10-nieuwjaarstradities-van-over-de-hele-wereld-om-dit-jaar-zelf-te-proberen-280087
©Getty Images

Het einde van het jaar nadert, en dus ook de gebruikelijke nieuwjaarstradities tijdens oud en nieuw. Zoek je een alternatief voor het cliché van oliebollen eten, die nieuwjaarskus of voor de miljoenste keer Happy New Year van ABBA zingen? Waag je dan eens aan een andere, betekenisvolle nieuwjaarstraditie. Het nieuwe jaar vraagt tenslotte om een meer doordachte viering – een collectief moment van reflectie en groei. Wij hebben er tien van over de hele wereld op een rij gezet.

Nieuwjaarstradities van over de hele wereld

Spanje

Met een kom druiven in de hand – thuis of bij vrienden – kun je meedoen aan de Spaanse nieuwjaarstraditie las doce uvas de la suerte (‘de twaalf druiven van geluk’). Als de klok middernacht slaat, eet je twaalf druiven, synchroon met elke klokslag, die elk een maand van voorspoed vertegenwoordigen. Het addertje onder het gras? Je hebt alleen geluk als je ze alle twaalf opeet.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit gebruik vindt zijn oorsprong in 1880, toen de Madrileense bourgeoisie de Franse traditie overnam om op oudejaarsavond te genieten van druiven en champagne. Vandaag de dag komen mensen in bruisende steden als Barcelona en Bilbao samen om druiven te eten, af te tellen en flessen cava uit te delen.

Nieuwjaarstraditie in Spanje
©Getty Images

Rusland

Organiseer net als de Russen een cadeau-uitwisseling met je geliefden op nieuwjaarsdag. In het vervlogen tijdperk van het Sovjetregime, toen Kerstmis van de kalender werd geschrapt, erfde Nieuwjaar enkele van de kersttradities, zoals het geven van cadeaus. Op nieuwjaarsdag vinden kinderen meestal cadeautjes onder de boom, met dank aan Ded Moroz (ook bekend als Grootvadertje Vorst), die wordt geholpen door zijn kleindochter Snegourochka.

Japan

In Japan genieten gezinnen van toshikoshi soba op ōmisoka, een nieuwjaarstraditie die teruggaat tot 1868 (de Edoperiode). Het boekweit noedelgerecht is meer dan een maaltijd: het boekweitmeel zou volgens de Tokyo Soba Association zorgen voor een langer, voorspoedig leven. Het feit dat boekweit bestand is tegen extreme weersomstandigheden staat symbool voor veerkracht.

Maar het delicate breken van de noedels als je erin bijt heeft een nog diepere betekenis: het is een ritueel dat de ontberingen van het afgelopen jaar verbreekt. Als je Nieuwjaar niet in Tokio kunt vieren, reserveer dan een tafel bij een lokale soba-hotspot of organiseer een etentje thuis en probeer je eigen noedelkom in elkaar te flansen.

Nieuwjaarstraditie in Japan
©Getty Images

Ierland

De Ieren hebben een aantal bijgeloven voor het nieuwe jaar. Een opmerkelijk gebruik is dat families kerstbroden bakken en die tegen deuren en muren slaan om eventuele kwade geesten te verdrijven. Men gelooft ook dat de eerste persoon die na middernacht door de voordeur stapt geluk of ongeluk kan brengen. In traditionele folklore werd een roodharige vrouw beschouwd als een slecht voorteken en beloofde een zwartharige man voorspoed. (En als hij ook nog eens langer is dan 1,80 meter, is dat mooi meegenomen).

Het zuiden van Amerika

Een geliefde traditie in Zuid-Amerikaanse huishoudens, vooral binnen zwarte gemeenschappen, is het eten van Hoppin’ John. Hoppin’ John is een mengeling van zwarte bonen, rijst en varkensvlees en wordt verondersteld geluk en vrede te brengen. De bonen symboliseren munten en sommige families leggen zelfs een echte stuiver op de bodem van het gerecht voor een extra dosis geluk.

De nieuwjaarstraditie om Hoppin’ John te serveren gaat terug tot Freedom’s Eve, op 31 december 1862, toen slaven samenkwamen in kerken en wakker bleven tot middernacht in afwachting van de Emancipatieproclamatie (waardoor slaven vrij werden verklaard, afgekondigd door president Abraham Lincoln tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, red.).

Voor een lichtere optie vervang je het varkensvlees door gerookte kalkoen. Voeg jalapeños en paprika’s toe voor een vleugje pit en combineer je gerecht met maïsbrood en gesmoorde boerenkool (volgens de folklore weert een vers blad boven je deur boze geesten af).

Nieuwjaarstraditie in Amerika
©Getty Images

Colombia

In plaats van je typische nieuwjaarsvoornemens uit te spreken, al dan niet gepaard met een visualiserend Pinterest-board, kun je ook de Colombiaanse traditie overwegen om een lege koffer rond te rollen – een manier om een jaar vol reizen te manifesteren. (Denk aan je droombestemmingen als je toch bezig bent.) Andere Colombiaanse bijgeloven zijn het vullen van je zakken met linzen op oudejaarsavond als een manifestatie van geluk, en je eerste stap in het nieuwe jaar zetten met je rechtervoet naar voren – letterlijk.

Filipijnen

Op oudejaarsavond serveren Filippijnse families een portie van twaalf ronde vruchten – appels, druiven, bosbessen – als een zoete ode aan de voorspoed van het komende jaar. De lokale bevolking draagt ook stippen, omdat ze het muntvormige ontwerp zien als een voorbode van geluk.

Vuurwerk in de Filipijnen
©Getty Images

Griekenland

Een van de opmerkelijkste nieuwjaarstradities op de wereld? Na de kerkdienst op nieuwjaarsdag hangen Griekse huishoudens vaak een ui aan de deur: de ui is een krachtig symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte. Ouders kunnen hun kinderen ook wakker maken door zachtjes op hun hoofd te tikken met de ui, als teken van een nieuw begin.

Brazilië

Wanneer de klok middernacht slaat in Brazilië, gaan feestvierders in volledig witte ensembles naar het strand en brengen ze hulde aan Yemanjá, de godin van de zeeën, door over zeven golven te springen – elke sprong gaat gepaard met het uitspreken van een wens. Feestvierders gooien witte bloemen in de oceaan, bieden geschenken aan en kijken naar vuurwerk om het nieuwe jaar te begroeten.

Nieuwjaarstraditie in Brazilië
©Getty Images

Denemarken

In Denemarken is het gooien van oude borden en glazen tegen de deuren van dierbaren een ritueel om de overgebleven negativiteit of slechte geesten van het afgelopen jaar te verdrijven. Bovendien springen om klokslag middernacht mensen in het Scandinavische land collectief van stoelen – en zo het nieuwe jaar in.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.