vlek-in-je-kleding-zo-verwijder-je-hardnekkige-vlekken-zoals-chocolade-make-up-en-rode-wijn-260939
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, juni 2022

Heb je net een nieuwe outfit aan, mors je rode wijn of chocolade-ijs op je broek of top. Of er belandt mascara of foundation op je witte kraag. Geen pretje natuurlijk: die vlek moet er zo snel mogelijk uit. Vandaar dat wij de beste tips verzamelden voor het verwijderen van vlekken uit je kleding, van eten tot make-up en bloed. En het beste nieuws: veel van deze wondermiddelen heb je al in huis.

Vlekken verwijderen uit kleding

Natuurlijk zijn er goede producten te koop die bedoeld zijn om vlekken uit kleding te verwijderen. Denk aan het klassieke ossengal, inmiddels verkrijgbaar als zeep, stick of spray. (En ja, hier zit écht ossengal in.) Je kunt hiermee uit stof vlekken krijgen die ontstaan zijn door eten (melk, ei, fruit en wijn), maar ook bloed-, gras- en vetvlekken verdwijnen dankzij ossengal. Even erop smeren of sprayen, laten intrekken en koud hand- of machinewassen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hetzelfde geldt voor Marseille-zeep, dat bijvoorbeeld ook chocolade en boter uit je kleding krijgt. Met dit ‘wondermiddel’ uit Marseille, gemaakt van olijfolie, soda en zout, kun je eveneens je lichaam en huis wassen. Vergelijkbaar hiermee is de natuurlijke Aleppozeep van olijfolie, waarmee je ook rode wijn, koffie en bloed uit textiel haalt. Een goede tip is ook Biotex, gemaakt van biologische enzymen, waarmee je vet-, eiwit- en zetmeelvlekken zoals chocolade, aardappelen, deeg en rijst uit je kleding krijgt.

Naast deze natuurlijke zepen kun je in de supermarkt tal van andere vlekkenverwijderaars kopen. Hier zitten dan vaak chemicaliën in en soms bleek, om vlekken agressiever aan te pakken. Soms is dit effectiever, maar het kan je kleding (en dan vooral kwetsbare stoffen als zijde en wol) ook beschadigen – om nog maar te zwijgen over het milieu. Vandaar hieronder enkele onverwachte huis-, tuin- en keukenmiddelen voor het verwijderen van vlekken uit kleding. (Twee kleine tips: op Oma Weet Raad vind je meer van dit soort hacks, en hier schreven we over hoe vaak je kleding eigenlijk moet wassen.)

Etensvlekken verwijderen

Rode wijn

We beginnen met misschien wel de bekendste vlek van allemaal: rode wijn. Sta je dan, op een bruiloft of galafeest, in je mooiste outfit. Gooit iemand – of misschien wel jijzelf – een glas rode wijn over je pak of jurk heen. De tips vliegen je om de oren, maar deze werken echt.

Meteen: (zuiverings)zout erover. Dit absorbeert het grootste deel van de wijn. Dep vervolgens (niet wrijven!) het zout en de wijn weg. Wat overblijft, overgiet je met spa rood of witte wijn. Dit neutraliseert de kleur. Vervolgens was je het kledingstuk zo snel mogelijk zodra je thuiskomt, eventueel na een Biotex-badje.

Chocolade

We noemden het al even: chocolade krijg je uit kleding met bijvoorbeeld Biotex, Marseille- of Aleppozeep. Heb je dit niet in huis? probeer dan eens melk – het liefst volle melk. Het vet uit de melk weekt de vlek namelijk los. Even laten weken in de melk en dan gewoon wassen. It’s magic.

Fruit

Fruit – en dan vooral rood fruit – zorgt ook al voor zo’n vervelende vlek. Bij bessen en kersen kun je het best eerst citroensap proberen. Dit bleekt de vlek wat weg. (Wel voorzichtig mee zijn op natuurlijke materialen!) Ook kun je een karnemelkbadje proberen; even hierin laten weken voor je het kledingstuk wast, helpt enorm. Je hebt inmiddels begrepen: melk in huis is je beste vriend tegen vlekken.

Werkt het niet? Azijn en zout zijn ook goede opties, maar wat agressiever voor je kledingstukken. En over rode-bessensap kun je witte-bessensap gooien, net als bij wijn.

Tomatensaus

Pizza en pasta zijn heerlijk, maar op kleding minder geslaagd. Komt het op een katoenen item? Gebruik dan afwasmiddel om de vlek meteen in te wrijven. Wees niet te zuinig met de zeep. Voor je synthetische item kun je aan de slag met azijn, verdund met water. Op wol kun je dan weer beter citroensap gebruiken. Nog een tip: wrijf de binnen- en buitenkant van de stof in, want tomatensaus lekt door. Laat het een uur inwerken. Daarna kun je je kleding het beste gewoon (hand)wassen.

Olie

Lekker hoor, olijfolie – en heel gezond. Alleen als het op je kleding belandt, kan het een hardnekkige vlek veroorzaken. Ook deze kun je er op zich uitkrijgen, ook als hij ingedroogd is. Zeep lost olie op, dus stel je bent in een restaurant: je eerste stap is meteen een zeep, bijvoorbeeld handwasmiddel, erop deppen. Eenmaal thuis kun je er eerst was afwasmiddel op doen, en vervolgens soda. Andere opties zijn groene zeep en schoonmaakazijn gebruiken. Altijd eerst goed erin wrijven, dan gewoon wassen.

Make-up- en cosmeticavlekken verwijderen

Foundation en poeder

Dit zal vaak voorkomen bij de make-upliefhebbers onder ons: heb je je net aangekleed, mors je foundation (of poeder) op je kleding. Of je trekt ’s avonds juist je kleding uit en je make-up geeft af op je boord. Geen nood. Je onverwachte redder in nood is wit scheerschuim. Spuit het erop, even laten intrekken en dan uitspoelen. Indien nodig kun je wat pure alcohol erdoorheen mengen.

En voor een poedervlek geldt: meng witte wijnazijn met water. Druppel een beetje van de substantie op de vlek en borstel de vlek er vervolgens uit.

Lippenstift, oogschaduw en mascara

Lippenstift, oogschaduw en mascara – maar ook bovenstaande make-up – krijg je uit kleding met micellair water. Dep een beetje op de vlek met een schoon doekje of wattenschijfje, en was de kleding daarna zoals je altijd doet. En deze oude truc werkt ook: haarspray op de vlek sprayen – of als de make-upvlek écht hardnekkig is, pure alcohol.

Gezichtsolie en (zonnebrand)crème

Vetvlekken door gezichtsolie of (zonebrand)crème breek je af met zeep, zoals ossengal of Marseille-zeep. Heb je dat niet in huis? Strooi er dan wat bakingsoda – oftewel: reinigingszout – over. Wat shampoo, azijn, citroen of afwasmiddel erin wrijven, helpt ook. Als je je kledingstuk daarna niet in de wasmachine wil of kan doen, maar er zit wél een watervlek op, kun je het even uitspoelen met gezuiverd water zonder zout en kalk erin, zodat er geen kringen ontstaan.

Andere vlekken verwijderen

Bloed

Een bloedvlek moet je zo snel mogelijk uit je kleding wassen, voordat het opdroogt. Even in een zoutbadje leggen of zout op de vlek strooien en met koud (nooit warm) water deppen. Andere opties zijn ammonia verdunnen met water en dit over de bloedvlek gieten. Als je dat niet in huis hebt, is melk alweer de witte held.

Gras

Bij grasvlekken kun je opnieuw de verdunde ammonia gebruiken, of citroensap: even deppen op de vlek en daarna je kledingstuk wassen. Ook weken in karnemelk is een optie: het zuur behandelt de groene kleur. Bij het verwijderen van vlekken uit kleding met dit soort bestanddelen, moet je het wel even eerst uittesten op een klein stukje aan de binnenkant, of het geen bleekvlekken veroorzaakt.

Kaarsvet

Kaarsvet moet je eerst laten opdrogen. Daarna krab je het zo van je kleding, met een bot mesje. Ben je bang je kleding daarmee te beschadigen? Maak dan het kaarsvet juist weer vloeibaar. Leg er een hydrofiele (thee)doek of, beter nog, een keukenpapiertje op en strijk over het kledingstuk heen. Het keukenpapier zal het vet absorberen. Maar let op: doe dit niet bij zijde of leer, of andere materialen die je niet (heet) mag strijken.