welkom-in-het-californische-huis-van-stylist-djuna-bel-waar-niks-te-gek-is-en-alles-mag-304572
©Vogue Living, Hans van Brakel

Een huis in boomhutstijl en een leven vol pool parties en kleurig design – welkom in het Californische speelparadijs van stylist Djuna Bel en haar gezin. “We wilden een clubhuis voor volwassenen creëren, waar alles mag en plezier voorop staat. Dat is gelukt.”

Stylist Djuna Bel: typisch Hollands

Aan de ene kant is stylist, creative director en zelfverklaard skincarejunkie Djuna Bel (40) zo Amerikaans als wat. Ze woont in Los Angeles, doet haar boodschappen en de school run in een American muscle car, weet alles over de laatste wellnessrages en haar vrolijke zinnen zijn doorspekt met het woordje ‘like’. Aan de andere kant is ze broodnuchter, soms pijnlijk eerlijk en lukt het haar met gemak Hollywood en alles wat daarbij hoort te relativeren.

djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel

Typisch Hollands dus. Djuna is dan ook beide: haar moeder is Nederlands, haar vader Amerikaans. Of we het interview in het Nederlands of Engels doen? “Kies maar”, zegt ze gul. Om even later van gedachten te veranderen: “Doe toch maar in het Engels, want ik spreek Nederlands op het niveau van ongeveer een achtjarige. Een gesprekje gaat dus prima, maar slim overkomen is een ander verhaal.”

No-nonsense en recht voor z’n raap 

Djuna werd geboren in de VS, maar reisde de eerste jaren van haar leven met haar avontuurlijke moeder de wereld rond. Na een tijdje in Azië te hebben gewoond, settelde het gezin zich in het noorden van Californië, maar de zomers waren steevast voor Nederland. “Mijn moeders familie komt uit Groningen en van daaruit bezochten we vrienden en familie door het hele land. Mijn twee oudere neven waren als grote broers voor me. Ik heb me altijd thuis gevoeld in Nederland en voel nog steeds een sterke connectie met de Nederlandse cultuur. Hoewel mijn neven na verloop van tijd wel vonden dat ik veramerikaanste. ‘Hoor haar nou’, riepen ze dan, ‘ze klinkt als een yankee!'”

djnua bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djnua bell
©Vogue Living, Hans van Brakel

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Djuna kreeg een typisch Hollandse opvoeding, no-nonsense en recht voor z’n raap, wat soms wel zorgde voor botsingen met haar Amerikaanse leeftijdsgenootjes: “Ik heb me lang niet begrepen gevoeld. Vriendinnetjes werden thuis voortdurend geprezen – ‘you’re the best!’ – terwijl mijn moeder mijn tekeningen heus leuk vond, maar het ook eerlijk zei als ik iets niet zo goed had gedaan. Ik ben daardoor niet vol van mezelf en rechtdoorzee, totaal on-Amerikaans.

Ik waarschuw mensen regelmatig. Pas op, zeg ik dan, als je om mijn mening vraagt, krijg je hem ook. Laatst nog zei een kennis dat ze was aangekomen. Ik zeg dan niet: ‘Nee joh, hoe kom je erbij’, maar ‘dan eet je toch een paar dagen sla.’ Ze schrok zich rot. Hallo, denk ik dan, jíj zegt het, niet ik! Mijn beste vrienden hebben dan ook bijna allemaal een biculturele achtergrond – dat klikt gewoon beter. Een half-Koreaanse vriendin zei laatst nog, toen ik vroeg of ze wilde afspreken, dat ze daar even helemaal geen zin in had. Haha, prima toch!”

Ontdekt op het station

Inmiddels noemt Djuna de buurt Highland Park in Los Angeles, waar ze woont met verloofde Nikolai ‘Niki’ Haas (40, medeoprichter van designlabel The Haas Brothers) en zoontje Fox (6), al een jaar of tien thuis. Maar niet voordat ze, in de voetsporen van haar moeder, de wereld over zwierf. In Djuna’s geval als model, nadat ze op het Centraal Station in Amsterdam, waar ze op haar zestiende een opleiding volgde, ontdekt werd door een modellenscout. Maar om nou te zeggen dat Djuna en modellenwerk een match made in heaven waren…

djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel

Djuna: “Ik vond vooral het idee van modellenwerk leuk, maar al snel bleek dat het werk zelf niet goed bij me paste. Als ik destijds net zo stevig in mijn schoenen had gestaan als nu, was het misschien een ander verhaal geweest. Maar ik was jong en verlegen, en legde veel van mijn eigenwaarde in het werk. Ik zag niet in dat het niet aan mij lag als ik een klus niet kreeg. Dat ik niet persoonlijk afgewezen werd, maar dat mijn uiterlijk simpelweg niet paste bij de look die de opdrachtgever voor ogen had.

Ik had het gevoel dat ik continu op m’n tenen moest lopen en het kwam regelmatig voor dat op set over mijn hoofd heen over me gepraat werd. ‘Ze heeft wel brede schouders’, zeiden ze dan, of ‘ze is zo androgyn’, alsof ik niet ook een mens in die ruimte was. Vergeet niet, de modewereld was destijds lang niet zo vriendelijk en inclusief als tegenwoordig. Tijdens mijn werk als stylist verbaas ik me regelmatig over modellen die bij bepaalde kleding durven zeggen: ‘Ik voel me hier niet goed in.’ Dat was in mijn tijd ondenkbaar.”

Modevirus 

Exit modellenwerk dus, maar inmiddels was Djuna wel forever aangestoken met het modevirus: “Ik wilde ontzettend graag stylist worden en nam elke klus aan die ik krijgen kon, hoe klein ook. Kleding voor shoots ophalen bij persbureaus, kleding retourneren, assisteren – I did it all en verdiende geen klap, maar dat deerde me niet.” En er kwam een winkel: “Achteraf gezien snap ik niet hoe ik het allemaal voor elkaar gebokst heb, maar in diezelfde periode opende ik met mijn vriendin Marissa een winkel die Fox & Fawn heette. We zaten in de Lower East Side van Manhattan en verkochten tweedehandskleding. Niet exclusief en high-end, maar coole stukken die voor iedereen betaalbaar waren.

djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel

We organiseerden feesten, inzamelingsacties en underground muziekoptredens. Het was een bijzondere tijd: New York bruiste, alles leek mogelijk. Ik ben enorm dankbaar dat ik die gekke creatieve tijd mee heb mogen maken. Ondertussen kwam ook de liefde op Djuna’s pad. Niki en zij ontmoetten elkaar in het MoMA toen ze negentien waren, tijdens een filmvertoning van Me and You and Everyone We Know van kunstenaar/filmmaker Miranda July. “Ik had al een vriend destijds, maar Niki wist het zeker. ‘Ik wil met niemand anders zijn’, zei hij, spoken like the true romantic he is. En kijk waar we nu zijn, hij had gelijk.”

Pizzaparty’s en pool nights 

Ruim twee decennia is het stel samen, wat haast onvoorstelbaar is in deze tijd van datingapps en vluchtige liefde. “Het voelt heel speciaal dat Niki en ik al die jaren samen hebben doorgebracht. Natuurlijk is het nieuwe en spannende er inmiddels af, maar daar is een diep vertrouwen voor in de plaats gekomen. We zijn samen opgegroeid, kennen elkaars familie door en door en hebben alle successen en dieptepunten van de ander meegemaakt. Dat schept een band die tegenwoordig best zeldzaam is. Hij is echt my person.”

djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel

Wel was het even schrikken toen Niki al snel na hun ontmoeting aangaf naar de westkust te willen verhuizen. “Ik begreep het, want hij was zijn designlabel aan het opbouwen en had meer ruimte nodig. Maar ik wilde voor geen goud mee, mijn leven in New York was te leuk. Vijf jaar lang reisden we op en neer om elkaar te zien, tot ik zelf ook behoefte kreeg aan meer rust en een betere balans tussen werk en privé. Toen ben ik in het diepe gesprongen en hem definitief achternagegaan.”

Het stel kocht een huis in LA, toch zo’n beetje de minst down-to-earth plek ter wereld. Maar, benadrukt Djuna, het gezin woont ver van Hollywood en de beroemde Kardashian/Calabasas-lifestyle. “We omringen ons met mensen die real zijn. Veel vrienden werken in de mode of kunst, maar niemand neemt die wereld mee naar huis. Iedereen heeft kinderen, we helpen elkaar en ’s avonds organiseren we pizzaparty’s en pool nights. Uitgaan? Dat doet haast niemand meer, haha! We worden allemaal een dagje ouder blijkbaar.”

Labour of love

Het is precies wat Djuna en Niki voor ogen hadden toen ze begonnen met het ontwerpproces van hun huis: een plek om rond te hangen met vrienden, waar plezier gemaakt wordt. Een soort clubhuis voor volwassenen, waar niks te gek is en alles mag. “Het plan was dat Niki alles zelf zou gaan doen, maar dat pakte toch anders uit. Want mijn God, wat was het veel werk. Wel hebben we alles zelf ontworpen en veel is samen met vrienden of door bevriende ontwerpers gemaakt. Het huis voelt hierdoor aan als een labour of love – niet alleen ons eigen bloed, zweet en tranen zitten erin, maar ook dat van onze favoriete mensen. Onze vriend John Pope heeft bijvoorbeeld geholpen met de vloer op de begane grond en vriendin Lauren Mollica, die een geweldige houtbewerker is, heeft geholpen met de bovenverdieping. Hun energie is nog steeds voelbaar in huis.”

djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
stylist djuna
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel

Het middelpunt van het huis is de grote seventieszitkuil, met op maat gemaakte U-vormige bank van onbehandeld dennenhout en gebruikt leer. “Het is een van onze favoriete plekken. We zitten hier regelmatig met bevriende gezinnen urenlang te weerwolven, waarbij de kinderen na verloop van tijd in slaap vallen. Iedereen kan blijven logeren en met een beetje geluk eindigen we de avond met een dansfeestje aan de rand van het zwembad.”

Behalve de associatie met een clubhuis heeft het huis ook iets weg van een boomhut. Het ligt verscholen in het groen, waarvan vooral de cactussen en enorme vetplanten opvallen. “Los Angeles staat niet bepaald bekend om zijn natuurschoon, maar de natuur is hier wel degelijk prachtig. We hebben de groene buitenwereld naar binnen willen trekken en andersom. Dus ook buiten is er een lange plofbank, een zwembad en een marmeren buitenbad dat ik écht gebruik, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken.”

Onverwachte details 

Andersom werd binnen bijna alleen gebruikgemaakt van natuurlijke materialen: de benedenvloer van marmer in visgraatpatroon (“een ideetje van mij vóórdat je dat overal zag”), de dennenhouten keuken en vloer, met die typische roodbruine kleur. De hout-marmer-combinatie komt ook boven terug, in de badkamer met custommade extra lang bad, waarin Djuna met haar 1,83 meter comfortabel haar zoon ter wereld kon brengen.

vogue living djuna
©Vogue Living, Hans van Brakel
djuna stylist
©Vogue Living, Hans van Brakel

Het interieur is volwassen en stijlvol, maar ook boordevol grapjes en onverwachte details. Zoals de lampen in tietvorm in de badkamer, van het Nederlandse Studio Job, en de penisvaas van Ettore Sottsass, ietwat verdekt opgesteld voor de spiegelwand boven de leren bank. Ook het ruim vertegenwoordigde werk van The Haas Brothers – het merk dat Niki met tweelingbroer Simon runt en geliefd is bij beroemdheden als Lady Gaga, Rihanna en Donatella Versace – is tongue in cheek: een harige kruk met dierenpoten, een lamp in de vorm van een zeeanemoon, een spiegel met tanden.

Kunstwerk op wielen 

“We vinden allebei dat een mooi ingericht huis niet steriel hoeft te zijn, of bloedserieus. Het geheel moet vooral gezellig en relaxed aanvoelen. Vrienden moeten lekker pizza kunnen eten op de bank, zonder dat wij er zenuwachtig met een berg servetjes naast staan. Onze kat David, vernoemd naar David Hockney, bekend van de pool series die hij schilderde hier in Californië, heeft al flink wat hout kapot gekrabd. Niet fijn natuurlijk, maar we vervangen het wel weer.”

Alle kunst en design in huis is zorgvuldig uitgekozen en dierbaar. “Het is moeilijk kiezen welke stukken me het liefst zijn”, zegt Djuna, “bijna alles hebben we óf zelf gemaakt, óf geruild met vrienden. De paarse lamp met rode bal bijvoorbeeld, is gemaakt door Ryan Belli. Veel keramisch werk is van Henry Kim, een voormalig studiomedewerker van Niki. En we hebben vintagestukken van meubelontwerper Wendell Castle, wiens werk een grote bron van inspiratie is voor ons allebei.”

vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel
vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel

Zelfs hun auto, een Buick Skylark uit 1971, is een kunstwerk op wielen: “Niki zat tijdens een etentje tegenover kunstenaar Kenny Scharf en vroeg in een opwelling: ‘Wil je niet eens een Skylark beschilderen?’ Hij zei ja, op voorwaarde dat we hem nooit zouden verkopen. Alsof we dat zouden willen! Nu hebben we dus een Kenny Scharf-mobiel. Totaal onpraktisch en kindonvriendelijk, maar wel een geweldig ding, haha.”

Aging backwards

Toen Rihanna in een recent interview gevraagd werd naar wat zij het fijnst vindt aan haar woonplaats Los Angeles, antwoordde ze: ‘Mijn gynaecoloog.’ Djuna lacht hartelijk als ze het hoort. Het is herkenbaar. Behalve een walhalla voor kunst en cultuur is LA het epicentrum voor wellness, beauty en gezondheid. Djuna heeft dan ook, in typical Californian fashion, een team doktoren en behandelaren klaarstaan, dat haar queeste naar anti-aging en de perfecte huid ondersteunt.

vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel
vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel

“Yep, dat is LA”, lacht Djuna. “Niemand kijkt hier gek op als je zegt dat je naar je handlezer, Chinese medicijnman of dermatoloog gaat. Ik ben bang voor naalden, dus zal niet zo snel naar botox of fillers grijpen, maar ben wel gek op skincare. Mijn voorbeeld is de porieloze huid van Fox – ik wil die babyglow!”

Vampire facials 

De afgelopen jaren ontpopte Djuna zich als online know-it-all en vraagbaak op het gebied van huid- en lichaamsverzorging, met een aanzienlijke schare trouwe Instagramvolgers die alles wil weten over haar skincareroutine, supplementgebruik en sportregime. Ze leert haar volgers alles over microneedling, collageenpoeder, lymfekliermassage, laserbehandelingen, eyebrow lamination, zeewierserums, liplijntatoeage, vampire facials en Procell-behandelingen met exosomen (googel maar even). Dan – Sjamadriaan look away – zie ik op haar Instagram een wel heel bijzondere tip voorbijkomen: colostrum, waarvan zij elke dag een supplement neemt. Colostrum … dat is toch moedermelk?

Djuna: “Jazeker! Toen Fox net geboren was zei onze kinderarts dat ik mijn moedermelk ook kon gebruiken tegen muggen beten of schrammetjes. En dat als ik zelf ziek was, een shotje moedermelk ook zou kunnen helpen. Nou, zoiets hoef je mij geen twee keer te zeggen. Bij elke verkoudheid nam ik een shot en hup, weg verkoudheid. Zelfs een vriendin van me, die langskwam en zich niet lekker voelde, heb ik een shotje gegeven. Ze belde drie uur later en zei: ‘Je gaat het niet geloven, maar ik voel me weer topfit.'” Op de vraag wier moedermelk dat dan is – want bestaat er een soort community van vrouwen die hun melk afstaan ter huidverbetering van de westerse elite? – barst ze in lachen uit.

stylist djuna bel
©Vogue Living, Hans van Brakel
vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel
vogue living
©Vogue Living, Hans van Brakel

Stylist Djuna Bel: realistisch en nuchter 

“In die supplementen zit geen menselijk colostrum, maar dat van koeien. Maar hé, als er een menselijke variant verkrijgbaar zou zijn, zou ik hem nemen!” Je bezighouden met je gezondheid klinkt goed, maar het lijkt ook heftig elke dag omringd te zijn door al die bovenaards fitte lijven en strakgetrokken Californische gezichten. Legt dat geen druk op haar?

“Dat is een valkuil, ja. Ik hou voor mezelf goed in de gaten dat alles wat ik uitprobeer voortkomt uit nieuwsgierigheid en niet uit noodzaak. Ik hoef ook helemaal geen gezicht zonder rimpels, zoals je hier vaak ziet. Ouder worden is wat mij betreft iets positiefs, maar ik wil dat wel graag op een zo gezond mogelijke manier doen. En ik wil er goed uitzien, dat ook. Dus ja, ik probeer alles wat los en vast zit, en dat kost veel tijd. Maar ik geniet er ook van en obsessief ben ik niet. Mijn mentale gezondheid vind ik minstens zo belangrijk, dus ik ontzeg mezelf niets: als ik zin heb in snoep en hamburgers, eet ik snoep en hamburgers. Zonder schuldgevoel! Vergeet niet, ik ben en blijf, in elk geval voor de helft, Nederlands – realistisch en nuchter voor alles.”

Styling: Charissa Hogerheijde 

Dit interview werd eerder gepubliceerd in het mei/juninummer van Vogue Living 2024.