De lente staat voor de deur, en dat betekent dat het ook weer tijd is voor de Boekenweek. En stiekem dromen we ook al van de zomer. We zien het al voor ons: de zon op onze huid, een briesje in de lucht en een goed boek in onze handen, ergens in de tuin, op het strand of een zonnig terras. Dé tijd om alles even los te laten en helemaal op te gaan in een verhaal. Maar waar te beginnen? Fictie of non-fictie? Een bloedstollende thriller, een meeslepende roman of toch dat inspirerende zelfhulpboek? Om je op weg te helpen, selecteert Vogue de beste boekentips. Oh, en voor wie nóg meer inspiratie zoekt: we hebben tegenwoordig ook onze eigen boekenclub.
Boekentips van Vogue-redacteuren
Er zijn talloze boekengenres en dat maakt het weleens lastig de juiste te kiezen. Vaak is een aanrader van een goede vriendin of een lovende recensie de sleutel naar een goed verhaal. Reden genoeg om eens rond te vragen op de redactie: welk boek wil jij gaan lezen dit voorjaar?
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
‘De Keuze’ van Edith Eger – Lisa Goudsmit, head of digital
“Eigenlijk staat het boek De keuze van holocaustoverlevende Edith Eger (1927) al heel lang op mijn wenslijst om te lezen. Dit gaat over haar oorlogsverleden waarin ze onder andere in Auschwitz moest dansen voor de beruchte nachtmerrie-dokter Mengele. (Als je niet weet wie dit was en een sterke maag hebt, Google hem.) Maar eerlijk gezegd heb ik steeds geen ‘zin’ – durf het bijna niet te zeggen – om De keuze te lezen omdat het zo zwaar klinkt. Hoe vaak mensen het boek ook aanraden.
Er is echter ook een tweede boek van Eger, die na de oorlog naar Amerika vertrok en zelf behandelend traumapschycholoog werd voor anderen met vreselijke (oorlogs)ervaringen. Dit boek, Het geschenk, is meer een opsomming van inzichten die Eger opdeed. Zowel als slachtoffer áls behandelaar dus. Het is onlangs opnieuw uitgebracht met nieuwe hoofdstukken en ligt op mijn nachtkastje. Ik ben er ondertussen al in begonnen en moet zeggen: ja, het is emotioneel en heftig, maar ook heel kracht gevend en optimistisch. Het biedt verhalen, handvatten en oefeningen om zelf te doen. Zeker met alles dat nu in de wereld gebeurt is het een boek dat staat voor hoop, vergeving en verbinding. En dat kunnen we wel gebruiken.”
