Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij bij wet werd afgeschaft in Suriname en de Caribische Eilanden. In de week rond Keti Koti speelt actrice, theatermaker en schrijver Romana Vrede (samen met performer OTION) bij Het Nationale Theater de voorstelling Tijd zal ons leren. De regie is in handen van Erik Whien.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Romana Vrede over ‘Tijd zal ons leren’
Met de voorstelling eren zij de verhalen van helden uit het verzet tegen de slavernij. Want zolang er slavernij was, was er verzet. Vrede vertelt over hoe ze op het idee kwam voor haar onderzoek, onze gebrekkige Nederlandse geschiedenisboeken en de grote rol die vrouwen speelden binnen het verzet tegen de slavernij. “Als we 3000 films hebben over de Tweede Wereldoorlog, dan moeten er minstens 3000 films komen over het verzet tegen de slavernij.”
‘Tijd zal ons leren’ is begonnen als openbaar onderzoek en daarna uitgegroeid tot een talkshow, een podcast en nu een theatervoorstelling. Wanneer is het idee voor ‘Tijd zal ons leren’ ontstaan?
“Ik weet de datum nog heel precies, dat was namelijk 13 maart 2020. Oftewel het begin van de lockdown tijdens de corona pandemie. Ik maak deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater en die vonden dat we gewoon door moesten spelen. Weer of geen weer, crisis of geen crisis. Ik dacht alleen maar: ‘Are you fucking kidding me‘?
De wereld staat in brand, er zitten mensen in zorginstellingen die al dagen niet zijn aangeraakt, ouderen krijgen hun eten door de brievenbus. Zouden we niet stil moeten staan bij wat er gaande is in de wereld? Een paar maanden later werd George Floyd vermoord en kwam Black Lives Matter steeds meer in opkomst. Ook privé was het een roerige tijd. Mijn moeder overleed en kort daarna ging mijn zoon Charlie (over wie Vrede het boek De nobele autist schreef, red.) uit huis.