daadwerkelijk-duurzaam-de-mob-wife-trend-brengt-faux-fur-terug-maar-hoe-duurzaam-is-dat-293033
©Marei1998

Hoe maak je betere, duurzamere keuzes als het gaat om kleding? In ‘Daadwerkelijk Duurzaam’ nemen we je mee in de wonderlijk onduidelijke wereld van duurzame mode. We ontrafelen veelbesproken thema’s rondom duurzaamheid binnen de modewereld, en bespreken of en hoe ze daadwerkelijk bijdragen aan positieve, duurzame verandering. In het eerste deel conceptualiseren we de betekenis van duurzaamheid op het gebied van mode, in het tweede stuk bespreken we de duurzame waarde van denim en het derde artikel gaat in op de duurzaamheid van tweedehands kleding. Deze keer focussen we op de duurzaamheid van faux fur, dat in opkomst is door de huidige mob wife-trend.

Nu de mob wife aesthetic een ding is, maakt één stijl een opvallende comeback: faux fur. En dan niet alleen in outfits van stijlmakers, maar ook in de nieuwe collecties van grote modehuizen als Chanel en Saint Laurent. In een tijd waarin we steeds meer bezig zijn met duurzaamheid, heeft faux fur – of nepbont – een prominente plaats ingenomen om de bontlook te evenaren (iets wat op zichzelf al als problematisch zou kunnen worden beschouwd). Maar hoe duurzaam is faux fur eigenlijk? We bespreken het met innovation analyst bij Fashion for Good Carolin Przibylla en Maya Reik, de oprichter van het New Yorkse merk Marei1998 dat bekendstaat om hun faux fur-jassen.

De mob wife-trend en faux fur: hoe duurzaam is het?

De mob wife-trend heeft de mode-industrie veroverd met zijn dramatische allure en opvallende, vaak over the top-stijl. Geïnspireerd door de looks van vrouwen in de maffiawereld (denk aan Carmela in The Sopranos) wordt deze trend gekenmerkt door weelderige stoffen, grote zonnebrillen en opvallende gouden accessoires. De bontjas is waarschijnlijk het gewildste item voor het creëren van de mob wife-esthetiek – oftewel, anno 2024: faux fur-jassen. De keuze van veel merken om te kiezen voor faux fur weerspiegelt een groeiend bewustzijn voor de noodzaak van duurzaamheid binnen de mode-industrie, waarin bont al lang niet meer de norm is. En hoewel er sinds dit jaar een nertsenfokverbod bestaat in Nederland, is de import en verkoop van bont (nog) niet verboden. De modewereld heeft echter grotendeels – met modehuizen als Stella McCartney, Michael Kors en Prada als voorlopers – bont geweerd uit hun collecties.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Duurzamer alternatief

Carolin Przibylla, een vooraanstaand expert op het gebied van duurzaamheid in de mode-industrie, werpt licht op de complexe kwestie rond faux fur en duurzaamheid. Ze benadrukt dat men de ethische voordelen van het materiaal ten opzichte van echt bont niet kan ontkennen. “Bont en dierenleed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt Przibylla. Tegelijkertijd brengt de huidige populariteit van faux fur-jassen óók belangrijke ethische en duurzame problemen met zich mee. Przibylla wijst dan ook op de milieu-uitdagingen die gepaard gaan met synthetische materialen: “Synthetische stoffen die nodig zijn om een nepbontjas te maken, zijn niet biologisch afbreekbaar of recyclebaar.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In reactie hierop benadrukt Maya Reik van Marei1998, een merk gefocust op duurzame faux fur-jassen, dat ze faux fur beschouwt als een cruciaal element van hun ethische benadering. Reik legt uit: “Het gebruik van faux fur stelt ons in staat om een kwalitatief, geactualiseerd en relevant alternatief te bieden.” Reik vertelt hoe haar inspiratie voor het merk tot stand kwam. “Mijn inspiratie voor Marei1998 is altijd geïnspireerd door en gerefereerd aan de old glamour-stijl. Toen ik voor het eerst een stuk namaakbont aanraakte, wist ik dat ik iets kon creëren dat representatief zou zijn voor mijn waarden, en waarin ik mijn liefde voor mode en voor de planeet zou kunnen combineren.”

De voordelen van faux fur

Een van de belangrijkste redenen waarom faux fur steeds populairder wordt, is dat “bont natuurlijk dieronvriendelijk en inmiddels grotendeels achterhaald is”, zo stelt Przibylla. Dit maakt het onvermijdelijk ethisch meer verantwoord dan traditioneel bont. Bovendien draagt faux fur bij aan het verminderen van de vraag naar echt bont, wat resulteert in minder gebruik van natuurlijke hulpbronnen en een lagere ecologische voetafdruk.

Przibylla: “Net als dierlijk leer en zijn synthetische tegenhangers, heeft namaakbont gemaakt van fossiele grondstoffen vaak een lager energieverbruik en waterverbruik dan echt bont. Dit komt vooral door de grote ecologische voetafdruk en de grote hoeveelheden water die nodig zijn voor de veehouderij.” Przibylla stelt dat hoewel nieuw synthetisch namaakbont niet ideaal is, het wel een kleinere impact heeft op het klimaat in vergelijking met bont van dieren. “Een onafhankelijk onderzoek vergeleek de klimaatimpact van synthetische nepbont en nertsbontjas. Dit omvatte hypothetische verbranding aan het einde van de levensduur. Het onderzoek toont aan dat de nertsbontjas een CO2-voetafdruk had die bijna 250 kg hoger was.”

Dat de productie van een echte bontjas veel meer energie vereist dan de productie van een faux fur-jas, kan Reik bevestigen: “Voor een echte bontjas zijn vier keer zoveel energiebronnen nodig als voor een van onze faux fur-stukken.” Daarnaast is het verhogen van het gebruik van gerecyclede materialen een topprioriteit voor het merk. “De afgelopen tweeënhalf jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame stoffen uit organische, natuurlijke vezels en gerecyclede materialen, waarbij we bestaande producten op innovatieve manieren hebben gebruikt. We streven naar het gebruik van zoveel mogelijk gerecyclede materialen en naar een zo transparant mogelijke productie. Zo werken we bijvoorbeeld samen met PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), die onze items stuk voor stuk goedkeurt.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marei1998 (@marei1998official)

De nadelen van faux fur

Hoewel faux fur dus voordelen heeft op het gebied van duurzaamheid wanneer we het vergelijken met echt bont, kleven er ook enkele nadelen aan. Een van de kritiekpunten is de slechte mogelijkheid tot recycling van de materialen en grondstoffen die nodig zijn voor de productie van nepbont. Het productieproces van faux fur begint meestal met de selectie van synthetische vezels, zoals acryl, modacryl of polyester. Deze vezels worden vervolgens geweven of gebreid tot een stof die lijkt op bont.

Przibylla wijst op de milieu-impact van deze synthetische materialen. “Deze materialen zijn niet biologisch afbreekbaar of recyclebaar”, merkt ze op. “Nepbont bestaat vaak uit plastic en laat microplastics los als het wordt gedragen. Al deze kleine microplastics komen in onze natuur terecht en vallen uiteen in zeer kleine stukjes. Deze zullen nooit volledig verdwijnen of oplossen en worden daarom vaak onbedoeld door mens en dier geconsumeerd.” Desondanks bestaan er nog wel degelijk mogelijkheden om nepbont duurzamer te maken dan het momenteel vaak is, stelt Przibylla. “Om de kansen op recycleerbaarheid te vergroten, is het belangrijk om monomaterialen te gebruiken. Dat betekent alleen polyester of nylon – en dus geen mengsels.”

Een langere levensduur?

Het is echter belangrijk om te vermelden dat óók dierenbont niet altijd biologisch afbreekbaar is, stelt Przibylla. Dat heeft te maken met de levensduur van bont, wat tevens een grote rol speelt in de duurzaamheidsdiscussie (een lange levensduur van een kledingstuk is van belang om de ecologische voetafdruk te verkleinen, red.). “Echt bont en dierlijke materialen gaan vaak langer mee dan synthetische alternatieven”, stelt ze. “Een langere levensduur van kledingstukken is altijd belangrijk om in gedachten te houden. Het is echter belangrijk om te weten dat bont moet worden behandeld tijdens een proces dat ‘bontbehandeling’ wordt genoemd om de levensduur ervan te verlengen. Tijdens deze behandeling worden chemicaliën als chroom en formaldehyde gebruikt, die de biologische afbreekbaarheid kunnen belemmeren en een negatief effect hebben op mens en milieu.”

Reik is het hiermee eens, en stelt dat door te focussen op kwaliteit, hun neppe items minstens zo lang meegaan. “Onze furless items zijn tijdloos en dienen onze klanten jarenlang. De hoge kwaliteit van onze materialen garanderen dat. We streven naar een vermindering van de behoefte aan frequente vervangingen en willen zo de algehele milieu-impact verminderen. Dit is een van onze sterkste kernwaarden: duurzaamheid door kwaliteit, en een compromisloze stijl.”

De toekomst van faux fur

Terwijl de mode-industrie evolueert, blijft de toekomst van faux fur een onderwerp van debat. Przibylla erkent dat er nog veel werk aan de winkel is om synthetische materialen te verbeteren en alternatieven te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. “Er zijn biobased alternatieven beschikbaar, zoals f.ex. van BioFluff. Zij produceren een bontalternatief genaamd Savian, dat bestaat uit 100 procent hernieuwbare plantaardige vezels en landbouwafval. Ze transformeren bijvoorbeeld brandnetel, hennep en vlas tot pluche texturen die lijken op dierenbont, fleece en schapenvacht. Zij beweren dat hun proces de CO2-uitstoot met 40 tot 90 procent vermindert.”

Ook doen wetenschappers momenteel onderzoek naar gekweekt bont, vertelt Przibylla. “Deze opties hebben dezelfde eigenschappen als echt bont, maar dan zonder de veehouderij. Onderzoekers van het Imperial College London en Central Saint Martins ontwikkelen een in een laboratorium gekweekte vacht met behulp van genen van dieren zoals vossen en nertsen. LVMH en Fendi hebben zich bij dit project aangesloten in de hoop een echt alternatief te vinden. En een andere vernieuwer op dit gebied is Geneus Biotech. Zij maken een bontvervanger Furoid met behulp van stamceltechnologie. Zo krijg je een materiaal dat op moleculair niveau identiek is aan echt bont, maar ook veel nieuwe eigenschappen kan hebben.”

Het moge duidelijk zijn dat er nog veel te behalen is in het duurzaamheidsproces rondom faux fur. Toch kunnen we stellen dat neppe bontjassen wel degelijk duurzamer en daarmee beter zijn dan echte bontjassen. Kortom, voor wie zo duurzaam mogelijk die mob wife-look wil creëren, blijft faux fur toch echt de beste optie.