alles-wat-je-wil-weten-over-de-recente-arrestatie-van-sean-diddy-combs-314870
©Getty Images

De juridische problemen van rapper Sean ‘Diddy’ Combs bereikten deze week een nieuw niveau toen hij werd aangeklaagd door een federale jury in New York. Hieronder vind je alle details die tot nu toe naar buiten zijn gekomen over de arrestatie van de 54-jarige rapmagnaat – en het vermeende patroon van misbruik dat hem zover heeft gebracht.

Wanneer en waar werd Sean ‘Diddy’ Combs gearresteerd?

Combs werd gearresteerd in de lobby van een hotel in Manhattan op maandag 16 september, nadat hij eerder die dag was aangeklaagd door een federale grand jury. De arrestatie volgde op invallen in Combs’ huizen in Los Angeles en Miami in maart. Agenten van Homeland Security Investigations ontdekten toen meerdere AR-15 pistolen, magazijnen met een grote capaciteit en meer dan duizend flessen babyolie en glijmiddel op zijn eigendommen. Een rechter wees dinsdag de borgtocht voor Combs af. Dit betekent dat hij waarschijnlijk in hechtenis blijft tot zijn proces.

Voor welke aanklachten is Combs aangeklaagd?

De 14 pagina’s tellende aanklacht die dinsdag is vrijgegeven bevat drie aanklachten voor sekshandel, afpersing en vervoer om deel te nemen aan prostitutie. De aanklagers beweren dat Combs “vrouwen en anderen misbruikte, bedreigde en dwong” om “aan zijn seksuele verlangens te voldoen” in een “terugkerend en algemeen bekend” patroon van misbruik dat minstens teruggaat tot 2009. Veel van de huidige aanklachten tegen Combs komen voort uit “freak offs”. Dit is Combs’ term voor gedwongen seksuele handelingen die hij zou hebben georganiseerd en opgenomen.

Wie heeft zich uitgesproken over het vermeende misbruik door Combs?

Zangeres Cassie Ventura, voormalige vriendin van Combs, klaagde hem in november aan voor seksueel misbruik. Ze beweerde dat Combs aan sekshandel deed door “haar te dwingen deel te nemen aan gedwongen seksuele handelingen in meerdere rechtsgebieden”. Ook “bood hij Ventura onderdak met het oog op seks met geweld, fraude of dwang”.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zes maanden later dook er een video op waarop Combs Ventura slaat, schopt en op de grond gooit in een hal van een hotel. Bijna een half dozijn andere vermeende slachtoffers van Combs’ misbruik klaagden hem aan na Ventura’s rechtszaak. Eén daarvan beweert dat Combs haar twee decennia geleden verkrachtte, toen ze 17 jaar oud was.

Heeft Combs publiekelijk gesproken over de aanklacht?

Nee, maar zijn advocaat wel. “We zijn teleurgesteld over de beslissing van het US Attorney’s Office om door te gaan met wat wij een onrechtvaardige vervolging van Mr Combs vinden”, zei Combs’ advocaat Marc Agnifilo maandag. Hij beschreef zijn cliënt als een ‘liefhebbende familieman’. Afnifilo voegde eraan toe: “Hij is een onvolmaakt persoon, maar hij is geen crimineel. Wacht alstublieft met uw oordeel totdat u alle feiten kent. Dit zijn de daden van een onschuldige man die niets te verbergen heeft. Hij kijkt ernaar uit om zijn naam te zuiveren in de rechtszaal.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.