mode-op-tv-9-series-waarin-de-outfits-beter-zijn-dan-de-verhaallijnen-255823

Vergeet plot en karakterontwikkelingen, bij sommige televisieseries wil je vooral weten: wat hebben ze áán? Van jaren tachtig-glamour in Dynasty tot de extreem coole Gen-Z-looks in Euphoria, een kleine greep uit de beste mode op tv door de jaren heen.

Mode op tv

Midden jaren tachtig zat ik elke week uitgerust met notitieblok en potloden klaar voor de televisie als Dynasty werd uitgezonden. We hadden geen videorecorder, dus was ik genoodzaakt als een soort rechtbanktekenaar razendsnel alle outfits van Alexis, Krystle, Amanda en Sammy Jo na te tekenen. Om ze na afloop direct tot in detail uit te werken voor de aankleedpoppen die ik van de personages had gemaakt. Dit is een voorbeeld van hoe sommigen van ons zich vermaakten vóór de uitvinding van internet, maar het geeft ook aan hoe indrukwekkend de kleding uit die soapserie blijkbaar was.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En niet alleen voor mij, de Dynasty-stijl – een uitbundig glamourfeest van schoudervullingen, zijde, bont en juwelen – was een wereldwijd fenomeen en bijna veertig jaar later weet nog steeds bijna iedereen wat er ongeveer mee bedoeld wordt. Tegenwoordig zit ik (bijna) nooit meer met een notitieboekje bij de televisie – gelukkig kwam dat internet er uiteindelijk – maar zijn er nog altijd series waarin mode bijna net zo belangrijk is als de verhaallijn en de acteerprestaties, zo niet belangrijker. 

Dynasty

Net als in collega-soapserie Dallas draaide het in Dynasty (1981-1989) om de intriges binnen een rijke familie in de oliebusiness. Maar waar Dallas nogal ‘country’ was en er rustig zaken werd gedaan in cowboyhoed en -laarzen, gingen de hoofdpersonen in Dynasty voor de full-on glamour. De mode uit de tv-serie, voornamelijk van de hand van ontwerper Nolan Miller, is dan ook synoniem geworden aan de overdaad die de jaren tachtig kenmerkt, met alle schoudervullingen, glitter en bontjassen (kon toen nog) van dien. 

Joan Collins in Dynasty
©ANP
1/9
Native Share

Miami Vice

Een zeldzaamheid: een serie waarin de stijl van de mannelijke personages de hoofdrol had. Wie er als man enigszins patent uit wilde zien zo vanaf 1985, nam de twee undercoveragenten Sonny Crocket (Don Johnson) en Ricardo Tubbs (Philip Michael Thomas) uit Miami Vice (1984-1989) als lichtend voorbeeld. Voordat die ten strijde trokken tegen het geteisem van Miami namen ze vermoedelijk eerst even de outfit of the day met elkaar door. Ze waren dan ook met recht elkaars partners in style. 

Mode op tv: Miami Vice
©ANP
2/9
Native Share

Absolutely fabulous

Series en films waarin de modewereld op de hak wordt genomen zijn eigenlijk nooit echt grappig. Maar er is één grote uitzondering: de Britse comedyserie Absolutely Fabulous (1992-2011), over het leven van Eddie (Jennifer Saunders) en haar beste vriendin Patsy (Joanna Lumley). Waar Eddie het fashion victim van de twee is, altijd in ietwat onflatteuze, net iets te strakke en te wanhopige trenditems (‘It’s Lacroix, sweetie!’), klampt Patsy zich vast aan haar vroegere babe-status in korte rokjes, strakke leren broeken en het blonde haar steevast getoupeerd tot een suikerspin. 

Mode op tv: Absolutely Fabulous
©ANP
3/9
Native Share

Sex and the City

Het grootste mysterie van Sex and the City (1998-2004) zal altijd zijn: waar deed Carrie Bradshaw het van? Dat appartement in Manhattan is één ding, maar die garderobe bestaande uit ontelbare designerstukken en honderden paren Manolo’s? Betaald van één wekelijkse column in de krant? ‘I like my money right where I can see it, hanging in my closet’, is een gevleugelde uitsprak van Carrie, maar zó veel money kan zij toch nooit verdiend hebben? Let it go, want de kleding – uitgezocht door stylist Pat Field – is fantastisch, in het geval van Carrie iconisch en heeft eigenlijk nog niets verloren aan relevantie. 

Sarah Jessica Parker in Sex and the City
©Getty Images
4/9
Native Share

Gossip Girl

Toen Sex and the City in 2004 stopte vielen we in een zwart gat als het gaat om tv-series en mode. Gelukkig was daar in 2007 Gossip Girl (2007-2012), over het leven van geprivilegieerde witte tieners op een dure privéschool in New York en hun steenrijke ouders. We kregen ingepeperd dat geld en bezit niet automatisch zorgen voor een gelukkig leven, maar geef toe, wie wilde er nou niet uitzien als Serena van der Woodsen en Blair Waldorf? Waar Serena’s stijl de perfecte mix was van Y2K boho en rockchick, was Blair meer van de klassieke upperclass-look met mantelpakjes, parelkettingen, kitten heels en haarbanden.

Leighton Meester in Gossip Girl
©Getty Images
5/9
Native Share

Killing Eve

Villanelle (Jodie Comer) is de bestgeklede seriemoordenaar van de wereld, daar valt niet over te twisten. Meest iconische outfit is de wolk van een suikerspinroze tulen jurk van de Britse ontwerper Molly Goddard, die daarmee in één klap op de modekaart stond, gecombineerd met zwarte Balenciaga-boots uit seizoen één. Je zou je kunnen voorstellen dat je je als seriemoordenaar wat discreter manifesteert, maar die jurk benadrukt juist Villanelles fuck-you-houding ten opzichte van alles en iedereen.

Mode op tv: Jodie Comer in Killing Eve
©BBC
6/9
Native Share

Euphoria

Voor een cursus Gen Z-fashion in een notendop kijken we naar Euphoria (2019- ), de nogal donkere schets van de levens van een aantal tieners in hedendaags Californië. Hoofdpersoon Rue (Zendaya) worstelt met verslaving en heeft duidelijk geen ruimte in haar leven om uitgebreid over kleding na te denken. Toch ziet niemand er cooler uit dan zij in die jongensachtige, oversized sweatshirts, shorts en All Stars. Haar grote liefde Jules (Hunter Schafer) is met haar bijna cartoonachtige girly stijl haar tegenpool. Dan hebben we nog Kat (Barbie Ferreira) in supersexy, door BDSM geïnspireerde outfits, alpha girl Maddy (Alexa Demnie) in haar strakke Y2K-jurkjes en de Lolita-achtige Cassie (Sydney Sweeney), vrijwel altijd in croptops en minirokjes. 

Barbie Ferreira in Euphoria
©HBO/Kobal/REX
7/9
Native Share

Emily in Paris

Over de kleding van Emily Cooper in Emily in Paris (2020- ) is misschien wel genoeg geschreven. Haar interpretatie van la Parisienne is gewoon enorm irritant. Geforceerde baretjes, stomme pakjes en al dat kleurenpracht. Maar er is ook iemand ‘in Paris’ voor wier stijl we zo een ledemaat willen afstaan en dat is natuurlijk Sylvie, Emily’s baas, gespeeld door de adembenemende Philippine Leroy-Beaulieu en de echte Parisienne van de serie. Het gemak waarmee zij met blouses open tot aan de navel, rokken met torenhoge split en altijd een jasje of mantel losjes gedrapeerd over de schouders, rondparadeert is precies wat bedoeld wordt met dat aloude ‘je ne sais quoi’-cliché.

Mode op tv: Sylvie in Emily in Paris
©Netflix
8/9
Native Share

Daisy Jones & The Six

Iemand nog een moodboard nodig voor komende zomer? Kijk dan niet verder dan de serie Daisy Jones & The Six (2023). Alle outfits kunnen rechtstreeks mee naar elk festival en iedere vakantiebestemming. De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Taylor Jenkins Reid en vertelt het verhaal van de fictieve band Daisy Jones & The Six, die opvallend veel overeenkomsten vertoont met Fleetwood Mac. De kleding in de serie is één grote lofzang op de Californische hippie-rockstijl: de afgeknipte jeans, cowboyboots, Afghaanse jassen, lares, kaftans, flaphoeden en de kralenkettingen. En dan allemaal met die tikkeltje schmutzige seventies-uitstraling.

Tv-serie Daisy Jones & The Six geeft een blik op seventies mode
©Prime Video
9/9
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Vogue’s juninummer met ‘Queen Charlotte’-sterren India Amarteifio en Corey Mylchreest op de cover, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.