waarom-zijn-we-zo-geobsedeerd-door-wat-beroemdheden-in-de-rechtbank-dragen-314134
©Getty Images

In november 2023 werd Ivanka Trump opgeroepen voor het hooggerechtshof van de staat New York om te getuigen tegen haar vader, Donald Trump, in een civiele rechtszaak over vastgoedfraude. Na een aantal mislukte pogingen van advocaten om Ivanka niet te hoeven laten getuigen, wandelde ze de rechtszaal binnen in een zwarte blazer met schoudervulling en een bijpassende broek met zwarte pumps en een puntige neus. Hoewel de dochter van de voormalige president er niet voor koos om een luid modestatement te maken in de rechtbank, riep haar outfit – en, in de loop der jaren, de outfits van andere beroemdheden – wel de vraag op: wat draag je als je moet getuigen of zelf terechtstaat?

Justin Timberlake in de rechtbank

Het was niet de eerste (en vast niet de laatste) keer dat het publiek zich afvroeg wat beroemdheden dragen in de rechtszaal. Afgelopen week verscheen Justin Timberlake in de rechtbank van Sag Harbor om schuld te bekennen voor het rijden onder invloed, waarvoor hij in juni werd gearresteerd. (De aanklacht gaat gepaard met een schorsing van het rijbewijs voor negentig dagen, 25 uur taakstraf en een boete van 500 dollar.) Het incident heeft veel memes opgeleverd, dankzij de arresterende agent die niet wist wie Timberlake was. Dit kwam aan het licht toen Timberlake tijdens de arrestatie mompelde: “Dit gaat de tour verpesten”. Toen hem werd gevraagd welke tour, zei hij: “Mijn wereldtour”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Met zoveel publieke aandacht voor de zaak hebben Timberlake en zijn stylist Jason Bolden ongetwijfeld nagedacht over de kleding die hij zou aandoen naar de rechtbank. De keuze? Hij droeg een zwart T-shirt met een crewneck onder een zwart vest met een V-hals, en een bruine broek en leren schoenen. Maar het meest verrassend was toch wel zijn accessoirekeuze: een dubbele parelketting. Timberlake draagt de laatste tijd vaak vrouwelijke sieraden, net als Harry Styles, Usher, Shawn Mendes, A$AP Rocky en Pharrell Williams – een groeiende trend onder mannelijke acteurs en muzikanten. De parelketting in het bijzonder is een softboy-gecodeerd accessoire geworden. Het is ook een relatief nieuw symbool van Timberlake’s on-stage persona. Maar of het hof echt de plek is om te verwijzen naar zijn popsterrenstijl?

Trump voor het hof

De meningen over wat je aantrekt naar de rechtbank, zijn verdeeld. In november 2023 kreeg schrijfster E. Jean Carroll 83,3 miljoen dollar nadat een rechter Donald Trump aansprakelijk had gesteld voor laster vanwege kleinerende uitspraken die hij in 2019 had gedaan. Die uitspraken volgden op de beweringen dat hij haar seksueel had misbruikt. Voor haar laatste dag in de rechtszaal hield Carroll vast aan haar outfitformule: een zwarte coltrui, een zwarte plooirok, een zwarte panty, een witte blazer en een crèmekleurige jas. Ook droeg ze een kastanjekleurige aktetas bij zich. Op deze overwinningsdag koos Carroll voor een opvallend paar zwart-witte oxfords. De laatste keer dat ze deze outfit droeg, was tijdens haar andere rechtszaak tegen de voormalige president, in mei 2023, waar hij ook aansprakelijk werd gesteld voor seksueel misbruik en laster.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

E. Jean carrol in een witte manteljas richting haar rechtszaak met trump
©Getty Images

Outfits van beroemdheden in de rechtbank

In het essay The White Album schrijft Joan Didion over haar bezoek aan het inmiddels verdwenen warenhuis I. Magnin. Didion vertelt dat ze hier was om een trial dress te kopen voor Linda Kasabian, een misdienaar van sekteleider Charles Manson, die op de uitkijk stond tijdens de Tate-LaBianca-moorden op Cielo Drive. Kasabian wist precies wat ze wilde. “Een mini-jurk, maar niet extreem mini. In fluweel als het kan. Smaragdgroen of goud. Of: een jurk in boerenstijl, gesmokt of geborduurd”, vroeg Kasabian aan Didion.

Het einde van de Manson-processen betekende niet het einde van de intrige rond spraakmakende rechtszaken en wat je daarbij draagt. In 2023 lijken beroemdheden in de rechtszaal interessanter dan ooit. Denk aan de serie Jury Duty, met in de hoofdrol James Marsden. Of aan Kim Kardashian, die in het echte leven haar jury duty nakomt door zich te melden in de rechtbank. En laten we natuurlijk het skiproces van Gwyneth Paltrow niet vergeten, waar veel memes over zijn verschenen.

Free Winona

In de herfst van 2002 verscheen Winona Ryder voor de rechtbank in een vrij onschuldige jurk: een zwarte longsleeve met een roze met witte kraag en een A-lijnrok tot net onder de knie uit de herfst/winter 2001-collectie van Marc Jacobs. Hoewel de jurk over het algemeen kan worden beschouwd als ingetogen kleding geschikt voor het hof, ontstond er controverse rondom het ontwerp. Ryder stond namelijk voor de rechter voor een winkeldiefstal van 5.500 dollar bij Saks Fifth Avenue in Beverly Hills; ze zou onder meer kleding van Marc Jacobs hebben gestolen. De schaamteloze look wierp echter z’n vruchten af: Ryder werd geroemd om haar kledingkeuze, en in mei 2002 verscheen ze op de cover van W Magazine in een grafisch T-shirt met de tekst Free Winona. Ook verscheen Ryder in 2003 in de voorjaarscampagne van Jacobs.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Winona Ryder voor het hof in Marc Jacobs
©Getty Images
Winona-Ryder-rechtszaak-marc-jacobs

Rechtszaken met beroemdheden draaien voor velen om het aanschouwen hoe grote publieke figuren zich onder druk gedragen, al dan niet tijdens de dieptepunten van hun leven. Wanneer beroemde mensen publiekelijk geconfronteerd worden met het feit dat ze niet boven de wet staan, kunnen hun kledingkeuzes verschillende kanten op gaan. Sommige celebs kiezen voor bescheiden en neutrale kleding die hen menselijker maakt, waardoor ze respectvol en serieus overkomen; andere beroemdheden gaan helemaal op in hun imago en kleden zich voor de aandacht, waarvan ze weten dat ze die vast en zeker zullen krijgen.

Lindsay Lohans veelzeggende nagels

Sommige beroemdheden kunnen niet goed tegen druk. Tijdens een proeftijdzitting en veroordeling in 2010 voor het missen van sessies wegens rijden onder invloed in 2007, droeg Lindsay Lohan een gepaste outfit, bestaande uit een zwarte coltrui, een zwarte broek, peeptoe-pumps en een grijs vest. Maar over de nagellak op haar middelvinger stond “fuck you” geschreven.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lindsay Lohan in een rechtszaak met 'fuck you' nagels
©Getty Images

Gwyneth Paltrow gaat voor après-ski-chic

Andere celebs grijpen in de rechtbank hun kans. Eerder dit jaar stond Gwyneth Paltrow terecht in Deer Valley, Utah, nadat ze voor 300.000 dollar was aangeklaagd door de gepensioneerde optometrist Terry Sanderson voor een ski-botsing in 2016. Hiervoor klaagde Paltrow haar op haar beurt aan voor één dollar en juridische kosten. Sanderson werd schuldig bevonden. Hoewel velen de rechtszaak als tijdverspilling beschouwden, viel de kleding van Paltrow op. De Goop-oprichter ging voor après-ski-chic: ze droeg neutrale truien, lange plooirokken en strakke pakken. Met haar uitstekende op maat gemaakte kleding en bijpassende accessoires bewees Paltrow dat ook hofkleding chic kan zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gwyneth Paltrow bij haar rechtszaak van een ski-ongeval
©Getty Images

Cardi B blijft trouw aan zichzelf

Cardi B ging echter de andere kant op. Hoewel de rapper het mediacircus van een rechtszaak vermeed door schuldig te pleiten voor twee aanklachten naar aanleiding van een gevecht in een stripclub, moest ze toch één dag in de rechtbank verschijnen. Ze droeg een marineblauw en roze pak, met een neonroze en witte Birkin. Eerder dit jaar, nadat ze niet aan de eisen van haar pleidooi had voldaan, moest ze terugkeren naar de rechtbank. Dat deed ze in een zwierige zwarte jas met veren en een lange sleep, een witte button-up met een smalle zwarte stropdas, Louboutins en een oversized, donzige zwarte hoed. Voor weer een andere gelegenheid koos ze voor een strakke witte jurk met lange mouwen, witte Louboutins en een vloerlange witte bontjas.

Sommigen beschouwden de looks van Carbi B als een belediging voor het rechtssysteem, terwijl anderen ze meteen iconisch vonden, en enkel Cardi B zagen die trouw blijft aan zichzelf.

Kortom, iemands kledingkeuze in de rechtbank kan bepalen hoe er naar hem of haar wordt gekeken door de rechter, de jury en het publiek. En beroemdheden weten als geen ander wat de kracht van perceptie is.

Cardi B in een blauw-roze pak voor de rechtbank
©Getty Images
Cardi B in een donzige zwarte manteljas en hoed bij de rechtbank
©Getty Images
Cardi B in een witte jurk en manteljas bij de rechtbank
©Getty Images
Ivanka Trump voor het hooggerechtshof tegen Donald Trump
©Getty Images
Paris Hilton bij een rechtszaak
©Getty Images
Paris Hilton pleitte schuldig aan twee misdrijven, drugsbezit en het lastigvallen van een agent.
Naomi Campbell loopt uit de rechtbank in een zwarte jurk
©Getty Images
Naomi Campbell tijdens haar rechtszaak in 2006 voor tweedegraads mishandeling nadat ze een mobiele telefoon naar haar schoonmaakster zou hebben gegooid.
Martha Stewart met een birkin bij haar rechtszaak
©Getty Images
Martha Stewart draagt een Birkin tijdens haar rechtszaak voor justitiële belemmering, 2004.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.