last-van-een-vette-huid-zo-moet-je-die-verzorgen-volgens-een-expert-263470
©Spotlight

Tijdens mijn jeugd heb ik een onheilige hoeveelheid tijd besteed aan het wegnemen van de ‘olie’ die op mijn huid verscheen. Of je nu van nature een vette huid hebt of niet, onze tienerjaren zijn een tijd waarin de meesten kampen met een teveel aan talg, wat vaak kan leiden tot acne. In de jaren ’90 en Noughties, toen ik opgroeide, was de algemene consensus om alle sporen van olie te verwijderen met samentrekkende toners en korrelige scrubs. Ik huiver bij de gedachte; gelukkig zijn die dagen voorbij.

Nu is het omgaan met een vette huid (tijdens de tienerjaren en daarna) veel holistischer in aanpak. In plaats van de bovenste huidlagen te verwijderen, reinigen we voorzichtig. Bovendien zijn nuttige actieve ingrediënten geavanceerder geworden, en daarmee is onze kennis van wat we wel en niet kunnen gebruiken gegroeid. Maar er is nog steeds veel verwarring over hoe een vette huid te behandelen, of je het nu alleen ervaart door je hormonen (een daling van oestrogeen en progesteron voor de menstruatie leidt tot een toename van olie), tijdens warmte of het hele jaar door.

Vogue sprak met dermatoloog en oprichter van Self, dr. Anjali Mahto – iemand die zelf acne heeft gehad als gevolg van een vette huid – over de do’s en dont’s in de omgang met een vette huid.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Niet doen: je huid strippen

Dat strakke, droge gevoel na het reinigen of gebruik van een huidverzorgingsproduct? Het voelt misschien alsof je het ‘oppervlaktevet’ hebt geëlimineerd, maar je hebt waarschijnlijk de zaken veel erger gemaakt. “Er is geen noodzaak om de huid agressief van al zijn olie te ontdoen; dat kan juist het tegenovergestelde effect hebben van wat je probeert te bereiken, en kan leiden tot meer olieproductie”, legt Dr. Mahto uit. “Ik zou er altijd voor pleiten om de huid voorzichtig te reinigen met een crème-reiniger of schuimende gezichtsreiniger.”

Wel doen: gerichte actieve ingrediënten gebruiken

De bèta-hydroxyzuur (BHA), salicylzuur, is een geweldig ingrediënt om te gebruiken als je een vette huid hebt. “Het dringt diep door in de poriën van de huid en helpt overtollige olie af te breken en op te lossen, terwijl het verstopping voorkomt”, zegt Dr. Mahto. “Dit kan helpen om puistjes te voorkomen.”

Ze raadt ook aan om niacinamide (ook bekend als B3) op te nemen om de olieproductie te reguleren en het algehele uiterlijk en de textuur van de huid te verbeteren. Bovendien kan het gebruik van zuren na het reinigen ook een plaats hebben in een effectieve routine voor een vette huid, maar “het belangrijkste is om niet te overdrijven en de huid niet te overbelasten”, omdat dit kan leiden tot een aangetaste, beschadigde huidbarrière – wat op zijn beurt kan leiden tot acne en andere huidproblemen.

Niet doen: oliën gebruiken

Er is veel verwarring over het gebruik van oliën bij een vette huid. In principe adviseert Dr. Mahto om olie te vermijden. “Over het algemeen hebben mensen met een vette huid, die producten op oliebasis gebruiken, de neiging om puistjes te krijgen. Het hangt wel af van het individu. Het is over het algemeen beter om occlusieve (afsluitende), zware producten (die meestal olie-gebaseerd zijn) te vermijden als je een vette huid hebt, vooral vanuit een preventief oogpunt.”

Olie-reinigers zijn effectief in het verwijderen van vuil, vervuiling en make-up, dus ze kunnen de moeite waard zijn om te gebruiken. Wees je er wel van bewust dat ze sporen van olie op de huid kunnen achterlaten. “Ik zou aanbevelen een tweede reiniging toe te passen, met een schuimende reiniger of crème-reiniger. Dan is de huid goed vrij van enige resterende olie, voordat je doorgaat naar de volgende stap”, adviseert ze.

Wel doen: probeer deze door dermatologen goedgekeurde huidverzorgingsroutine

Een effectieve routine voor een vette huid moet eenvoudig en gestroomlijnd zijn. Zorg er dus voor dat je het een paar maanden volhoudt, om resultaten te zien.

Ochtend

Avond

  • Reiniger
  • Oogcrème
  • Spotbehandelingen (indien nodig: een retinoïde zou hier geweldig zijn)
  • Geen nachtcrème nodig tenzij je huid droog of strak aanvoelt

“Daarnaast zou ik chemische exfoliatie twee keer per week aanbevelen. Een salicylzuur-exfoliant zou hiervoor goed werken”, zegt Dr. Mahto. “Mensen met een vette huid zullen ook baat hebben bij bepaalde in-klinische behandelingen, zoals BBL/Halo-laser.”

Wel doen: kies voor humectants in plaats van emollients

Als je een vette huid hebt, weet je hoe vreselijk het voelt om je huid te verzwaren met zware formules. “Vermijd dikke crèmes”, zegt Dr. Mahto. “Alles wat emollient of occlusief is, is een no-go. In plaats daarvan kan je beter zoeken naar vochtinbrengende crèmes met humectanten, zoals hyaluronzuur.” Ze voegt ook toe dat sommige zonnebrandcrèmes op zichzelf over het algemeen voldoende hydraterend zijn voor mensen met een vette huid, wat betekent dat een aparte moisturizer ’s ochtends niet nodig is. Probeer de 360 Oil-Free Sunscreen SPF 50 van Heliocare of de Airy Sunscreen SPF50 van Neogen – beide voelen niet vettig aan op de huid.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.