dit-zijn-de-grootste-trends-van-het-herfst-winter-2024-seizoen-310542

‘Echte’ mode staat de komende maanden centraal. Matthieu Blazy van Bottega Veneta wil dit seizoen “van het alledaagse iets monumentaals maken”. Dit is in essentie waar de trends van de herfst/winter van 2024 om draaien. Over het algemeen ligt de focus minder op het silhouet (hoewel er óók schouders zijn van Claude Montana-achtige proporties), en meer op de materialen en de textuur.

De combinatie van tweed en visgraatmotief met ruiten, en breisels met een argyle-patroon roepen het idee van een weekend op het Engelse platteland op. Voortbordurend op dit outdoor-thema (maar let op: absoluut geen Gorpcore) zien we ook veel skitruien. Bovenkleding gemaakt van wol en imitatiebont biedt meer dan enkel warmte; deze vaak volumineuze exemplaren doen het werk voor je, of je nu gaat voor glamour à la Diana Ross of Carrie Bradshaw, of meer neigt naar de boho-trend die opnieuw is aangewakkerd door Chloé.

Zachtheid in kleding

Hoewel ontwerpers zich meer richten op alledaagse kleding voor de herfst/winter van 2024, betekent dat niet per se dat ze zich bezighouden met de werkelijke realiteit van de wereld. Momenteel woeden er oorlogen, groeit het populisme en komen er gedenkwaardige verkiezingen aan. De reactie van het luxesegment is echter om meer zachtheid uit te stralen; in plaats van politiek te bedrijven, kiest het modelandschap ervoor om zachtheid in de vorm van zachte kledingstukken te omarmen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Henry Zankov, die zijn collectie Hold Me Closer noemde, zei: “Ik wil mensen het gevoel geven dat ze omhelsd worden, dat er iemand bij hen in de kleding zit.” Voortbordurend op dit gevoel van geborgenheid en veiligheid, en het creëren van een verbintenis met de natuur, komt er ook veel camouflage voorbij. (Misschien wel geïnspireerd door Pharrell Williams’ zogenaamde ‘damoflage’ voor Louis Vuitton.) Ook zorgen hoge kragen voor anonimiteit.

Strak in pak

Versieringen van klatergoud op kleding die je zowel overdag als ’s nachts draagt zorgen voor een extrovertere expressie. Bij gebrek aan glamoureuze jurken voegt de rentree van Le Smoking – het eerste pak dat eind jaren zestig door Yves Saint Laurent voor vrouwen werd ontworpen – een Gatsby-achtige feel toe aan avondkleding. Dolce & Gabbana brengen een ode aan het pak, terwijl andere ontwerpers het juist gebruiken als een manier om het idee van formaliteit of genderstereotypen uit te dagen.

De manier waarop ontwerpers spelen met krijtstrepen en stropdassen in een poging om ideeën over kapitalisme en macht te ontmantelen, is echter veelzeggender. Het lijkt erop dat de mode de working girl-referenties die Saint Laurents Anthony Vaccarello introduceerde in zijn herfst/winter 2023-collectie niet loslaat.

Perfectie is saai

Kortom, de trends draaien dit herfst/winter 2024-seizoen om verzachting. Een aantal ontwerpers past het toe door kledingstukken te creëren die rond het lichaam draaien, zoals lakens dat doen. Anderen zoeken naar manieren om schoonheid te vinden of orde te scheppen in de chaos. Dat is het geval bij Balenciaga, waar Demna verklaarde dat het niet om perfectie gaat, maar om het tegenovergestelde ervan: “de imperfectie, de mislukking of de misser die ons nu menselijk maakt en ons onderscheidt van machines.”

Tot slot is het opvallend hoeveel ontwerpers spelen met de constructie van kleding. Hiermee zetten ze de traditie voort van Martin Margiela, die ooit aan Vogue vertelde: “Als ik opnieuw in oude of nieuwe kleding snij, is dat om ze te transformeren, niet om ze te vernietigen.” Dit idee van voortbouwen op en uitbreiden van het bestaande, is iets wat de mode moet omarmen.

De trends van de herfst/winter 2024

We zetten de trends van het herfst/winter 2024-seizoen hieronder op een rij.

Zakelijke waarden

Dacht je dat stropdassen tot het verleden behoorden? Think again. Ontwerpers spelen met corporate symbolen – waaronder stropdassen – als tegengeluid op het kapitalisme en de ontmanteling van machtssymbolen in het werkveld.

Herfst/winter 2024: pakken bij Schiaparelli, Dilara Findikoglu en Loewe menswear
©Schiaparelli/gorunway.com
1/11
Native Share
Schiaparelli, Dilara Findikoglu en Loewe menswear

Patronen

Het gevoel van weekenden spenderen in een huis op het platteland is dit seizoen populair. Tweed, visgraat en argyle doen denken aan Sebastian Flyte in het boek Terug naar Brideshead (oorspronkelijk getiteld Brideshead Revisited) van Evelyn Waugh, en de ontspannen koninklijke stijl van het Schotse Balmoral Castle.

herfst/winter 2024 trends
©Gorunway.com/Nicholas Daley
2/11
Native Share
Chloé, Nicholas Daley menswear en Tommy Hilfiger

Bedekte nekken

Extravagante kragen zullen voor 2024 zijn wat grote mouwen waren voor 2023. Knoopsluitingen aan de achterzijde van bovenkleding zijn ook overal te zien.

herfst/winter 2024 trends: hoge kragen
©gorunway.com
3/11
Native Share
Chanel, Carven en Giambattista Valli

Opvallende vermommingen

Heeft Pharrell Williams’ Louis Vuitton zogenaamde ‘damoflage’-print een trend aangewakkerd? Ontwerpers zoeken aansluiting bij de natuur met expressionistische interpretaties van het traditionele camouflagepatroon. Verwacht alleen niet dat je je ook echt kunt verstoppen in deze headturning pieces.

camouflageprints op de runway
©gorunway.com
4/11
Native Share
Marni, Institut Français de la Mode en Roberto Cavalli

Tweedimensioneel

Apple’s Vision Pro mag dan wel van ruimtelijk computergebruik werkelijkheid maken, de mode omarmt juist de tweedimensionaliteit in kledingstukken. Het effect? Dat er een ruimte ontstaat tussen het lichaam en het kledingstuk die onverwacht prikkelend is voor het oog.

twee dimensionale kleding op de runway
©gorunway.com
5/11
Native Share
Undercover, Victoria Beckham en Walter van Beirendonck

Vi-va-volume

In de herfst gaan we helemaal los op volumineuze, aaibare bovenkleding van imitatiebont, stof of garen.

Jassen van nepbont en veren
©gorunway.com
6/11
Native Share
Erdem, Michael Kors Collection en Prabal Gurung

Off-piste

Comfortabele en stijlvolle skitruien zijn niet meer alleen op de piste te zien, maar ook in het straatbeeld.

Mode van de piste op de runway
©Gorunway.com/Adam Lippes.
7/11
Native Share
Duran Lantink, Adam Lippes en No. 21

Go big or go home

Hét silhouet dit seizoen? De gedurfde schouder, die vaak iets wegheeft van de vorm waarmee Claude Montana pionierde in de bigger-is-better jaren tachtig. Rechte, schuine of ronde schouders eisen ruimte op en stralen gezag uit.

Oversized pakken op de runway
©Gorunway.com/Armarium
8/11
Native Share
Stella McCartney, Armarium en Saint Laurent

Schitterende exemplaren

Met een beetje glitter kom je een heel eind: in een seizoen vol zachtheid springt glitterend klatergoud er echt uit.

Glitters op de herfst/winter 2024-runway
©gorunway.com
9/11
Native Share
Dries van Noten, LaPointe en Tory Burch

Smoking allowed

De geesten van Marlene Dietrich en Yves Saint Laurent leven voort in alle Le Smokings van dit seizoen.

Smokings op de runway van het herfst/winter 2024-seizoen
©gorunway.com
10/11
Native Share
Thom Browne, Willy Chavarria en Dolce & Gabbana

I woke up like this

Op dekbedden geïnspireerde kleding brengt een knus, ik-wil-de-hele-dag-in-bed-blijven-gevoel met zich mee, waar je ook naartoe gaat.

Herfst/winter 2024-trends
©gorunway.com/Lauren Manoogian
11/11
Native Share
Jason Wu, Lauran Manoogian en Uma Wang

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.