emily-in-paris-lucas-bravo-over-klimaatverandering-het-is-doodeng-wat-er-met-onze-planeet-gebeurt-268025
©Coliena Rentmeester, Vogue Nederland, oktober 2023

Hij is Frans, knap, zelfs, of vooral, als hij eruitziet alsof hij net uit bed komt rollen met ongekamd haar en in T-shirt en jeans die hij van de grond heeft opgeraapt. Hij speelt in de grote hitserie Emily in Paris, en damn you schrijvers- en acteursstaking, want daardoor moeten we nog langer wachten op het vierde seizoen na de cliffhanger van seizoen drie. Ook speelt hij met de groten der aarde en dat is nu eens geen hyperbool, want grotere sterren dan George Clooney en Julia Roberts zijn er nauwelijks. Niet alleen heeft de acteur goede looks en een hoop talent, ook maakt Bravo zich hard voor klimaatverandering. Zaterdag 8 juni is het World Ocean Day. Bravo was vorig jaar keynotespeaker bij de Verenigde Naties voor de UN World Oceans Day. Je zou denken dat hij inmiddels naast zijn afgetrapte gympen loopt, maar niks is minder waar. 

Lucas Bravo over klimaatverandering

Ik sprak hem toen de charmante film Mrs Harris goes to Paris uitkwam, en trof een bescheiden en bedachtzame dertiger. Prettig. Wat ik zeker niet had verwacht, was dat het woord ‘patriarchaat’ drie keer zou vallen tijdens het gesprek (en nee, geen enkele keer uit mijn mond), dat hij geobsedeerd is door The Handmaid’s Tale én Sex and the City en dat zijn grootste nachtmerrie de klimaatverandering is: “Het is doodeng wat er met onze planeet gebeurt: de catastrofale hittegolven, stormen en overstromingen, de smeltende ijskappen, de oceanen die opwarmen en het koraal dat daardoor afsterft. Ondertussen gebeurt er weinig en draait het kapitalisme overuren. Ik zie het somber in. Ik doe wat ik kan door vegetarisch te eten, te recyclen en zo min mogelijk water te gebruiken.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Geëngageerd, feministisch en had ik al gezegd dat hij kan koken? Lucas is weliswaar geen chef-kok zoals Gabriel, zijn personage in Emily in Paris, maar was vroeger wel een souschef om de eindjes aan elkaar te knopen. “Ik heb het van mijn moeder, zij is een buitengewoon goede kok. Ik hou van simpel eten, maar wel met finesse en smaak; ik werk veel met kruiden en superverse, lokale ingrediënten.”

Niet perfect 

Hij klinkt als het ideale vriendje uit Emily in Paris, wat hem recht onze harten inschoot tijdens de pandemie, toen we allemaal wel wat fluffy romantiek konden gebruiken. Die plotselinge aandacht was iets waar hij moeite mee had, zei hij tegen The Times; om opeens als object gezien te worden en heartthrob genoemd te worden. “Het maakte me zo zelfbewust. Als ik aan dat woord denk, dan zie ik een gezond, knap, afgetraind persoon – en dat ben ik niet. Ik wil niet perfect zijn. Ik ben voortdurend bezig geweest dat tegen te werken. In Frankrijk houden ze niet van ‘knap’. Ze willen doorleefde gezichten. Je kunt niet tegelijk esthetisch mooi zijn én slim zijn én diepgang hebben. Ik bleef rollen krijgen als de domme gymleraar. Het is moeilijk om dat imago te doorbreken.”

Tot Emily in Paris had hij alleen kleine rolletjes in Franse films en series, en nu liep de halve wereld opeens met hem weg. “Ik heb hier tien jaar naartoe gewerkt, maar toen ik van de ene op de andere dag tot lekker ding werd gebombardeerd, overviel dat me. Te veel aandacht voor de kwaliteit van het werk dat ik leverde. Ik vind roem het ergste dat iemand kan overkomen. Het is net rook. Het betekent niks.”

Later nuanceerde hij die uitspraken tegen me: “Wat ik probeerde te zeggen, is dat ik opgroeide met een soort impostersyndroom en dat ik moeite had om die plotse aandacht en zichtbaarheid te rechtvaardigen nadat ik tien jaar lang had geworsteld in dit vak. Natuurlijk wil je serieus genomen worden en je denkt dat dat gaat gebeuren door duistere en ontregelende rollen. Maar komedie is een serieuze business! En ik heb er zo veel plezier in om Gabriel te spelen.”

Lees het volledige interview met Vogue Man Special-coverster Lucas Bravo in het oktobernummer van Vogue Nederland.