ik-verfde-mijn-wenkbrauwen-met-henna-bleek-allergisch-en-werd-ziek-zo-kun-jij-dit-voorkomen-242956
©Hein Gijsbers / Vogue

Wanneer beautyproducten testen een grote hobby van je is, kan er wel eens iets misgaan. Waarvan akte. Eerder dit jaar had ik echter een misser die verderging dan een ingescheurde nagel of oranje selftan-voeten. Voor het verven van mijn wenkbrauwen met henna bleek ik namelijk allergisch en werd flink ziek. Ik deel deze epic beauty fail, zij het met enige schaamte, om te voorkomen dat het jou ook overkomt.

Brow lamination

Er zijn momenteel ontzettend veel manieren om je wenkbrauwen te (laten) behandelen, naast het verven met henna. Dat komt omdat er evenveel trends zijn, van borstelige en donkere vriendinnen op je voorhoofd tot juist gebleekte wenkbrauwen en strakke strepen. Ja, de dunne wenkbrauw zoals in de roaring twenties en even roerige nineties is terug, en daar vind ik wat van. Niet in de minste plaats omdat ik me dat tweede tijdperk herinner en mijn toen bescheiden wenkbrauwen zelf nog minder bedeeld heb gemaakt. Met blijvend effect.

Ik heb dus nu, als ik er niks mee doe, behoorlijk dunne streepjes boven mijn ogen – en ik wil juist volle rakkers. Een paar maanden geleden probeerde ik voor het eerst een brow lamination. Hierbij worden je wenkbrauwharen naar boven gekamd en daar semi-permanent vastgelegd met een chemisch goedje. Mijn gevoelige huid – want die heb ik – kon daar grappig genoeg prima tegen. Het effect was mooi, maar erg tijdelijk. Na twee weken waren de wenkbrauwharen van volumineus omhoog wijzend, weer gewoon warrig en dun geworden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wenkbrauwen scheren

Dit keer koos ik daarom voor een groeibehandeling met als doel op langere termijn blijvend vollere, natuurlijke wenkbrauwen. Dit hield in dat mijn wenkbrauwen eerst in vorm werden gebracht met een mesje. Hierbij werden de zachte ‘babyhaartjes’ rondom mijn zichtbare wenkbrauwen afgeschoren, zodat ze dikker en donkerder zullen terugkomen. Vergelijk het met het wegscheren van de blonde donshaartjes boven je bovenlip: eerst zie je ze niet, maar haal je ze eens weg, komen ze keihard terug.

Na dit voorzichtige scheren, dat meerdere keren moet gebeuren voor het langetermijneffect, ging de professionele dame mijn wenkbrauwen verven met henna. Van tevoren werd gepolst of ik allergisch ben voor henna of verf, waarop ik mijn ervaringen deelde. Jaren geleden heb ik wel eens een jeukerige hoofdhuid gehad na het behandelen van mijn haar met chemische verf, maar echt extreem was dit nooit. Van natuurlijke henna – het bruine of rode poeder dat je aanlengt met bijvoorbeeld thee of koffie – heb ik nooit last gehad.

Allergisch

Hier zit meteen het grote gevaar. Bij veel salons wordt namelijk gevraagd of je wel eens allergisch bent geweest voor verven met chemische haarverf of henna; sommige beautybehandelaars laten je zelfs een contract ondertekenen. Zo wordt de verantwoordelijkheid bij de klant gelegd, ik denk om geen claims achteraf te krijgen. Slim, maar niet helemaal terecht. Je kunt namelijk bij zo’n  vragenlijst eerlijk aangeven dat je niet allergisch bent en toch fout zitten. Simpelweg omdat je het niet weet.

Zoals hier te lezen is, kun je op latere leeftijd pas bepaalde allergische reacties krijgen omdat je bijvoorbeeld nooit eerder met dat allergeen, die trigger, in aanraking bent gekomen. Daarnaast kan een allergie ook ontwikkelen waardoor de reactie steeds erger wordt, of minder erg. Om het op mezelf te betrekken: ik was 20 jaar geleden allergisch voor bepaalde parfums en haarkleuringen en nu niet meer. Wat ook verraderlijk is aan de vragenlijst: er wordt nooit précies gezegd met welke ingrediënten wordt gewerkt, waarover zo meer.

Door deze veranderlijke factoren, zouden beautybehandelaars eigenlijk niet alleen moeten vertrouwen op een vragenlijst waarbij ze compleet afgaan op wat de klant weet. De enige mogelijkheid om allergieën echt uit te sluiten, is testen. Probleem daarmee is dat het tijd kost – soms komt een allergische reactie namelijk pas twee dagen later op.

Wenkbrauwen verven met henna

Want dit is wat er met mij gebeurde. De behandelaar handelde in principe correct: ze liet mij een uitgebreide vragenlijst invullen waarbij werd gevraagd naar mijn medische conditie (‘geen problemen’) en eventuele allergieën (‘nul’). Daarna vroeg ze dus mondeling nog eens of ik ervaring had met verven met henna.

Wat deze beauty-expert alleen niet vertelde, is dat de henna die gebruikt wordt om te verven, niet puur natuurlijk is. Zoals hier ook te lezen is, zit hier namelijk vaak paraphenyleendiamine (oftewel PPD, lees hier meer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) bij dat de natuurlijke kleur van henna versterkt. In zo’n beetje alle commerciële henna-producten, dus zowel haar- en wenbrauwverf als het spul gebruikt voor henna-tatoeages, zit deze kleurstof. En kennelijk zijn behoorlijk wat mensen daar juist allergisch voor.

En dat heb ik geweten. Een dag na de behandeling, begonnen mijn wenkbrauwen te jeuken. Vervolgens ontstonden er blaasjes, ook bij de weggeschoren babyhaartjes, wat de allergische reactie vrees ik alleen maar heeft versterkt. De ochtend daarna werd ik wakker met zwellingen, die nadat deze zakten ervoor zorgden dat ik mijn ogen dagenlang niet openkreeg. Daarnaast had ik koppijn, verhoging en was misselijk. Op advies van de huisarts – die vertelde dit vaker mee te maken – moest ik een dubbele dosis anti-histaminepillen slikken, waarvan je flink suf wordt, en smeren met sterke hormoonzalf. Geen pretje. Nu, een maand later, is de huid rondom mijn ogen nog rood. Daarnaast hebben de schilfers die ontstonden na het indrogen van de blaasjes, ervoor gezorgd dat veel wenkbrauwharen zijn uitgevallen. Niet helemaal het effect waar ik voor ging…

Allergische reactie voorkomen

Ik vertel dit niet om beautybehandelaars te shamen. Of om te vertellen dat jij je wenkbrauwen niet meer moet laten verven met henna. Zeker niet. Wat ik wel iedereen wil adviseren: als je behandelaar niet de tijd heeft of neemt om een test te doen op je huid, moet je als klant zelf die verantwoordelijkheid opeisen. Dus als je met een voor jouw nieuwe verf gaat werken, test hem dan even uit op je arm. Wacht twee dagen en indien er geen reactie is, kun je ermee laten verven.

Daarnaast moet je je echt realiseren dat in het verleden behaalde resultaten, geen garantie zijn voor de toekomst. Sowieso omdat allergieën dus later in je leven kunnen ontstaan of verergeren, maar ook omdat niet alle salons dezelfde verf gebruiken. Daarbij vertellen ze er vaak niet bij dat in die zogenaamd natuurlijke henna ook chemicaliën zitten. Ook als je bijvoorbeeld henna koopt in de drogist om zelf je haar te verven, kan er PPD inzitten – al is het checken van de ingrediëntenlijst, zoals hier te lezen, nog best lastig. Daarom is dat testen noodzakelijk.

Mocht een allergische reactie wel ontstaan, raad ik je aan zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. De gevolgen van een allergische reacties kunnen namelijk blijvend zijn – denk aan littekens en huidverkleuringen, maar je kunt wellicht daarna ook bijvoorbeeld nooit meer veilig je haar verven. Ook kunnen er allergische kruisreacties ontstaan. Zo kan deze allergie duidelijk gevaarlijk zijn en beauty-experts, hoe ervaren ook, weten hier niet alles over. Moraal van dit verhaal: experimenteren met je uiterlijk is leuk, maar helaas niet ongevaarlijk.