Als ik één ingrediënt moest kiezen waar ik niet zonder zou kunnen, zou zout bovenaan mijn lijst staan. Het heeft namelijk het buitengewone vermogen om zelfs het saaiste voedsel te een transformatie te geven. Zout, dat bestaat uit chloor en natrium, is een onlosmakelijk onderdeel van de menselijke geschiedenis, toen het vroeger werd gebruikt om voedsel te conserveren. Het zout dat we tegenwoordig dagelijks gebruiken in de keuken verbetert niet alleen de smaak van ons eten, maar is ook een essentiële voedingsstof. Het is nodig voor verschillende vitale lichaamsfuncties, zoals het balanceren van elektrolyten en vloeistoffen, het vervoeren van voedingsstoffen naar cellen, het ondersteunen van zenuwimpulsen en het mogelijk maken van spiersamentrekkingen. Te veel zout eten kan echter slecht voor je zijn. Maar hoeveel zout is te veel?
Hoeveel zout zouden we per dag moeten eten?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we minder dan vijf gram zout per dag binnenkrijgen, wat ongeveer overeenkomt met een theelepel. Velen van ons overschrijden deze grens echter. Overmatige natriumconsumptie is een wereldwijd probleem. In de Verenigde Staten consumeert 90 procent van de mannen en 77 procent van de vrouwen meer dan de aanbevolen 2,3 gram natrium per dag en wereldwijd is de gemiddelde dagelijkse zoutconsumptie onder volwassenen 10,8 gram, meer dan het dubbele van de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.