deze-gezondheidsvoordelen-van-de-pumpkin-spice-latte-ken-je-waarschijnlijk-nog-niet-314067
©Getty Images

Het was 2003. Peter Dukes, toenmalig productmanager bij Starbucks, leidde een kleine groep bij het brainstormen over een nieuw drankje om toe te voegen aan het herfst-espressomenu van het koffiehuis. Ze vulden de onderzoeks- en ontwikkelingsruimte (ook wel het Liquid Lab genoemd) met herfstdecoratie en pompoentaart om hun creatieve ideeën te laten stromen. Hier kwamen ze uit op een latte-recept dat de manier waarop we de herfst definiëren voor altijd zou veranderen. Zo werd de pumpkin spice latte geboren.

Iets meer dan twintig jaar later heeft de pumpkin spice latte zichzelf verankerd in de tijdgeest als hét drankje van het herfstseizoen. Hoewel het een controversieel drankje kan zijn, weten we dat we de mentale switch moeten maken van dagdromen over tropische vakanties naar wandelen tussen de herfstbladeren wanneer we de pumpkin spice latte zien verschijnen.

Maar als je wil genieten van de klassieke latte zonder alle suiker en de hoge dagelijkse uitgaven, hebben we een paar eenvoudige opties voor je. Lees hieronder verder.

Wat is pumpkin spice?

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, bevat pumpkin spice geen pompoen. Het is een combinatie van verschillende specerijen, maar meestal een mengsel van kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Het wordt aan allerlei gerechten en drankjes toegevoegd voor extra smaak.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De OG pumpkin spice latte is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Volgens de website van Starbucks bestaat het drankje uit de volgende ingrediënten: 1 capsule of cupje espresso, 1 kop volle melk, 3 eetlepels zelfgemaakte pompoenkruidensiroop, ½ kop slagroom en een snufje pompoenkruiden voor een mooie garnering. Zet een espresso en schuim de melk op. Doe dan de siroop in de mok voordat je de espresso toevoegt en alles door elkaar roert. Maak het af met de opgeschuimde melk en slagroom, en garneer met een beetje pompoenkruiden.

De zelfgemaakte pompoenkruidensiroop van Starbucks bestaat uit 1 ½ kop kristalsuiker, 1 ½ kop water, 6 kaneelstokjes, 1 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel gemalen gember, 2 theelepels gemalen nootmuskaat en 4 eetlepels pompoenpuree. Meng de suiker en het water in een steelpan en breng het aan de kook. Wanneer de suiker is opgelost, voeg je de kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat en pompoenpuree toe en laat je het geheel ongeveer 20 minuten sudderen. Haal het dan van het vuur en zeef het voordat je het in je latte giet.

De voordelen van een pumkin spice latte 

Ja, er zitten een paar gezondheidsvoordelen aan het drinken van een pumpkin spice latte. De specerij zelf is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Samantha Dieras, diëtiste en directeur van ambulante voedingsdiensten bij het Mount Sinai Hospital in New York, zegt dat kaneel en gember de bloedsuikerspiegel en een hoog cholesterolgehalte kunnen verlagen. Gember en nootmuskaat kunnen ook helpen bij spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid. Kruidnagel, zegt ze, kan je immuunsysteem ondersteunen, terwijl piment je metabolisme helpt.

Andere ingrediënten, zoals melk en koffie, kunnen potentiële gezondheidsvoordelen hebben als ze niet te veel toegevoegde suikers of conserveermiddelen bevatten. Melk kan, afhankelijk van welke je kiest, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten bevatten. Daarnaast wordt koffie in verband gebracht met voordelen voor mensen met diabetes type 2 en hartaandoeningen. “Het belangrijkste is de hoeveelheid en kwaliteit van de gebruikte ingrediënten”, zegt ze. “Als je het thuis maakt en verse, gezonde ingrediënten gebruikt, kan de latte deel uitmaken van een gezond dieet en de bovengenoemde voordelen bieden.”

Er zit ook een mentale welzijnscomponent aan het drankje. Dieras zegt dat als een pumpkin spice latte je een blij, warm en gezellig gevoel geeft, je je niet schuldig hoeft te voelen als je het drinkt – ook als je voor de mierzoete Starbucks-variant gaat. Drinken met mate is de sleutel.

De keerzijden

Maar zelfs met alle voordelen, is het niet verstandig om de latte dagelijks te drinken. Hoewel de specerijen zelf potentiële voordelen voor de gezondheid hebben, zegt Elizabeth Sharp, dokter en oprichter van Health Meets Wellness, dat het drankje minder gezond is dan een traditionele latte vanwege de toegevoegde suikers, vetten en conserveermiddelen die pompoenkruidensiroop en slagroom bevatten.

Dieras voegt eraan toe dat mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes, een verhoogde bloedsuikerspiegel zullen ervaren als ze regelmatig een pumpkin spice latte drinken, wat leidt tot meer gezondheidsproblemen. Een overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen kan ook je stofwisseling en spijsvertering verstoren, waardoor je het nog steeds met mate moet drinken.

Een gezonde versie maken

De gezondste pumpkin spice latte maak je zelf. Dr. Sharp stelt voor om het bij de basis te houden en de kruiden gewoon toe te voegen aan een espresso en melk voor een extra vleugje smaak. Voor de pompoensiroop stelt Dieras voor om echte suiker, agave of ahornsiroop te gebruiken, omdat die minder bewerkingen hebben ondergaan dan kunstmatige zoetstoffen. Maar als je iemand bent die zijn bloedsuikerspiegel in de gaten moet houden, zegt Dieras dat kunstmatige zoetstoffen misschien de betere optie zijn en dat je iets als monkfruit kunt overwegen in plaats van suiker in je recepten. Het hangt dus af van je gezondheidsdoelen en -behoeften.

Puntje bij paaltje: deze recente TikTok-video van chef-kok Meredith Hayden laat zien hoe je suiker vervangt met stevia en pompoenkruidextract voor een eenvoudig te maken suikervrije optie die net zo goed smaakt als het origineel. En dat is alles wat we vragen van een gezonder alternatief.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.