chanel-make-upartiest-cecile-paravina-onthult-hoe-je-deze-herfst-een-mystieke-beautylook-creeert-312804
©Chanel

Vorig jaar werd Chanels Comètes Collective gelanceerd, een collectief van drie talentvolle make-upartiesten die de meest dromerige looks voor het huis creëren. Dit seizoen is de beurt aan ‘Comète’ Cécile Paravina, die een mystieke make-upcollectie creëerde voor Chanel. Een gesprek over bijgeloof, botox en een onstilbare honger naar kunst. 

Cécile Paravina voor Chanel

Haast onvoorstelbaar, maar zo’n honderd jaar geleden bedacht Chanel dat een eigen cosmeticalijn met parfum en make-up wel fraai zou zijn. Opmerkelijk, want het gebeurt niet vaak dat de oprichter van een modehuis met hulp van scheikundigen zelf poeders en geurstoffen staat te mengen in het lab. We schrijven het jaar 1924: het Concertgebouworkest is voor het eerst te horen op de Nederlandse radio, de Olympische Zomerspelen worden gehouden in Parijs, Nederland viert voor het eerst Moederdag en Gabrielle Chanel creëert haar eerste make-uplijn. Wereldwijd nog steeds zeer gewild. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Make-up creëren voor Chanel is geen sinecure. Het huis slaat namelijk al sinds die eerste lipstick zelden de plank mis als het om make-upcreaties gaat. Lipsticks, nagellak, poeder: het gaat allemaal regelmatig viral – toen heette dat nog ‘uitverkocht’. Inmiddels zijn er dus drie passievolle make-upartiesten verantwoordelijk voor de toekomst van het huis, als het over make-up gaat: Ammy Drammeh, Valentina Li en Cécile Paravina. Dit jaar was de beurt aan Paravina om de herfstmake-upcollectie voor het huis te ontwerpen. 

Tarotkaarten

Paravina groeide op in het noordoosten van Frankrijk, dicht bij de grens met Luxemburg. “Cultureel achtergesteld” noemt ze het gebied. Als kind had ze een onstilbare honger naar kunst. Ze hield van tekenen, maar het zou lang duren voordat ze ook maar aan een museum mocht rúiken. Haar ouders gaven er niet om.

Inspiratie voor deze eerste Chanel-make-upcollectie van haar hand vond ze in het befaamde appartement van Gabrielle Chanel zelf, aan de Rue Cambon in Parijs. “In het hele appartement vond ik aanwijzingen waaruit duidelijk bleek dat Chanel een schaamteloze fascinatie had voor het occulte”, vertelt ze tijdens een videogesprek. “Op haar bureau vond ik tarotkaarten, kristallen bollen, van alles waaruit blijkt dat ze enorm bijgelovig was. Dat aspect van haar persoonlijkheid wilde ik graag eren.”

Mysterieuze uitstraling

Het resultaat? De nieuwe Clairvoyance-collectie. Comètes-collega Valentina Li zegt over de lijn dat ze vooral dol is op de nieuwe Rouge Allure Liquid Velvet-lipstick, omdat die elke huidtint flatteert. Voor de liefhebbers van gewone lak: let even op Le Vernis in tint 187 Spirituelle, een fantastische bruine nude. Het soort dat je handen eleganter doet lijken en je nagels langer. 

De tint paars vormde voor Paravina echter het startpunt. Het is immers een veelgebruikte kleur in de spirituele wereld. “Ik wilde de tint paars meer gelaagdheid geven. Het idee was om kleuren te gebruiken die het paars complementeren, versterken of juist naar de achtergrond duwen. Denk aan matchagroen, lavendel en verschillende bruintinten. De collectie heeft hierdoor een warme, mysterieuze uitstraling gekregen waarmee je eindeloos looks kunt creëren.”

Clairvoyance werd eerst voorgesteld aan influencers en pers. “We hebben de lijn onder andere in Seoul, China, New York en Zuid-Frankrijk gepresenteerd. Het is enorm inspirerend om te zien hoe verschillende mensen met de kleuren aan de slag gaan en telkens met iets totaal anders komen. De feedback uit verschillende delen van de wereld was fantastisch.” 

Lees het volledige interview met Chanels make-upartiest Cécile Paravina in het septembernummer van Vogue Nederland met Doutzen Kroes op de cover, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.