Tandjuwelen – van een kleine kristal (een tooth gem) tot flonkerend opzetstuk (een grill) op de tanden – blijven ook in 2023 geliefd bij zowel popsterren als het grote publiek. De juwelen zien er leuk uit, maar vinden onze tanden ze ook zo leuk? En, ook niet geheel onbelangrijk gezien de track record van de schoonheidsindustrie qua culturele toe-eigening: is het dragen van tandjuwelen voor iedereen? Wij zochten het voor je uit. Van subtiele tooth gems tot opvallende grills: dit is alles wat je wil weten over de populaire tandjuwelen.
Wat zijn tooth gems?
Laten we meteen een aantal grote misvattingen over tooth gems uit de weg ruimen. Nee, een tooth gem is geen sticker die je in de winkel kunt kopen en op je tand plakt. Ook wordt er niet in je tand geboord. “Het shiny sieraad wordt met een hoogwaardige tandlijm aan een tand naar keuze gelijmd”, vertelt mondhygiënist Agnes Sluijter. Ook is het, ondanks de hype bij Gen Z jongeren op TikTok, geen trend die begon in de zeroes. In de Mayaculturen werden tanden versierd met goud, hematiet, turkoois en jade. In de jaren negentig werden ze gedragen door vooral Afro-Amerikaanse rappers en popsterren. Tegenwoordig maken de juwelen een comeback, mede dankzij Adwoa Aboah, het Britse model dat het juweel terug bracht met haar Chanel-tandsieraad in 2021.
Zijn tooth gems veilig?
“Ja, mits het sieraad door een professionele mondhygiënist op de tand wordt geplaatst”, vertelt Sluijter. In haar mondhygiënepraktijk, waar je een tooth gem kunt laten zetten, werken ze met kwalitatieve producten die niet schadelijk zijn voor je tanden. Volgens Sluijter gebruiken alleen professionele praktijken tandveilige sieraden en bindmiddelen, dus is het belangrijk dat je dit niet zomaar door iemand laat doen. “Je hoort soms horrorverhalen uit schoonheidspraktijken die tandjuwelen er gewoon even naast doen. Deze zijn vaak helemaal niet gespecialiseerd. Je moet écht naar een speciale mondhygiënepraktijk gaan.”