Hoe maak je betere, duurzamere keuzes als het gaat om kleding? In ‘Daadwerkelijk Duurzaam’ nemen we je mee in de wonderlijk onduidelijke wereld van duurzame mode. We ontrafelen veelbesproken thema’s rondom duurzaamheid binnen de modewereld, en bespreken of en hoe ze daadwerkelijk bijdragen aan positieve, duurzame verandering. In het eerste deel conceptualiseren we de betekenis van duurzaamheid op het gebied van mode, in het tweede stuk bespreken we de duurzame waarde van denim en het derde artikel gaat in op de duurzaamheid van tweedehands kleding. Deze keer focussen we op de duurzaamheid van faux fur, dat in opkomst is door de huidige mob wife-trend.
Nu de mob wife aesthetic een ding is, maakt één stijl een opvallende comeback: faux fur. En dan niet alleen in outfits van stijlmakers, maar ook in de nieuwe collecties van grote modehuizen als Chanel en Saint Laurent. In een tijd waarin we steeds meer bezig zijn met duurzaamheid, heeft faux fur – of nepbont – een prominente plaats ingenomen om de bontlook te evenaren (iets wat op zichzelf al als problematisch zou kunnen worden beschouwd). Maar hoe duurzaam is faux fur eigenlijk? We bespreken het met innovation analyst bij Fashion for Good Carolin Przibylla en Maya Reik, de oprichter van het New Yorkse merk Marei1998 dat bekendstaat om hun faux fur-jassen.
De mob wife-trend en faux fur: hoe duurzaam is het?
De mob wife-trend heeft de mode-industrie veroverd met zijn dramatische allure en opvallende, vaak over the top-stijl. Geïnspireerd door de looks van vrouwen in de maffiawereld (denk aan Carmela in The Sopranos) wordt deze trend gekenmerkt door weelderige stoffen, grote zonnebrillen en opvallende gouden accessoires. De bontjas is waarschijnlijk het gewildste item voor het creëren van de mob wife-esthetiek – oftewel, anno 2024: faux fur-jassen. De keuze van veel merken om te kiezen voor faux fur weerspiegelt een groeiend bewustzijn voor de noodzaak van duurzaamheid binnen de mode-industrie, waarin bont al lang niet meer de norm is. En hoewel er sinds dit jaar een nertsenfokverbod bestaat in Nederland, is de import en verkoop van bont (nog) niet verboden. De modewereld heeft echter grotendeels – met modehuizen als Stella McCartney, Michael Kors en Prada als voorlopers – bont geweerd uit hun collecties.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dit bericht op Instagram bekijken