Er is geen twijfel over mogelijk dat een gebalanceerd dieet de beste manier is om ervoor te zorgen dat je lichaam de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar een drukke levensstijl betekent dat er soms meer nodig is dan alleen voedsel om dit te bereiken. Dit is waar vitamines of multivitamines – een door experts goedgekeurde, effectieve manier om je dieet aan te vullen – van pas kunnen komen. Overweeg je om multivitamines te slikken? Lees hier wat experts daarover te zeggen hebben.
Wanneer zou je vitamines willen slikken?
Volgens voedingsdeskundige Suman Agarwal kunnen multivitamines op elke leeftijd nuttig zijn. “Iedereen bij wie de behoefte aan vitamines en mineralen niet wordt vervuld door gewone voeding, zou zijn of haar huisarts kunnen raadplegen en overwegen om dagelijks met multivitamines te beginnen”, zegt ze.
Dr. Vishakha Shivdasani voegt daaraan toe dat verschillende vitamines belangrijk zijn in bepaalde levensfasen. “Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld foliumzuur en ijzer nodig; vrouwen hebben ijzer nodig als ze menstrueren; vegetariërs hebben het vaakst een tekort aan B12; als je ouder bent, heb je misschien calcium nodig; en het grootste deel van de bevolking heeft vitamine D nodig.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat moeten multivitamines bevatten?
Agarwal zegt dat multivitamines alle B-complexvitamines moeten bevatten om de voedingsstoffen te versterken die men gewoonlijk tekortkomt als gevolg van onze moderne levensstijl en voeding. Ze benadrukt ook de voordelen van spoormineralen zoals zink, selenium, ijzer en calcium, samen met vetoplosbare vitamines zoals A, D en E. Je kunt ook profiteren van antioxidanten zoals lycopeen en astaxanthine.
Wat is het beste moment om vitamines te slikken?
- Vitamine C: na het ontbijt
- Omega-3 en ubiquinol: na de lunch. Omega-3 innemen met voedsel kan de opname verbeteren en onaangename bijwerkingen verminderen.
- IJzer: ijzer wordt het best opgenomen op een lege maag, dus neem het ten minste een uur voor een maaltijd, of twee uur erna.
- B-Complex: zorg ervoor dat je het in de eerste helft van de dag inneemt. Volgens dr. Shivdasani kan het bij sommige mensen slapeloosheid veroorzaken als het later op de dag wordt ingenomen.
- Calcium: wordt het best opgenomen met voedsel, en dan vooral voedsel dat rijk is aan vitamine D, wat de opname van calcium bevordert.
- Magnesium: het best te slikken 15 minuten voor het slapengaan, voor een betere nachtrust en ontspanning.