“Een van mijn favoriete eilanden is Hydra. Elke keer als ik daar naartoe ga, reis ik terug in de tijd”, vertelt Eugenie Niarchos. De juwelenontwerpster is trots op haar vaderland en alle creatievelingen die het rijk is. “Ik houd van alle kleine winkeltjes en gasthuizen in de haven. Ik voel mij het meest geïnspireerd bij de zee, door de verschillende tinten blauw en de reflectie van de zon.” Het eiland ademt een soortgelijke energie als Marrakech, Goa en Ibiza – en werkt dus ook als een magneet op creatieven. De eerste jetsetters met een nomadische, vrijgevochten levensfilosofie – zoals schrijvers en kunstenaars – omarmden het eiland al in de zestiger jaren, toen ze zich vestigden in dit nieuwe Shangri La.
Denk aan Leonard Cohen, die een vervallen huis omtoverde tot atelier, en kunstenaar Jeff Koons die een oud slachthuis van stichting Deste de Dakis verfraaide met sculpturen met als middelpunt een gigantische windwijzer-zon op het dak. Vanaf de weg is het al te zien, vaak glinsterend door de reflectie van het gelijknamige hemellichaam. Binnen is de sculptuur Apollo Kithara, met het bekende kitscherige kleurgevoel waar Koons bekend mee werd. In de zomer vindt de Hydra School Projects-exposotie plaats. Onder leiding van Dimitrios Antonitsis wordt hier aankomend Grieks en internationaal kunsttalent tentoongesteld, met soms onderbelichte namen, maar zeker verrassend goed.
Panagiotis Testis, een huis en atelier, is een van de meer kleinschalige musea dat inzicht geeft in de levensstijl van kunstenaars op het eiland. Een interieur met verf, ezels en links en rechts schilderijen van de Grieks kunstenaar Panayiotis Tetsis. Met het gemetselde keukentje lijkt de tijd hier stil te staan. Tegenwoordig heeft de bekende modefotograaf Jeurgen Teller op Hydra een huis, ook zijn Phoebe Philo en Alexa Chung bezoekers van het eiland. Qua toegepaste kunst en mode zijn er inmiddels lokale namen die internationaal bekend zijn geworden. Denk aan Ancient Greek Sandals, Nikos Koulis en Ileana Makri. Artistieke creaties die binnen handbereik (en budget) zijn.
Mykonos, de jetset hub
Mykonos wordt in één adem genoemd met coole feesten en de jetset. Zeilende island hoppers maken er zomers vaak een stop en ook bekende namen vliegen graag naar deze jetsetbestemming. En waar jetsetters zijn, volgen gastronomische talenten – dus is het eiland voor culinaire liefhebbers een paradijs. Chora (Mykonos stad) heeft Instagrammable steegjes die nooit teleurstellen, met links en rechts cafe’s met bankjes met Missoni home kussens. Een pauze met Griekse koffie en baklava bij Niko’s taverna is dé pick me up na een lange stadswandeling.
Maar er is meer. Scorpios is de hotspot op het eiland. Noem het geen beachclub, want het doel is mensen verbinden met kunst, spiritualiteit en sociale activiteiten. En dat betekent ook food, waaronder heerlijke Mexicaanse ceviche en Alaskan King Crab. Niet alleen loungen en goed lunchen maakt Scorpios populair, ook de fashionable pop-ups tijdens het hoogseizoen. Zo was er eerder Nanushka’s zomershop in de Scorpios bazaar, met opvallende houten totems en workshops blokprinten van Louisa Loakes voor vakantiegangers die hun tagliolini vongole even opzij schoven.
Bij Kalesma zwaait chef Costas Tsingas de scepter. Gelegen in het mythische Aleomandra, waar volgens legendes Apollo een schuilplaats had voor zijn paarden, is dineren hier een reis zowel terug in de tijd als vooruit. Pere Ubu is favoriet. Een medley aan lokale producten vindt zijn weg naar prachtige geglazuurde, eenvoudige borden. Hierop vruchten van de Goden; vijgen, verse octopus, geroosterde druiven en natuurlijk olijfolie, onmisbaar in menig gerecht. Nōema vertegenwoordigt het ‘andere gezicht’ van Mykonos, ver weg van de superjachten en logo-tassen. Alles is kakelvers en lokaal, met Rofos, Loutsos (Barracuda) en Barbounia (Rode poon) van de lokale vismarkt. Vier het leven met red snapper carpaccio, gerookte tarama of kruidig fetabrood. Vergeet de wijn of champagne ook niet.
Spetses, de onontdekte schat
Op de Saronische eilanden word je omarmd door de warmte van de zon, terwijl je tussen de cipressen en olijfbomen op adem komt van het stadse leven. Reizigers die met de auto naar Griekenland gaan, kunnen moeiteloos afdalen van hoofdstad Athene naar de eilanden. Dit door de veerboten die op en neer gaan van Porto Heli naar Spetses. Wat voor Nederlanders een weekendje Vlieland is, is voor Athenians een weekend op dit eiland.
Spetses is een favoriete vakantieplek van prinses Maria-Olympia van Griekenland die er elke zomer met haar familie neerstrijkt. Het eiland ademt rust en mysterie uit, en is een van de meer onverwachte keuzes. Luxe restaurants, rijen nachtclubs en witte zandstranden zul je er niet vinden. Het eiland is een Slim Aarons-achtige omgeving, vol met laid back, maar verfijnde bezoekers. Intieme baaien en kiezelstrandjes zoals Zogeria, waar diepgroene dennenbomen grenzen aan het strand. In de zomer is er de regatta, met genoeg gezelligheid voor watersportliefhebbers en flanerende vrouwen in moeiteloze espadrilles.
Spetses is ook het eiland van de Griekse heldin Laskarina Bouboulina, de eerste vrouwelijke admiraal in het leger en het dankbare onderwerp van een museum dat aan haar gewijd is. Een mens kan niet alleen leven van rust en dus moet er ook gewinkeld worden. In kleine dorpswinkels, of voor het wat zwaardere stijlwerk bij Soho-Soho. Nog even de vakantiegarderobe een boost geven kan met Emilio Pucci, Khaite, Rabanne, Missoni, want laid back betekent niet underdressed aanschuiven ’s avonds. En dat kan, elke avond weer.