hier-wil-je-binnenkijken-het-prachtige-mid-century-huis-van-lily-collins-en-charlie-mcdowell-in-los-angeles-310886

Emily Cooper mag dan wel in Parijs wonen, Lily Collins bevindt zich gewoon aan de oostkant van Los Angeles. Ze woont in een huis uit het midden van de vorige eeuw, omringd door bomen. De buurt is zo rustig dat een vriend tijdens de Vogue-fotoshoot bezorgd opbelt vanwege het aantal geparkeerde auto’s buiten. (“Ik zei: ‘Oh ja, ik heb bezoek'”, vertelt ze lachend nadat ze heeft opgehangen). Op zondagen maken zij en haar man, Charlie McDowell, graag lange wandelingen met hun hond Redford. Daarna ontbijten ze bij een van hun favoriete plekken, zoals Kumquat Coffee of Amara Kitchen. McDowell bestelt steevast een ontbijtburrito, Collins een avocadotoast. “Met wat chilivlokken? Ja, graag!” Als ze zin hebben, bezoeken ze daarna de lokale vlooienmarkt. Andere keren blijven ze liever de hele dag thuis. “Het is een veilige, afgelegen oase”, zegt ze.

Het huis van Lily Collins in Los Angeles

Collins en McDowell wisten altijd al dat dit niet zomaar een huis was. De plaquette van het National Register of Historic Places bij de voordeur maakt dat duidelijk: ze wonen in een Case Study House, een van de weinige huizen die werden gebouwd als onderdeel van een zeldzaam residentieel experiment in de naoorlogse periode. De beste architecten van die tijd werden gevraagd om betaalbare modelwoningen te ontwerpen voor de miljoenen terugkerende soldaten. (De bekendste voorbeelden zijn het Stahl House in West Hollywood en verschillende woningen van Ray en Charles Eames.)

Op een regenachtige dag in 2021, toen het pas verloofde stel voor het eerst binnenstapte en een knapperend haardvuur zag, wisten ze meteen dat dit hun huis was. “We keken elkaar aan, en het was zo’n overweldigende emotionele ervaring dat we niets meer hoefden te zeggen”, vertelt ze. Ze deden meteen een bod.

Eigen accenten

Samen met interieurontwerper Emily Farnham hebben ze het historische huis met respect gerenoveerd en tegelijkertijd eigen accenten toegevoegd. Collins wilde graag een vintage 20th Century Fox-bord ophangen, een cadeau van haar moeder. En McDowell een vintage klok, een cadeau van de beste vriendin van zijn moeder. Collins vulde de planken met vintage kinderboeken, eerste edities van Steinbeck-romans en modeboeken. “Ik ben geobsedeerd door mode”, zegt Lily. En McDowell vulde de woonkamer met stoelen. (Het Collins-McDowell-huishouden heeft, moet ik zeggen, een indrukwekkende collectie stoelen, van Hans Wegners tot Finn Juhls. “Oh god, hij gaat het geweldig vinden dat je dat zegt”, lacht Collins.)

Een mix van mid-century en Scandinavië

Ze omarmen ook allebei Scandinavisch geïnspireerde accenten, zoals de twee Noma-kookboeken die in de keuken staan, of de mid-century vloerkleden van Marta Maas-Fjetterström. Volgens Collins is het enige wat McDowell nog meer waardeert dan stoelen, vloerkleden. Hij brengt eindeloze uren door op Instagram of veilingsites om ze te vinden. En elke keer als hij dat doet, wordt ze een beetje meer verliefd op hem. “Een man die me graag vloerkleden laat zien!” zegt ze, terwijl ze haar hand op haar borst legt.

Collins omschrijft hun interieurstijl als mid-century Californië meets Scandinavië, een filosofie die ook doorklinkt in de omgeving van het huis. Zo is de tuin geïnspireerd op Piet Oudolf, de ontwerper die verantwoordelijk is voor de beroemde tuinen bij Noma. Uiteindelijk raakte het stel zo gefascineerd door de Noordse cultuur dat ze zelfs een huis in Kopenhagen kochten. “We ontwierpen dit huis voordat we ons settelden in Scandinavië”, zegt ze. “Het was bijna vooruitziend, want we beseften niet dat we er jaren later echt in ondergedompeld zouden zijn.” En wat betreft die Californische vibe die Collins noemt? Het stel heeft de betonnen vloeren, een keuze van de oorspronkelijke architect, opnieuw aangebracht en omarmt warme aardetinten. Bij de voordeur staat een perfect gesnoeide bonsaiboom.

Betekenisvolle details

Het huis mag dan smaakvol zijn ingericht, elk detail is ook betekenisvol. Terwijl ik met Collins door het huis loop, blijkt elk stuk waar ik naar vraag een verhaal te hebben. Er zijn tientallen mokken in aardetinten, maar haar favoriet is de bosgroene Yeti-mok van haar bruiloft. Hun huwelijksfeest vond een paar maanden na hun verhuizing plaats in Dunton Hot Springs in Colorado. Daarna wilden ze alleen maar meteen terug naar huis. “Direct na onze bruiloft kwamen we terug in dit huis, dat al meteen voelde als een plek die bij ons als koppel past”, zegt ze. “Het was echt, echt bijzonder.”

Wijzend naar een bord aan de muur vertelt ze me dat het ooit van Ingmar Bergman was. En een Winnie de Poeh-boek, een gesigneerde eerste editie, was ooit een kerstcadeau van Collins aan McDowell. Dan zijn er nog twee grappige oude Deense beeldjes in de hoek, die, zo blijkt, namen hebben: Postman Pat en Ronnie Wood. “Ze lijken op oude Britse muzikanten”, zegt Lily lachend. (Ze heeft gelijk. Eén van de beeldjes lijkt opmerkelijk veel op Ronnie Wood.)

In december besloten Collins en McDowell een kerstfeest te geven. Ze versierden het huis en speelden kerstmuziek af, serveerden wijn en kaas en alle feestelijke hapjes die je je maar kunt voorstellen. En uiteindelijk, voor het eerst, staken ze de open haard aan. Nu kon iedereen verliefd worden op de plek, net zoals zij.

Bekijk de foto’s van het huis van Lily Collins en Charlie McDowell hieronder.

lily collins huistour
©Justin Chung
1/13
Native Share
lily collins huis tafel
©Justin Chung
2/13
Native Share
lily collins woonkamer
©Justin Chung
3/13
Native Share
lily collins huis los angeles
©Justin Chung
4/13
Native Share
lily-collins-huis-los-angeles
lily collins woonkamer
©Justin Chung
5/13
Native Share
LilyCollins_Home_JustinChung_28RZ
lily collins keuken
©Justin Chung
6/13
Native Share
lily collins huis
©Justin Chung
7/13
Native Share
LilyCollins_Home_JustinChung_07RZ
lily collins woonkamer
©Justin Chung
8/13
Native Share
lily collins slaapkamer badkamer
©Justin Chung
9/13
Native Share
lily collins slaapkamer
©Justin Chung
10/13
Native Share
lily collins
©Justin Chung
11/13
Native Share
lily collins huis buiten
©Justin Chung
12/13
Native Share
lily collins huis los angeles
©Justin Chung
13/13
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.