deze-bruid-verfde-haar-trouwjurk-roze-en-droeg-m-als-gast-op-de-bruiloft-van-een-vriendin-311317
©Elisabet Mateu

Toen Gemma Sort Chilvers voor het eerst haar trouwjurk van The Own Studio paste, was ze direct verliefd op het minimalistische silhouet. “Elegant, eenvoudig, maar toch onmiskenbaar bruid-achtig”, herinnert ze zich van de pasbeurt in de zijden jurk met druppeltaille, volle rok en sleep. Wat ze toen al wist, was dat ze haar bruidsjurk zou verven om ‘m na haar grote dag opnieuw te kunnen dragen.

Bruid verft trouwjurk

De stylist, en dochter van schoenenontwerpster Penelope Chilvers, trouwde in september 2023 aan de Costa Brava in Spanje, vlakbij haar ouderlijk huis. Ze had specifiek voor deze stijl gekozen, mede omdat ze wist dat ze de jurk ook na haar trouwdag zou kunnen dragen. “Ik dacht: dit zou geweldig zijn in een andere kleur”, vertelt de bruid. “Ik wist toen al dat dit geen eenmalige jurk zou worden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Enkele maanden na haar bruiloft ging Sort Chilvers op zoek naar iemand die haar jurk kon verven, maar dat bleek lastig. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Nicola Killeen Textiles. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van kostuums voor tv, film, theater en ballet. “Ik moest ze echt overtuigen. Een trouwjurk is natuurlijk kostbaar en zeer sentimenteel. En er kunnen dingen misgaan tijdens het verfproces.”

De stylist had nog wat stof over om mee te experimenteren, nadat ze de jurk had ingekort om de sleep te verwijderen. “Ik ben zo blij dat ik het kon testen, want het roze dat ik oorspronkelijk had gekozen, bleek eigenlijk iets feller dan ik had gedacht”, zegt ze. “We hebben een ander staal getest met de juiste kleur. Toen we zagen dat de kleurstof perfect hechtte, gingen we er gewoon voor. Het eindresultaat was fantastisch.”

Geïnspireerd op Gwyneth Paltrows Oscar-jurk

De jurk werd een zachtroze tint, geïnspireerd op de jurk die Gwyneth Paltrow droeg bij de Oscars in 1999. Sort Chilvers was zo blij met het eindresultaat, dat ze niet kon wachten om de jurk opnieuw te dragen. De eerste gelegenheid was de bruiloft van een vriendin op Sicilië, waar veel van de gasten de jurk herkenden. “Ze keken nog eens en zeiden: ‘Is dat echt je trouwjurk, opnieuw geverfd?’ Ze vonden het geweldig.”

Ze heeft al plannen om de jurk nog een keer te verven, dit keer zwart voor haar veertigste verjaardag. En misschien tussendoor nog een keer rood, als de verf goed blijft zitten. “Ik denk dat ik nog een paar jaar met roze kan doen, en dan is mijn plan om voor zwart te gaan en een midi-lengte. In zwart heb ik ‘m als mijn tijdloze, chique item.’

Bruidsjurk opnieuw dragen

Het is geen verrassing dat een groeiend aantal bruiden hun trouwjurk na de grote dag opnieuw wil dragen, een trend waarmee milieubewuste merken nu al rekening houden in het ontwerpproces. “Draagbaarheid is enorm belangrijk voor ons en onze bruiden, daarom werken we voornamelijk met stoffen die naderhand geverfd kunnen worden, of met silhouetten die gemakkelijk aangepast kunnen worden”, leggen Rosie Williams en Jess Kaye, medeoprichters van The Own Studio, uit.

Sinds Sort Chilvers haar recent geverfde trouwjurk onthulde, vragen veel vriendinnen om advies over hoe ze hun eigen jurk kunnen transformeren. Haar beste tips? “Zorg ervoor dat de jurk een model heeft dat je opnieuw kunt dragen, of kijk waar je ‘m kunt aanpassen. En test de stof voordat je de hele jurk verft!”

geverfde bruidsjurk
©Courtesy of Gemma Sort Chilvers
bruidsjurk verven
©Courtesy of Gemma Sort Chilvers

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.