in-de-spotlight-popprinses-chappell-roan-geeft-queer-glamour-een-groot-podium-313603
©Getty Images

In de rubriek ‘In de spotlight’ zoomen we in op mensen met een opvallende stijl. Mensen die het lef hebben om buiten de gebaande modepaden te treden. Wat dragen ze? En hoe kun jij daar inspiratie uit putten? Deze week bespreken we de stijl van popprinses Chappell Roan.

De stijl van Chappell Roan

Chappell Roan valt op in de moderne popwereld – niet alleen vanwege haar catchy nummers, maar ook vanwege haar gedurfde, op camp geïnspireerde stijl. De zangeres uit Missouri, bekend van haar hits als Good Luck, Babe! en Pink Pony Club, duikt steeds vaker op in de mainstream media. Ze was onlangs te gast bij The Tonight Show met Jimmy Fallon, en schittert woensdagvond 11 september op het podium van de VMA’s 2024, als een van de hoofdacts. En zo is ze voor het grote publiek uitgegroeid tot symbool van queer empowerment. Mode speelt hierbij een belangrijke rol.

Voor Chappell Roan draait mode vooral om plezier en vrijheid. Geen regels, maar lekker experimenteren en conventies uitdagen. Veel inspiratie put ze uit de dragcultuur, waar extravagantie de norm is. Zoals ze zelf in een interview met Atwood Magazine zegt: “Drag is camp, en camp is het leukste ter wereld.”

Camp verwijst naar een stijl die bewust overdreven, extravagant en humoristisch is. Die filosofie zit verweven in haar stijl, die draait om plezier hebben met kleding. Zo ging Roan tijdens optredens in New York verkleed als vrijheidsbeeld en als gele taxi, en tijdens muziekfestival Lollapalooza droeg ze een worstelaarskostuum.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De dramatiek van drag

Verder zien we in haar podiumlooks vooral veel glitter, gedurfde silhouetten en een overdaad aan kleur terugkomen. Alles voelt als een viering van inclusiviteit. Wat haar stijl ook zo uniek maakt, is dat ze niet bang is om verschillende invloeden samen te brengen. In haar looks combineert ze camp met popglamour, retro-invloeden én een vleugje country-chic. Denk aan haar outfits tijdens de uitvoering van haar nummer Red Wine Supernova. Deze looks zijn net zo divers als haar muziek, wat zorgt voor een samenhangende, maar toch onvoorspelbare stijl die volledig eigen is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Authentiek of tactiek?

Roans extravagante looks doen vaak denken aan het begin van de carrières van popiconen als Lady Gaga en Nicki Minaj, die met hun opvallende outfits de aandacht wisten te trekken, zoals Gaga met haar vleesjurk. Voor veel artiesten is extravagante mode een tactiek om op te vallen en hun plek in de popcultuur te veroveren. Het roept de vraag op of Chappell Roan hetzelfde pad zal volgen en na verloop van tijd misschien zal ‘afzwakken’ in haar stijl.

Toch voelt dat bij Roan anders. Waar Gaga en Minaj hun stijl in de loop der jaren hebben gematigd, lijkt Roans esthetiek meer geworteld in haar queer identiteit en betrokkenheid bij de LGBTQ+-community. Zo zien we haar nu ook al regelmatig offstage in toned down looks; ze experimenteert vooral met haar uitbundige stijl op het podium. Haar modekeuzes lijken minder een tijdelijke manier om de spotlight te pakken, en meer een onderdeel van wie ze is als artiest.

Chappell Roan laat zien wat het betekent om een popster te zijn in 2024. Met haar onverschrokken modekeuzes en inzet voor queer representatie creëert ze haar eigen regels. En het beste van alles? Ze nodigt ons allemaal uit om mee te doen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doniella Davy (@donni.davy)