waarom-hebben-we-het-massaal-over-de-haarband-van-memphis-depay-301650
©GETTY IMAGES

In de aanloop naar het EK voetbal is het niet de opstelling van het Nederlands elftal die de gemoederen bezighoudt, maar een zweetband. Toen Memphis Depay het veld opkwam met een witte haarband, leidde dit tot een ware modecontroverse. Wat is er precies aan de hand?

De zweetband van Memphis Depay

Wat Ronald Koeman van de haarband van Memphis Depay vond, werd hem gevraagd tijdens de persconferentie na de voetbalwedstrijd tegen Canada op 6 juni. De trainer deelde verrast te zijn en zei dat hij er een nachtje over moest slapen om te beslissen of hij dit ging accepteren op het veld. Ook in de napraatprogramma’s werd de zege van de Nederlanders overschaduwd door de zweetband. Zo verweet sportjournalist Valentijn Driessen de voetballer dat hij zich te graag wil onderscheiden als individu binnen het team door zo’n band te dragen. In artikelen werd de vraag gesteld of het voetbalveld wel de plek is om een modestatement te maken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Uiteraard waren er als tegenreactie ook veel mensen die de zweetband wél vinden kunnen. En laten we eerlijk zijn: waarom ook niet? Waar maken we ons druk om? Maar de controverse rondom het accessoire gaat niet om een zweetband alleen. Het betreft een bredere kwestie over hoe bepaalde spelers, vooral die met een uitgesproken persoonlijkheid of die niet in het traditionele voetballersplaatje passen, onevenredig worden bekritiseerd. Depays zelfverzekerde houding en uitbundige modekeuzes maken hem een makkelijk doelwit, waardoor zijn bijdrage aan het spel wordt overschaduwd.

David Beckham en Serena Williams

De kritiek doet denken aan de gloriedagen van David Beckham. Deze modepionier op het voetbalveld kreeg het in de jaren negentig ook flink te verduren. Elk nieuw kapsel werd ontleed en bediscussieerd door zowel fans als de media. Toch werden zijn gewaagde keuzes na verloop van tijd een belangrijk onderdeel van zijn persoonlijke merk, dat gevierd werd in plaats van geminacht. Het bekritiseren van Depays zweetband voelt als een terugkeer naar een tijdperk waarin atleten werden beoordeeld op hun persoonlijke stijlkeuzes, in plaats van dat ze werden gevierd om hun individualiteit.

Dit probleem beperkt zich niet tot alleen voetbal. Neem bijvoorbeeld Serena Williams. Het tennisicoon is voortdurend onder de loep genomen vanwege haar kledingkeuzes op het veld, van catsuits tot tutu’s. Haar modekeuzes, die een mix zijn van functionaliteit en stijl, hebben tot ver buiten de tennisbaan discussies aangewakkerd. Williams is, net als Depay, een baanbreker in haar sport. Ze wordt vaak onderworpen aan harde oordelen die weinig te maken hebben met haar atletische bekwaamheid en alles met achterhaalde normen en vooroordelen.

Run op witte haarbanden

En dan hebben we het nog niet eens over de functionaliteit van de band gehad. De zweetband is niet alleen een stijlstatement, maar ook een praktisch hulpmiddel. Hoofdbanden worden in andere sporten al jarenlang gebruikt. Zo zien we haaraccessoires bij basketballers van de NBA, maar ook bij tennissers. Zij dragen de band niet alleen als stijlstatement, maar ook om te voorkomen dat zweet hun zicht belemmert tijdens intense wedstrijden.

Gelukkig zien veel fans wel het briljante in Depays keuze. Winkeliers in Nederland melden een ongekende run op witte zweetbandjes. Zo zag Intersport de vraag explosief stijgen en verkocht de winkel tien keer zoveel zweetbandjes als normaal. Ook voor feestwinkels zijn de zweetbanden niet aan te slepen. Het is duidelijk dat een trend is gezet. En hoewel veel analisten in de voetbalwereld er nog niet klaar voor zijn, zien we de scheidslijn tussen mode en voetbal steeds vaker vervagen. Kijk maar naar de uitbundige stijlkeuzes van de Franse voetballer Jules Koundé, die net als Depay een uitgesproken stijl meebrengt naar het veld. Dit is juist een mooie ontwikkeling; het toont aan dat voetbal meer is dan alleen sport. Het is een platform voor zelfexpressie, diversiteit en creativiteit.

Non-troverse

De volgende keer dat we verstrikt raken in de laatste non-troverse, is het misschien goed om ons af te vragen of het nieuwswaardig is. En of we niet een beetje achterlopen wat modekeuzes betreft. Depay zelf gaf aan dat hij zich niet zo veel aantrekt van de commotie. “Who cares”, zei hij toen hij erom werd gevraagd. Ook stelde hij dat zijn vriendin de haarband wél mooi vindt. En zo droeg de voetballer de haarband tijdens zijn volgende wedstrijd gewoon weer.