Gevarieerde voeding, zo prediken voedingsdeskundigen, is de basis van een gezond, evenwichtig dieet. Het consumeren van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen is essentieel om ons lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Tegelijkertijd zijn deze stoffen hard nodig om te voorkomen dat giftige stoffen (conserveringsmiddelen, kleurstoffen, meststoffen en antibiotica in vlees) zich ophopen in het lichaam, waardoor vergiftiging en onevenwichtigheden ontstaan. Maar welke van de vele gevierde superfoods kunnen we nou het best eten? En hoe kunnen ze ons lichaam, inclusief onze huid, ten goede komen? Dit zijn 10 van de gezondste voedingsmiddelen die je vaker wil eten.
10 van de gezondste voedingsmiddelen
Omdat we als mensen nu eenmaal gewoontedieren zijn, herhalen we vaak dezelfde menu’s: grote salades, pasta, rijst, kipfilet en nog veel meer. Toch kan juist een diverser eetpatroon met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen ons gezond houden en energie geven. We zetten 10 van de gezondste voedingsmiddelen, die we vaak over het hoofd zien maar recepten uitnodigender en smakelijker maken, op een rij. En het beste nieuws misschien nog wel: je kunt veel van deze voedingsmiddelen heel makkelijk toevoegen aan andere gerechte, zoals pasta en salades.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
1. Lupineboon
Deze peulvrucht die in Zuid-Europese landen als aperitief wordt gegeten, vermindert bloedsuikerpieken, houdt slecht cholesterol op afstand en helpt de bloeddruk te reguleren. Daarnaast versterkt het de botten dankzij de vezels, omega-3 en -6 en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor. Het is een echt toegankelijke superfood, ideaal om te eten als tussendoortje.
2. Rode ui
De rode ui is de turboversie van de witte: behalve dat het een concentraat is van vitaminen en mineralen zoals vitamine C, K en B12 en calcium, magnesium en kalium, bevat het quercetine. Dit is een antioxidant die helpt beschermen tegen allergieën en hartaandoeningen. Eet het rauw, om de eigenschappen niet te ‘verdunnen’, zoals in Griekse salades met tomaten en feta.
3. Sardientjes
De belangrijkste voedingsstof van deze vis? Omega-3, onverzadigde vetten die het ‘goede’ cholesterol verhogen en het triglyceridengehalte verlagen, waardoor ziekten als atherosclerose worden voorkomen. Maar dat niet alleen: deze vette vis is een van de zeldzame voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, dat normaal gesproken alleen wordt aangemaakt als we ons blootstellen aan de zon. Als je ze vers vindt, eet ze dan gebakken of gegrild, zoals in Portugal waar ze een populair nationaal gerecht zijn.