Maar onze zoektocht is een andere.”

Guillaume stelt dat ze daarom alle kandidaten hebben beoordeeld op hun prestaties over het gehele seizoen: “We hebben iedereen beoordeeld op basis van talent en ontwikkeling in het programma. Dat was voor ons het belangrijkst.” Loiza: “Ik vond het belangrijk om te laten zien dat model zijn een echt vak is. Natuurlijk willen we onconventionele schoonheidsstandaarden doorbreken, maar we willen tegelijk ook een realistisch beeld tonen dat topmodel zijn heel hard werken is.”

Jezelf zijn

Met alle verschillende aspecten van het creëren van inclusiviteit, staat vooral jezelf zijn centraal zeggen de juryleden. Guillaume: “Ik hoop dat jongeren die hiernaar kijken zichzelf kunnen terugzien in de kandidaten. Tegelijk hoop ik dat we mensen het gevoel kunnen hebben geven dat er een kans en plek is voor iedereen – juist ook in de modewereld. Dat het niet afhangt van je geslacht, waar je in gelooft of waar je op valt.” Loiza: “Ik hoop dat we hebben kunnen laten zien dat jezelf zijn en in je eigen kracht staan je juist kan helpen in het opbouwen van een carrière in de modellenwereld. Ik wilde de kandidaten echt laten voelen dat ze volledig zichzelf mochten zijn.”

Philippe beaamt dit en stelt dat ook het inspireren van anderen een groot doel is van dit seizoen: “Er is meer dan ooit ruimte gemaakt voor een cast die een reflectie is van de samenleving en de mode-industrie zou daar een juiste afspiegeling van moeten zijn. Ik vond het belangrijk dat kijkers zichzelf konden herkennen in de castleden. Wat ik erg mooi vond om te zien was dat voor de programmamakers diversiteit en representatie altijd van belang was, dus juist óók als de camera’s niet draaiden.”

Openstaan voor nieuwe perspectieven

Dat wil niet zeggen dat dit een seizoen is waar geen frictie bestond. Loiza: “Laten we wel wezen. Dit is geen seizoen met alleen maar kumbaya – er zitten sterke persoonlijkheden in wat leidt tot fricties en discussies, zowel tussen de jury en kandidaten. Guillaume beaamt dat: “Er was veel respect tussen de juryleden, maar er was ook zeker frictie. Yolanda en ik bijvoorbeeld hebben een hele andere positie en daardoor kijk op de mode-industrie. Ik zoek naar andere soort talenten dan modellen die op de catwalk lopen. Wij kijken veel meer naar persoonlijkheid, de aanwezigheid op sociale media, en de waarde die het model heeft.”

Maar juist die frictie is zo interessant, stelt Guillaume: “Het mooie van dit seizoen is dat er een basis is gelegd om meer in gesprek te zijn met elkaar en open te staan voor andere perspectieven. We kunnen leren als industrie wanneer we openstaan om naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Van de juryleden tot de kandidaten: het was een samenkomst van verschillende werelden, die elkaar uiteindelijk alleen maar versterken.”

Het dertiende seizoen van Holland’s Next Top Model is wekelijks te zien op Videoland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline)