het-is-komkommertijd-dit-zijn-de-gezondheidsvoordelen-van-de-groente-die-plotseling-viral-gaat-310728
©pixelprof

Weet je nog die keer in The Kardashians toen Kendall Jenner moeite had met het hakken van een komkommer? (Zien is geloven.) Het was geweldige pr voor de bescheiden groente, die altijd bekend heeft gestaan om zijn hydraterende eigenschappen en uitstekend werkt in een salade. En alsof de goedkeuring van Jenner nog niet genoeg was, krijgt de cucumis sativus (de wetenschappelijke naam van de komkommer) en zijn voordelen nu nog meer aandacht, dankzij ene Logan op TikTok.

Komkommer viral op TikTok

Logan, die miljoenen views verzamelt voor zijn komkommersaladevideo’s, heeft niet alleen een trouwe TikTok-fanbase, maar ‘viral cucumber salad‘ is ook trending op Google. Logan verkondigt op nogal fantastische wijze dat “komkommers een lifestyle zijn” en maakt eenvoudige komkommerrecepten voor in éénpansgerechten – waaronder een kimchimix en zijn ‘iconische’ mix van zalm, roomkaas en komkommer – die er veel aantrekkelijker uitzien (en smaken) dan ze klinken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ik zag een fan in een vriendin en collega-journalist, die haar eigen kijk op zijn recepten deelde op Instagram, en vroeg haar wat ze van de trend vond. “Ik weet dat komkommersalades al heel populair zijn in de Aziatische keuken, maar ik hou van de charmante manier waarop Logan uitlegt hoe je ze maakt”, zegt ze. “Ze zijn echt makkelijk, gezond en vormen een leuke afwisseling op gewone salades. Komkommer is goedkoop en lekker en je hoeft niet veel ingrediënten te kopen om een van deze recepten te proberen – ik had het meeste al in mijn kast staan. Bovendien is het best nieuw om iets in een bakje te maken én te eten. You literally shake it to make it.”

Voordelen van komkommer voor je gezondheid

De komkommersalade mag dan weer een moment hebben, maar de groente in het algemeen zit boordevol gezondheidsvoordelen. “Het is het ‘eet je water’ schoonheidsvoedsel dat je darmen voedt”, zegt natuurgeneeskundig voedingsdeskundige Jessica Shand. “Het krijgt niet vaak de erkenning die het verdient, misschien vanwege zijn subtiele smaak en het feit dat het een beetje een ouderwets saladegerecht is. Maar het is echt een heerlijk reinigend schoonheidsvoedsel om toe te voegen aan je maaltijden in de zomer.”

Vanuit voedingsoogpunt bestaat de komkommer voor 95 procent uit water, dus hij is superhydraterend en heeft veel voordelen voor alle facetten van je gezondheid – inclusief je huid. “Ik zie komkommers graag als een geweldige manier om vocht binnen te krijgen, maar met alle extra voordelen van oplosbare vezels om het spijsverteringskanaal te voeden, wat helpt om het systeem van gifstoffen te ontdoen, constipatie te voorkomen en ook een minder zure omgeving in het darmmicrobioom te creëren”, zegt ze.

De komkommer is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K, B en C en mineralen zoals koper, fosfor, kalium en magnesium en je profiteert van ongeveer 2 gram vezels voor elke 300 gram komkommer die je eet.

Snijd de schil er niet af, want het is een van de rijkste bronnen van siliciumdioxide – een mineraal dat enzymen activeert die betrokken zijn bij de productie van collageen om de huid soepel en gezond te houden. “En als klap op de vuurpijl zitten komkommers ook boordevol fytochemicaliën, zoals lignanen, flavonoïden en triterpenen, die helpen ontstekingen in het lichaam op afstand te houden”, voegt Shand toe.

Recepten met komkommer

Komkommer is een van de makkelijkste groenten om toe te voegen aan je bord en past bij de meeste andere voedingsmiddelen. Natuurlijk heeft Logans pagina een schat aan komkommerideeën (sommige werken beter dan andere), maar Shand heeft ook een recente favoriet gevonden in een van haar nieuwste hormoonbalansrecepten. “Mijn sesam-soja-zalm bevat een verse komkommersalade die het gerecht helemaal oppept”, zegt ze. “De knapperige, frisse komkommer werkt zo perfect als contrast naast de zoute Aziatische smaken van de omega 3-rijke zalm en voegt vezels, hydratatie en krachtige plantaardige voedingsstoffen toe.”

De les? Eet lekker veel komkommer. “Het is zo’n veelzijdige plant waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.