vergeet-de-cargobroek-dit-najaar-gaan-we-allemaal-aan-de-cargotas-311621
©Spotlight

Er gaat niets boven een militair geïnspireerde trend om de waanzin van de mode-industrie te benadrukken. Items die eerder waren gemaakt voor hun uiterste functionaliteit worden gedeconstrueerd, opnieuw geconfigureerd en gemodificeerd totdat ze objecten worden die bijvoeglijke naamwoorden krijgen als ‘schattig’ en ‘brunch-ready’. Er zijn aviatorjacks in space-age zilver, cargobroeken met een nipped-in taille en pilotenpakken die heel erg aan de grond blijven. De nieuwste trend op dit gebied? Meet de cargotas.

Terugkeer van de cargotas

Toch kunnen we niet ontkennen dat veel van deze utility-trends van 2024 eigenlijk heel, nou ja, utilitair zijn. De terugkeer van de cargotas is daar een perfect voorbeeld van. Meedrijvend op de golf van de renaissance van de zeroes, begon de cargotas met meerdere zakken zijn opwachting te maken op de lente/zomer 2023-catwalk van Miu Miu, waar grote riemtassen met zakken over strakke, geplooide midi-rokken werden gedragen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het was tijdens ditzelfde seizoen dat het merk de Pocket-tas uitbracht, een boxy schoudertas die al snel een favoriet van it-girls werd. Het is dan ook geen verrassing dat tegen de tijd van het lente/zomer 2024-seizoen het silhouet terugkwam in de collecties van Acne Studios, Fendi en Simone Rocha, om er maar een paar te noemen. En ik twijfel er niet aan dat vele anderen snel zullen volgen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

De cargotas op de catwalk bij Acne Studios en Fendi
©Gorunway.com
Acne Studios, Fendi

Niet elke cargotas – herkenbaar aan zijn boxy silhouet en ontwerp met meerdere zakken – is even functioneel, maar na vele jaren van hardnekkig onze iPhones in postzegelgrote microtassen proppen en onze huissleutels verliezen in de eindeloos grote diepten van XXL-tassen, kunnen we niet ontkennen dat de middelgrote cargotas een gat vult waarvan we niet wisten dat het bestond.

Shop onze favoriete cargotassen

Dus waar moeten we dit seizoen zoeken naar de perfecte cargotas? Zoals altijd gaan we in de eerste plaats op zoek naar resale sites, omdat je daar een aantal goede merkloze modellen uit de jaren tachtig kunt vinden tegen zeer redelijke prijzen. Mulberry’s Roxanne is ook een geweldige zoekterm uit het archief, met de online pre-loved categorie van het merk boordevol stijlvolle varianten om te ontdekken.

Als het gaat om nieuwe stijlen, zijn Miu Miu’s Pocket-tas en Fendi’s Maxi Multipocket Baguette allebei duidelijke winnaars, maar degenen onder ons met een kleiner budget zouden eens moeten kijken naar Vagabonds Valance en de Mathilda-tas van Charles & Keith. Praktisch nut zag er nog nooit zo chic uit.

Acne Studios

Cargotas van Acne Studios
©Net-a-porter

Leren schoudertas met meerdere zakken, € 1400

Balenciaga

Cargotas van Balenciaga
©Net-a-porter

Leren Superbusy-schoudertas, € 1590

Nunoo

Tas van Nunoo
©De Bijenkorf

Crossbodytas van leer met studs, € 159,90

Fendi

Cargotas van Fendi
©Miinto

Maxi Multipocket Baguette, € 3600

Miu Miu

Cargotas van Miu Miu
©Miu Miu

Nappaleren Pocket-tas, € 2700

Mango

Cargotas van Mango
©Mango

Schoudertas met cargozakken, € 49,99

Simone Rocha

Tas van Simone Rocha
©Net-a-porter

Schoudertas met imitatieparels, € 605

Charles & Keith

Cargotas van Charles & Keith
©Charles & Keith

Schoudertas met meerdere zakken, € 105

Anya Hindmarch

Tas van Anya Hindmarch
©Net-a-porter

Tas van geweven leer met suède afwerking, € 1690

Vagabond

Tas van Vagabond
©Zalando

Valence-handtas, € 189,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.