zo-houd-je-je-witte-sneakers-smetteloos-schoon-en-stralend-wit-311682

Het is nog steeds zomerweer, dus wil je luchtige schoenen als je gaat wandelen in het groen, wil flaneren over de boulevard of een bezoek brengt aan het strand. Bij al deze gelegenheden kunnen witte sneakers de perfecte keuze zijn: comfortabel, koel, ze reflecteren de kleur en laten ruimte voor beweging. Enige probleem: wit is nogal besmettelijk. Er komen snel vlekken en verkleuringen op die crisp white sneakers. Voor iedereen herkenbaar, toch? Goed nieuws: het is mogelijk om ze schoon te maken en (letterlijk) in hun oude glorie te herstellen.

Witte sneakers schoonmaken

Als je moet kiezen tussen wassen in de wasmachine of wassen met de hand, kies dan liever voor wassen met de hand voor een grondigere reiniging en om de stevigheid van de schoenen te behouden. Tussen traditionele middelen en tips op gespecialiseerde fora vind je hier Vogue’s gids voor het schoonmaken van witte sneakers.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Voordat je begint aan je ‘grote sneakerschoonmaak’, haal je de volgende producten in huis: neutrale zeep of mild schoonmaakmiddel, een zachte borstel of een oude tandenborstel, witte azijn, natriumbicarbonaat, een microvezeldoek, absorberend papier, vochtige doekjes en schoenbeschermingscrème. Hoe lang je bezig bent met het schoonmaken hangt af van het materiaal en hoe diep het vuil zit. Maar ga uit van tussen de vijf minuten en een uur (exclusief droogtijd).

Waar je ook rekening mee moet houden is dat het type schoen en het materiaal waarvan de sneakers gemaakt zijn, het resultaat kunnen beïnvloeden. Maar er zijn enkele stappen die voor elke schoen goed werken.

©Getty Images

Zo krijg je vuile sneakers brandschoon

Verwijder de veters en binnenzolen

Het reinigingsproces begint met de veters en inlegzolen, die vóór aanvang moeten worden verwijderd. Hierdoor kun je elke hoek van de schoenen bereiken en de veters apart wassen. De inlegzolen haal je eruit.

Schoonmaken van het oppervlak

Begin met het verwijderen van vuil van het oppervlak met een licht bevochtigde microvezeldoek.

Diepe reiniging

Meng in een kom 1 eetlepel (15 ml) warm water, 1 eetlepel (15 ml) witte azijn en 1 eetlepel (15 g) zuiveringszout. Meng alles tot een dikke pasta. Doop nu de borstel in de oplossing en schrob voorzichtig de vuile delen van de schoenen. Besteed speciale aandacht aan zichtbare vlekken. Voor de zool kun je dezelfde samenstelling gebruiken, maar in dit geval is wel het beter om de borstel te verwisselen.

©Getty Images

Spoelen en drogen

Klaar met het poetsen en boenen? Spoel dan de zolen goed af ​​met schoon water en gebruik de vochtige microvezeldoek om eventuele zeep- of zuiveringszoutresten van de schoenen te verwijderen. Laat de sneakers vervolgens in de buitenlucht drogen en vermijd directe blootstelling aan de zon om vergeling te voorkomen. Om de originele kleur te behouden, wikkel je de sneakers in absorberend papier totdat ze volledig droog zijn.

En de veters?

De veters kunnen met de hand of in de wasmachine gewassen worden. Wat het handwassen betreft, dompel ze gedurende 15 minuten onder in een oplossing van water en zeep. Toch de voorkeur voor de wasmachine? Doe de veters dan in een ondergoedzak, dat voorkomt dat ze in de knoop raken.

Bescherming en onderhoud

Zodra de sneakers droog zijn, kun je een beschermende crème aanbrengen om de kleur te behouden en toekomstige vlekken te voorkomen. Consistentie en onderhoud zijn key om sneakers zo lang mogelijk mee te laten gaan. Zodra de sneakers stralen, geven ze elke look weer een upgrade.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT