Hoewel we leven in een tijd waarin we worden overspoeld met receptideeën op Instagram en TikTok, blijft onze liefde voor kookboeken groot. Niet alleen omdat ze een gezellige aanvulling zijn op je (keuken)interieur, maar ook omdat de fysieke handeling van het bladeren door een kookboek, het uitzoeken van een recept en daar vervolgens een middag aan besteden net zo’n genot is als het eindresultaat zelf – althans, dat hoop je dan.
Vol prachtige foodfotografie en waanzinnige recepten, en van klassiekers tot nieuwe favorieten: deze tien kookboeken verdienen een plekje in jouw keuken – of, met het oog op de feestdagen, in die van een dierbare (amateur)kok.
Kookboeken: 10 tips
Flavour – Yotam Ottolenghi
Wie kookboeken zegt, zegt Ottolenghi. Is er een betere manier om dit lijstje te starten dan met één van de klassieke kookboeken van de Israëlisch-Britse kok? De wereldberoemde chef heeft inmiddels meerdere kookboeken op zijn naam staan, die je direct herkent aan hun minimalistische maar toch kleurrijke vormgeving – zoals de ui met zijn gekleurde ui-lagen, of de felgele citroen op de kaft van zijn boek Simpel.
Flavour, € 33,99
De Zilveren Lepel
We blijven nog even in de categorie ‘klassiekers’ met De Zilveren Lepel, zo’n kookboek dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Het kookboek is de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Italiaanse Il cucchiaio d’argento, dat al vijftig jaar lang het meest verkochte kookboek in Italië is. De Zilveren Lepel wordt dan ook wel dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken genoemd. Kortom, een must-have voor kookliefhebbers.