Of je nu thuis een fles opentrekt voor een knisperend haardvuur, of een glas drinkt in een gezellige pub: het rode wijn-seizoen bereikt momenteel z’n hoogtepunt. En als we afgaan op berichten in de media, kunnen we ons troosten met de gedachte dat rode wijn wordt beschouwd als een ‘gezondere’ alcoholische drank. Maar is rode wijn (met mate) écht gezond, zoals sommige onderzoeken suggereren? Of is dat alleen maar wishful thinking?
Is rode wijn gezond?
“Alcohol – en dus ook alcoholische dranken, waaronder rode wijn – is niet goed voor ons”, zegt dr. Federica Amati, voedingsdeskundige, medisch wetenschapper en auteur van Recepten voor een betere menopauze. Alcohol is een kankerverwekkende neurotoxine die ontstekingen veroorzaakt, dus elke inname is erger dan helemaal geen, legt de voedingsdeskundige uit. De reden dat rode wijn echter geassocieerd wordt met gezondheid, heeft alles te maken met het polyfenolgehalte. “Rode wijn heeft een hoog gehalte aan polyfenolen. Dat zijn gezonde plantaardige stoffen die een aantal van de negatieve effecten van alcohol tegengaan”, zegt dr. Amati. “Het wordt ook meestal gedronken bij de maaltijd en met vrienden of familie, en is een van de traditionele voedingsmiddelen in het mediterrane dieet en het blauwe zone-dieet.” Plus: het smaakt goed.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ondanks de koppen die suggereren dat rode wijn goed kan zijn voor onze gezondheid, hebben deze verhalen vaak de neiging om wetenschappelijke bevindingen te verdraaien om een clickbaitkop te ondersteunen. Dr. Amati zegt ook dat we moeten kijken naar populatiegegevens bij het onderzoek naar wijnconsumptie. Mensen die rode wijn drinken hebben vaak een beter dieet en een betere levensstijl, waardoor ze over het algemeen gezonder zijn. Dit betekent niet dat de rode wijn zelf gezond is, maar eerder de levensstijl die gepaard gaat met het drinken van rode wijn”, legt ze uit.