Pistache. Als je het woord hoort, denk je misschien – ik tenminste – in eerste instantie aan nootjes. Maar pistache is meer dan dat. De nootjes zelf zijn een ingrediënt voor allerlei gerechten die steeds populairder worden – waarover zo meer. Daarbij is pistache ook een kleur die vaker opduikt, zowel bij accessoires als interieuritems. Hoe kan dat? Waar zien we pistachegroen allemaal? En hoe draag je de kleur zelf? Scrollen is weten.
Trendkleuren komen en gaan
Eerst even over het mechanisme van het verworden van een kleur tot trend. We zien vaker, eigenlijk al zolang mensen mode dragen, dat bepaalde kleuren ‘opeens’ overal zijn. Als je grofweg (echt heel grofweg) een blik werpt op de laatste decennia, kun je bijvoorbeeld stellen dat de seventies getekend werden door oranje en bruin, de jaren tachtig door zwart en metallics, in de nineties waren er veel neonkleuren en aan het begin van deze eeuw vierden babyblauw, bruin en zachtroze hoogtijdagen. De afgelopen decennia wisselen trendkleuren elkaar eigenlijk steeds sneller af. Zo zagen we alleen de afgelopen jaren al enorme trends rondom barbieroze, bordeauxrood en knalrood, maar ook botergeel, chocoladebruin en olijfgroen.
Dat snelle schakelen heeft vooral te maken met de opkomst van social media, waardoor trends sowieso steeds harder opkomen en weer wegzakken. (Eerder schreven we al waarom we misschien moeten stoppen elke hype tot trend of core te bombarderen.) Het hele ontstaan van trendkleuren die gedicteerd worden vanuit bijvoorbeeld de verf- en textielindustrie richting de catwalk en daarna naar allerlei uitwassingen van designs, is daardoor in een andere snelkookpan beland. Daarbij is het idee van één trendkleur, zoals Pantone bijvoorbeeld altijd een kleur van het jaar oppert, een tikkeltje achterhaald. Om het bij mode te houden: als iets vandaag op de catwalk gespot wordt, is het morgen al in het straatbeeld te zien. Sterker nog, trends worden soms zelfs andersom gedicteerd.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Pistache als trend
Dat gezegd hebbende over de snelheid van trends: trendkleuren zijn ook sneller wijdverspreid. Er is een enorme crossover ontstaan tussen de trends en dus trendkleuren die te zien zijn in de mode, maar ook in de wereld van food-, beauty-, sport- en interieurtrends. Zo zagen we bijvoorbeeld enkele zomers geleden de Tomato Girl Summer Aesthetic. Dit was een combinatie van kersen en tomaten, zowel als kleur en als print, met een vleugje la dolce vita, hot girl summer en rich mom-energy – om er maar wat viral trendtermen in te gooien.
In hetzelfde straatje, maar dan anders zag je een het afgelopen decennium bijvoorbeeld opeens overal citroenen opduiken, of eerder nog ananassen (remember?). Opeens zag je op zowel jurken als T-shirts, maar ook op keramieken borden, vazen, telefoonhoesjes, lampen en tassen deze fruitsoorten verschijnen. Waar zo’n trend exact start weet niemand, wel is duidelijk dat als-ie eenmaal in de lucht hangt, de trend zich als een olievlek verspreidt. En komende seizoenen kleurt die olievlek pistachegroen. In iets mindere mate, was pistache als foodtrend – qua kleur en ingrediënt – al ingezet met matcha.