doutzen-kroes-over-haar-tijd-weg-van-de-modewereld-ik-heb-een-grote-innerlijke-wereld-ontdekt-311969
©Lachlan Bailey, Vogue Nederland, september 2024

Met een carrière die decennia overstijgt is Doutzen Kroes een van de succesvolste modellen die Nederland heeft voortgebracht. Na een periode van stilte keert het topmodel terug in de modewereld, en wel op de cover van Vogue’s septembernummer. In die periode buiten de schijnwerpers had Kroes veel tijd om te reflecteren op haar leven en loopbaan.

Doutzen Kroes blikt terug op haar carrière

Waar we eerder al het mode-archief doorspitten om haar beste catwalkmomenten op een rij te zetten, hebben we ook aan Kroes zelf gevraagd wat ze ziet als de highlights van haar carrière. “Ik heb met zoveel getalenteerde mensen gewerkt in de afgelopen twintig jaar, maar Steven Meisel was degene die mij op de kaart zette”, zegt het topmodel. “Hij besloot voor mij – en voor een hoop andere mensen – dat ik geloofwaardig was.”

Waar Kroel het meest van genoten heeft in de tijd dat ze minder werkte? “Wat ik het meest waardeer aan het feit dat ik nu meer tijd heb, is dat ik tijd heb met mijn kinderen, met mijn gezin. Maar ook dat ik mijn leven in perspectief kan zien. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom reageer ik zoals ik reageer? Wat leeft er in mij? Ik kan je vertellen dat het een grote innerlijke wereld is die ik heb ontdekt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Terug in de modewereld

Uiteindelijk voelde het model zich toch weer aangetrokken tot de modewereld. “Ik kan ervan genieten om naar verschillende versies van mezelf te kijken”, zegt ze. “Het is echt een zegen om een goede fotograaf te hebben die me in het juiste licht kan zetten – dat maakt echt al het verschil.” En dat is precies wat Lachlan Bailey, die het model fotografeerde voor Vogue’s septembercover, heeft gedaan.

Kroes: “Lachlan Bailey is een van mijn favoriete fotografen en ik mocht met hem werken voor deze shoot. Ik voelde me veilig voor zijn camera en ik wist dat hij mij er zo mooi mogelijk uit zou laten zien. Het was zo moeiteloos en een joy om weer met hem te werken.”

Bekijk al onze quick questions met Doutzen Kroes in onderstaande video.

Het septembernummer van Vogue Nederland met Doutzen Kroes op de cover ligt nu in de winkel en is hier online te bestellen. Video: Christiaan Grammar.