dit-is-vogues-ultieme-cityguide-voor-london-285968
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

In een stad zo groot als de provincie Utrecht heb je eigenlijk een gids per wijk nodig. Onderstaande adressenselectie in deze Vogue Cityguide is dan ook verre van compleet. Wel zijn ze het stuk voor stuk waard om een halfuur voor in de metro te zitten. Hieronder volgt een selectie van onze tips voor een onvergetelijke tijd in Londen. De complete lijst vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden. 

Hotels

Alleen al om de decadente badkamers staat Chiltern Firehouse hoog op de wensenlijst. Wel jammer dat we ergens lazen dat in de kamerprijs van 650 pond het ontbijt niet is inbegrepen. Kan iemand hier opheldering over geven? Verder kijken we uit naar de opening van ‘social wellness’-hotels The Newman en The Emory (beide in Camden). Bij die laatste geeft de kamer toegang tot longevity membersclub Surrenne, voor een state of the art-wellnesservaring. Maar zover is het nog lang niet.

Hotel Mayfair

Dat duurzaamheid uitstekend samengaat met sterren op de gevel, bewijst de recente opening van Mayfair, de Londense vestiging van sustainable keten 1 Hotels. Tijdens de renovatie van het pand is er zo min mogelijk gesloopt en gehakt. Het bestaande gebouw is voor tachtig procent geüpcycled en de vloeren zijn van het hout van ‘gevallen’ Britse eiken. De groene filosofie wordt zichtbaar door de ruim dertienhonderd planten en bomen, verdeeld over de publieke ruimtes en de 181 kamers. Denk aan hangende tuinen tegen de buitenmuren en moswanden in de kamers. De eco-bedden zijn opgemaakt met bio-lakens en in restaurant Dovetale heeft chef Tom Sellers (twee sterren) een slim fit raw bar ingericht. Zelfs tijdens de wekelijkse Sunday roast (een Britse klassieker met lekker veel roast beef en vette gebakken aardappels met jus) is er een plantaardige optie met wilde paddenstoelen en vegan jus.

Hotel Mayfair, 3 Berkeley Street

Restaurants

Wat voor de hotels geldt, gaat ook op voor de restaurants: er is geen beginnen aan en het allerleukst zijn eigenlijk altijd die tentjes die je bij toeval zelf ontdekt. Zo tipt Vogue’s Stijn de Vries Satay House, net achter Hyde Park, waar hij geweldig Maleisisch at. Onbekend, niets fancy’s maar wel superlief personeel en geweldige saté. Linda Gümüs Gerritsen had ooit het geluk te werken met chef Yotam Ottolenghi en sindsdien gaat ze altijd even binnen bij zijn deli aan Upper Street (Islington) voor een ontbijt met French toast en yoghurt met homemade granola. Fashion producer Leah Zonneveld is fan van de mezze bij Pitted Olive, een Libanees eethuis niet ver van King’s Cross Station. Als ze wat te vieren heeft, boekt ze een tafeltje bij The Ivy, alleen al om het waanzinnige interieur. Blijf dus vooral je eigen parels zoeken, dat doen wij ook. 

The Pelican

Wie Londen zegt, zegt pubfood. De gedroomde pub zit aan All Saints Road en heet The Pelican. Je kunt er rond vijf uur binnenvallen voor bier met oesters, king crab op toast en handgesneden frieten. De sfeer is die van een gezellig buurtcafé, al verraadt het menu dat ze net iets meer willen zijn. Twee jaar geleden wisselde de historische pub van eigenaar en sindsdien staat de bekroonde chef Owen Kenworthy achter de pitten. Dat heeft The Pelican meteen een Bib Gourmand opgeleverd. Naast een onvervalste beef & Guinness pie en mince on toast (rul gebakken en gekruid gehakt of geroosterd brood) staan gebakken sardientjes in broodkruim en aardperensoep op het menu.

The Pelican, 45 All Saints Road

Goodies on the go

Italianen zweren bij een uitgebreide lunch, Fransen hebben hun focus op het diner en Amerikanen eten gewoon de hele dag door. De Britten, die mag je wakker maken voor het ontbijt of – ietsje later – voor de brunch. Gezond, maar liever zondig met fluffy pannenkoeken, pudding en eieren op alle manieren die de green goddess verboden heeft. Zeker, er mag ook pit in zitten en de thee heeft ook een twist. 

Raw Press

Vogue’s Stijn de Vries ontdekte dit kleine plant- based tentje op een van zijn struintochten door de chique wijk Chelsea. Ze serveren er geweldige acai-bowls en koudgeperste verse sappen. Ook op het menu: glutenvrij bananenbrood, muffins en matcha latte met lavendel of verse gember en koenjit. Stijn: “Heerlijk hier even rustig van een gezond ontbijt te genieten terwijl voor je neus al de beeldige wagens voorbijrijden.”

Raw Press, 3 Ellis Street

Shops

Voor vintage moet je in Shoreditch en Notting Hill zijn, voor boeken bij Bookmongers (Brixton), Stanfords (reisboeken, Covent Garden), Words on Water (boekwinkel op boot bij King’s Cross) of bij Donlon Books, helemaal aan het einde van Broadway Market. Ga voor urban jungle-inspiratie naar Conservatory Archives (Hackney Road) en voor de laatste woonideeën mag je nog altijd naar The Conran Shop (Marylebone). Bij ieder adres dat we hier noemen realiseren we ons dat we er minstens tien niet noemen. Dus we houden ermee op. Hieronder een handjevol redactiefavorieten om de komende tijd aan te vullen. Dus wie er nog heeft, we horen ze graag! 

Shreeji Newsagents

Deze boek- en tijdschriftenkiosk annex café aan Chiltern Street is de favoriet van fashionista’s vanwege het uitgebreide aanbod van modetijdschriften. Een ogenschijnlijk kleine winkel die grote namen trekt en waar print nog altijd heilig is. In het café worden geregeld fashionevents gehouden. Volgens eigenaar Sandeep Garg is het geheim de persoonlijkheid en het ingetogen karakter van de plek. Als je op een dinsdagochtend binnenloopt voor koffie en een blaadje heb je het gevoel dat je een buurtkiosk binnenstapt die je net zelf ontdekt hebt. Niets wijst erop dat Burna Boy hier recent nog zijn eigen limited edition magazine lanceerde. Op zoek naar bijzondere back-issues? Vraag ernaar aan de counter, want ze hebben er veel. shreejinewsagents.com 

Shreeji Newsagents, 6 Chiltern Street

Nightlife

Het uitgaansleven van Londen speelt zich af in besloten clubs en in hotelbars. Die laatste zijn fijn omdat het nooit helemaal duidelijk is wie aan de bar een kamersleutel heeft en wie niet. Bovendien staan de Londense hotelbars bekend om service en dito cocktails. Wat die members-onlyclubs betreft: hoe strak het gezicht van de deurman ook staat, het is nooit onmogelijk om binnen te komen voor wie de code kent. Pocahontas? 

Annabel’s

Zonder twijfel de meest exclusieve club in Londen is en blijft Annabel’s. In 1963 opgericht door de legendarische Mark Birley, genoemd naar diens toenmalige vrouw Lady Annabel Vane-Tempest-Stewart en in 2007 verkocht aan horecatycoon Richard Caring (tevens eigenaar van Sexy Fish en The Ivy). Ook na de verhuizing (twee panden verderop) en de restyling (door ontwerper Martin Brudnizki) is de legendarische club nog altijd onderwerp van spannende roddels en sterke verhalen. 

Het grootste mysterie is en blijft hoe je er binnenkomt. Het schijnt dat het onder Caring allemaal iets soepeler is geworden, maar om binnen te komen moet je nog altijd langs de strenge deurvrouw Astrid Harbord. Als dat lukt en je bent binnen is de kans groot dat je struikelt over Kate Moss of Mick Jagger, dat je handen wast in de beroemde pink loo naast Cara Delevingne of Victoria Beckham, of dat je aan de bar schouders wrijft met Eddie Redmayne of Damien Hirst. Foto’s maken is ten strengste verboden en dat is best jammer omdat er weinig interieurs zijn die het beter doen op Instagram dan de weelderige jungle van Annabel’s. Vooral die toiletten waarover we het eerder hadden. De schelpvormige roze wasbakken met gouden kranen in de vorm van zwanen zijn beyond. Waag het niet er een foto van te maken, want Miss Hardbord gooit je zo op straat.

Annabel’s, 46 Berkeley Squaere  

Benieuwd naar alle tips? Je vindt ze hieronder in de volledige Vogue-cityguide voor Londen.