als-je-weer-wil-gaan-slapen-met-nat-haar-lees-dan-eerst-even-dit-308200
©Spotlight

Het laatste waar je zin in hebt na een late avonddouche is je haar drogen. Als je uitgeput bent is naar je föhn grijpen nou eenmaal niet zo aantrekkelijk als in je comfortabele bed kruipen – met nat haar en al. Maar hoe erg is het eigenlijk om met nat haar te gaan slapen?

Slapen met nat haar

We hebben allemaal de waarschuwende verhalen over deze slechte schoonheidsgewoonte wel eens gehoord en helaas moeten wij je meedelen dat slapen met nat haar inderdaad gepaard gaat met haar- en hoofdhuidproblemen. Door je vermoeidheid heen worstelen om je haar eerst helemaal te drogen voordat je je kussen aanraakt is op de lange termijn dus veel beter voor je.

Hier delen experts de vijf belangrijkste redenen waarom je niet met nat haar zou moeten slapen. Ook geven ze advies over wat je moet doen op momenten waarop je misschien geen andere keuze hebt. Lees vooral verder, je hoofdhuid en haar zullen je er dankbaar voor zijn.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De gevolgen van slapen met nat haar

Het kwaad op lange termijn weegt zwaarder dan de voldoening op korte termijn als het gaat om slapen met nat haar. Daarom raden experts sterk aan om je haar te drogen met een föhn of om het volledig aan de lucht te laten drogen voordat je naar bed gaat. Dit zijn de vijf belangrijkste gevolgen waar je rekening mee moet houden, volgens experts.

Haarbreuk

Alle experts zijn het erover eens dat de belangrijkste reden waarom je beter niet met nat haar kan slapen, is dat het kan bijdragen aan haarbreuk. “Natte haarvezels zijn kwetsbaarder en kunnen maar een beperkte hoeveelheid wrijving verdragen”, legt haar- en hoofdhuidspecialist Bridgette Hill uit. “De wrijving die ontstaat tussen nat haar en stof van je kussensloop tijdens het slapen kan scheurtjes en barsten in de haarschacht veroorzaken.”

“Nat haar is meestal kwetsbaarder omdat water tijdelijk de waterstofverbindingen in de proteïnestructuur van de haren verbreekt”, voegt dermatoloog Hadley King toe. “Dit verhoogt de elasticiteit, waardoor het haar vatbaarder wordt voor breuk.” Dit geldt vooral voor specifieke haartypes, zoals steil of golvend haar. Bij krullend en getextureerd haar kan een verhoogde elasticiteit volgens haar net het omgekeerde effect hebben, waardoor het haar juist minder snel breekt. “De structuur van het haar is iets zwakker waar het buigt, krult of rolt”, legt ze uit. “Wanneer het haar nat is, worden de krullen zachter waardoor er minder zwakke punten zijn.”

Verstoring van de gezondheid van je hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is essentieel om haargroei te bevorderen. Als je met nat haar slaapt, kan er volgens Hill meer zweet op je hoofdhuid komen. In combinatie met talg, productopbouw en gist kan dat het microbioom verstoren en de gezondheid en functie van de haarzakjes belemmeren.

Bacteriegroei

Hairstylist Marty Harper zegt dat slapen met nat haar de groei van bacteriën op je hoofdhuid en in je haar kan stimuleren. King is het hiermee eens en legt uit dat vochtige kussens of beddengoed een broedplaats kunnen worden voor schimmel, wat kan leiden tot een aantal problemen met je hoofdhuid en haar. Dit brengt ons bij het volgende punt.

Acne

Eén van die problemen betreft hoofdhuidirritaties. Hill legt uit dat nat haar ongewenst vocht vasthoudt en de groei van bacteriën bevordert die hoofdhuidacne veroorzaken. En in het ergste geval kan hoofdhuidacne uitgroeien tot een hoofdhuidinfectie. Zoals eerder vermeld, zegt King dat slapen met nat haar een warme vochtige omgeving kan creëren waarin bacteriën en gist goed kunnen gedijen. Dit kan leiden tot haarzakjesontsteking of verergering van seborroïsch eczeem. Hill beaamt dit en zegt dat dit vooral zorgwekkend is voor mensen die al last hebben van roos, psoriasis en eczeem, omdat slapen met nat haar deze problemen kan verergeren.

Tips om te slapen met nat haar

Mocht je ooit met nat haar hebben geslapen, geen paniek. King zegt dat, tenzij je het regelmatig doet, je haar en hoofdhuid meestal in orde zijn. Echter moedigt ze iedereen aan er geen gewoonte van te maken. “Ik verwacht niet dat een enkele keer slapen met nat haar zal leiden tot grote hoeveelheden haarbeschadiging.”

Maar voor de toekomst (want het is soms onvermijdelijk) zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de negatieve bijwerkingen van slapen met nat haar te minimaliseren. Ten eerste, overweeg waar je op slaapt. King raadt aan om te slapen op gladde oppervlakken zoals satijnen of zijden kussenslopen om de wrijving tijdens het slapen te verminderen. Haarproducten die gladheid stimuleren kunnen hier ook bij helpen.

Steil haar

Vervolgens zegt Hill dat je je haar zo moet stylen dat er zuurstof door het haar naar de hoofdhuid kan stromen en dat het niet klitterig en mat wordt terwijl je slaapt. Voor steil haar raadt ze aan het haar te vlechten. Harper zegt dat je op zijn minst met niet nat, maar vochtig haar kunt gaan slapen en raadt aan je haar voor te bereiden met voedende producten. Ze voegt eraan toe dat je je haar kunt opsteken rondom je hoofd en vast kunt zetten met bobby pins of een zijden sjaal, als je wil dat je haar er de volgende ochtend steil uitziet.

Krullend haar

Mensen met krullend of kroeshaar kunnen baat hebben bij pineappling van het haar (je haar op de kruin van je hoofd opsteken), zegt Hills. “Het haar in grote secties draaien, krulspelden gebruiken of vlechten zijn ook effectieve beschermende haarstijlen”, zegt Hill. “Maar vermijd paardenstaarten.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.