Tegen alle verwachtingen in raden voedingsdeskundigen Parmezaanse kaas aan voor een gezond gevarieerd dieet. Men denkt vaak dat verse kaas geschikter is dan gerijpte, in verband met de vetinname die je wil beperken. Toch zijn de voordelen van deze kaas in een gezond en evenwichtig dieet bevestigd door zowel voedingsdeskundigen als verschillende onderzoeken die de samenstelling en voordelen ervan hebben geanalyseerd. Lees verder om alle gezondheidsvoordelen van Parmezaanse kaas te ontdekken.
Parmezaanse kaas binnen een gezond en evenwichtig dieet
Parmezaan of Parmigiano Reggiano – niet te verwarren met Grana Padano – is ambachtelijk, natuurlijk en heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Eén van de belangrijkste is dat het wordt gemaakt met slechts drie ingrediënten: rauwe melk, stremsel en zout. Omdat vele soorten kaas vaak conserveringsmiddelen bevatten, is het niet altijd makkelijk om natuurlijke kazen te vinden.
“Het is een voedingsmiddel dat we aanraden in ons dieet op te nemen, omdat het zeer voedzaam is. De kaas geeft energie die we nodig hebben om ons lichaam soepel te laten werken. Bovendien helpt het onze spiervezels te regenereren, waardoor we in goede gezondheid blijven. Als we kiezen voor een gezonde levensstijl, moeten we proberen zo natuurlijk mogelijk voedsel te eten. Parmezaanse kaas hoort hier ook bij”, legt dr. Marta Garay uit, esthetisch arts en voedingsspecialist bij de Pedro Jaén Group.
Eiwitrijk en verzadigend
Het is geen toeval dat verschillende voedingsdeskundigen Parmezaanse kaas aanraden in gezonde recepten, zoals een rucolasalade of groentespread. Marta Garay benadrukt het hoge eiwitgehalte (interessant voor mensen die geen vlees eten) en de voordelen op het gebied van trek en gewichtsbeheersing. “Het is ideaal voor mensen die hun trek onder controle willen houden, die de hele dag door kan ontstaan, en die er vaak toe leidt dat we ongecontroleerder gaan eten.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Het is een goed alternatief voor het op smaak brengen van gerechten. Psycho-nutritionist Itziar Digon, die ook benadrukt dat Parmezaanse Reggiano het meest ambachtelijk is, bevestigt ook dat het een prikkelende smaak kan geven aan gerechten. Maar ze benadrukt dat het altijd in de juiste maat gebruikt moet worden, wat gemakkelijk is, aangezien het een intense smaak heeft die het gebruik in kleine hoeveelheden aanmoedigt.