5-kleurentrends-die-dit-najaar-je-kledingstijl-zullen-beinvloeden-311709
©Vogue Runway

Kleurenpaletten weerspiegelen vaak de stemming van een seizoen. Hoewel bruin, marineblauw en zwart altijd dominante herfstkleuren blijven, zien we voor herfst/winter 2024 enkele verrassende tinten. Dit seizoen verschuift de focus naar kleuren die ook in lente- en zomerlijnen passen. Klassieke winterjassen, donkere heritage-ruiten en back-to-school tailoring blijven populair, maar speelse jurken en chiffon zijn eveneens prominent. Deze items kun je zowel in augustus als november dragen. Kleur speelt hierbij een grote rol. Prada toonde bijvoorbeeld een roze jurk met strikken in de najaarscollectie, die ook ideaal is voor een lentebruiloft, terwijl Chloé’s chiffons in roze, botergeel en poederblauw een dromerige, zomerse uitstraling hebben.

Kleurentrends voor de herfst/winter 2024

Veel merken, zoals Prada en Miu Miu, speelden met gedurfde kleurencombinaties, maar monotone looks blijven favoriet in alle vier de modesteden. Vooral de rijke, mosgroene kaki-tinten vielen op, gestyled van top tot teen bij Ferragamo, Gucci, Burberry en Bottega Veneta. De eerste herfstcollecties suggereren dat deze kleur commercieel potentieel heeft. Ook high-streetmerken zoals Arket zetten volop in op kaki.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wil je meer kleur toevoegen aan je herfstgarderobe en loskomen van zwart en marineblauw? Hieronder staan de belangrijkste kleurtrends voor herfst/winter 2024.

Kaki

Monotome styling domineerde de herfst/winter 2024 catwalks. Bij Burberry, Ferragamo, Gucci en Bottega Veneta zagen we rijke, aardse kaki-tinten van top tot teen. Hoewel kaki vaak geassocieerd wordt met utility-jacks en cargobroeken, krijgt het dit seizoen een verfijnde uitstraling. Denk aan duffeljassen, zijden jurken en doorschijnende items in olijf, mosgroen en diep kaki. In het kleurtrendrapport van Pantone na London Fashion Week werd Iguan uitgelicht als een veelzijdig boomgroen, dat de natuur centraal stelt. Minimalisten, dit is jullie trend.

kaki groen kleur najaar
©Spotlight

Roze

Roze is niet de eerste kleur die je met de wintermaanden associeert, maar voor herfst/winter 2024 kozen ontwerpers massaal voor deze tint. In plaats van felroze Barbiecore-tinten zagen we zachtere, gedempte kleuren bij Chloé, Prada en Chanel. In de Run Through-podcast, waar ze de Vogue UK-cover met Kylie Jenner bespreken, leggen Laura Ingham en Chioma Nnadi uit hoe de roze Prada-jurk met strikken een voor de hand liggende keuze was.

“We wisten dat het een speciale jurk was, het viel op als een van de sterkste stukken en definieerde het seizoen op een bepaalde manier”, legt Ingham uit, plaatsvervangend directeur van het wereldwijde modenetwerk. “Soms heb je een moment tijdens een show – je ziet iets en denkt dat het trends zal definiëren en een maatstaf zal zijn voor het seizoen, en dit was zo’n moment.” Roze werd ofwel van top tot teen gedragen, met een jurk of een op maat gemaakt pak, of als een kleuraccent tussen neutralen, of het nu via een broek, een overhemd of een jas was.

roze kleurentrend najaar
©Spotlight

Grijs

Grijs maakte dit seizoen een comeback als neutrale kleur, van lichte tinten tot donkere leisteenkleuren. Merken zoals Carven, Max Mara en Michael Kors omarmden volledige grijze looks. Een bredere trend op de catwalks waren heritage, country house-looks, met tweeds, visgraatmotieven en argyles. Grijze chunky breisels en zware op maat gemaakte separates waren essentieel voor deze esthetiek.

grijs kleurentrend
©Spotlight

Geel

Geel was een belangrijke kleurtrend voor herfst/winter 2023. En ondanks dat het vaak wordt beschouwd als een verdeelde tint, blijft het voor dit jaar ook nog een populaire kleur. Bij Prada werd een goudsbloemkleurige, korte mouwtrui gecombineerd met een grijze rok. En bij Victoria Beckham, Jacquemus en Bottega Veneta zagen we prachtige, zachtere boterachtige tinten. Het Pantone-kleurrapport voor London Fashion Week benadrukte ook ‘Misted Yellow’ als sleutel tot het palet. Dit gaat om een “lichtgekruid, gesluierde soort geel dat de schoonheid van de natuurlijke wereld manifesteert.” Opvallende items zijn onder andere een boxy, mosterdgele jas bij Bottega Veneta, een botergele lange jas bij Gucci en een chiffon mini-jurk bij Victoria Beckham.

geel kleurentrend herfst
©Spotlight

Blauw

Blauw is altijd dominant in de wintercollecties, maar in plaats van alleen marineblauw of koningsblauw, waren er dit seizoen enkele lichtere tinten toegevoegd, zoals hemelsblauw en kobaltblauw. Het Pantone-trendrapport benadrukte twee specifieke tinten blauw. Een daarvan is ‘Starlight Blue’: “een etherische blauwe tint, zowel verheven als luchtig.” De andere kleur blauw is ‘Wave Ride’, een “tropisch oceaanblauw dat ons verlangen naar ontsnapping inspireert.” Bottega Veneta had een fantastische cocooning jas in fel, hemelsblauw. Bij Miu Miu zagen we rokken en overhemden in een pittig kobaltblauwe kleur.

blauw kleurentrend najaar
©Spotlight

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.