stijn-de-vries-in-magic-mornings-over-zijn-nieuwe-boek-hoop-dat-mensen-begrijpen-hoe-heftig-het-kan-zijn-om-in-de-kast-te-zitten-315754
©Stijn de Vries

Iedereen begint de dag op een andere manier. Een slow start met een cappuccino en een croissant kan voor de één een must zijn, terwijl de ander zweert bij groene thee met magnesium en daarna een work-out in de sportschool. In de rubriek Magic Mornings spreken we mensen over hun ideale ochtend, beautygeheimen en favoriete ontbijt. Deze week: presentator, journalist, fotograaf en schrijver Stijn de Vries die onlangs zijn boek Als de zon valt uitbracht.

Stijn de Vries over zijn nieuwe boek

Je boek is net gelanceerd, hoe is dat voor je?

“Als je drie jaar geleden had gezegd dat dit alles stond te gebeuren, had ik je echt hard in het gezicht uitgelachen. Ik ben echt megablij. Vandaag (dinsdag 24 okt, red.) is publication day. Nu ik dit zo hardop zeg, word ik helemaal lijp. Het is zo raar. Ik ben hier voor het meest zenuwachtig van alles wat ik ooit heb gedaan. Dit boek is allemaal bedacht, maar het zijn mijn gedachten, mijn angsten en mijn dromen. Alles wat in mijn hoofd zat, staat nu op papier.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dus ik geef mezelf bloot. Ik hoop dat mensen nu begrijpen hoe heftig het kan zijn om in de kast te zitten. Het is een boek over twee queer tienerjongens die verliefd worden op elkaar, maar dat niet willen omdat de timing niet goed is. Ik was voor mijn eigen verhaal erg geïnspireerd door het boek Een klein leven van Hanya Yanagihara, echt het allerheftigste boek wat ik ooit gelezen heb. Het gaat over vier vrienden in New York die je volgt in hun studententijd tot aan hun volwassen leven. Een van had een traumatische jeugd en dat lees je met flashbacks door het boek heen. Ik was daar echt een week ziek van. Ik las dat boek tijdens de pandemie en daardoor wilde ik zelf ook gaan schrijven.”

Blij met het resultaat?

“Ja, heel blij. Het is me gelukt. Ik dacht dat ik nog zou willen uitbreiden met meer hoofdstukken, maar het is uiteindelijk goed zo. Het is gewoon een boek, niet een pamflet, maar ook geen baksteen. Als je er voor gaat zitten, ben je er wel in een paar dagen doorheen. En sommige mensen in een dag, zoals mijn moeder. Mijn ouders zijn echt mijn grootste fans.”

De ochtenden van Stijn de Vries

Ben je een ochtendmens?

“Dat was ik nooit, maar dat ben ik sinds een paar jaar. Ik heb mezelf gepusht dat dit moet. Als je werkt: van stage tot lange draaidagen dan moet je weleens om 06.00 uur ’s ochtends opstaan. Dus sindsdien ben ik de ochtend gaan waarderen. Ik zet muziek op ’s ochtends en maak er elke ochtend wat leuks van. Ik zeg heel eerlijk, ik lig het liefste tot 17.0o uur ’s middags in bed, maar dat kan niet.

Het verschilt per dag hoe laat de wekker gaat. Soms begint mijn dag om 09.30 uur en dan gaat de wekker om 08.00 uur, maar als ik een draaidag heb gaat mijn wekker vaak om 06.30 uur. Ik start mijn dag altijd hetzelfde: wrijf de slaap uit mijn ogen en zet koffie, dat is namelijk mijn grootste verslaving. Vervolgens check ik het nieuws van de dag en daarna mails, appjes en social media. Daarna douchen, ontbijten en de deur uit.”

Wat is jouw favoriete ontbijt?

“Nu ik veel sport, moet ik veel eiwitten binnenkrijgen. Daarom eet ik elke dag Skyr met fruit, zoals een gesneden appel en wat honing. En als ik bij mijn ouders ben eet ik Griekse yoghurt. Ik hou echt van een fris ontbijt.”

Heb je nog een leuk ontbijtrecept?

“Het klinkt meteen heel hysterisch, maar dan ga ik voor een proteïneshake. Dat is echt het allerlekkerste ooit, je bent snel verzadigd en krijgt er echt energie van. Ik begin met een bevroren banaan, dan 250 ml amandelmelk, een handvol spinazie, een schep proteïnepoeder, drie dadels en een beetje kaneel. Dan mixen in de blender, is echt gestoord lekker.”

En als je gaat ontbijten buiten de deur, wat is dan jouw favoriete plek?

“Ik haal de beste croissants bij Fort Negen, die hebben de gestoordste amandelcroissants. Een matcha of koffie haal ik bij Cafecito en de lekkerste Açai bowl vind je bij Sam’s koffie of bij Oakberry. En café-restaurant Amsterdam is mijn favoriete restaurant qua ontbijt. Daar staat bijvoorbeeld ook een broodje hagelslag op het menu.”

Hoe ziet jouw ideale ochtend eruit?

“Dan zou ik uitslapen, iets wat ik eigenlijk niet meer kan. Maar op mijn ideale ochtend word ik wel uit mezelf wakker, dus geen wekker, dat vind ik al een luxe. Dat is dan rond 09.00 uur. Dan koffie zetten, muziek op en buiten de deur ontbijten met vrienden. Als ontbijt kies ik een Açai bowl of yoghurt met fruit en dan een flat white of zwarte koffie erbij. En dan eigenlijk ook nog, als ik echt alles kan kiezen, een Mimosa erbij. Dat is echt top.”

Sport je in de ochtend?

“Ik sport drie tot vier keer per week. En dan een holy shred (een high-intensity workout, red.), of naar de gym aan de gewichten hangen of boksen. Ik heb echt m’n rust gevonden in sport, want mijn hoofd zit vaak vol met 16.000 dingen en sporten is dan het enige moment – naast af en toe aangeschoten zijn – dat ik even aan niks denk.”

Tot slot, hoe ziet jouw beautyroutine ’s ochtends eruit?

“Ik begin onder de douche met een cleanser van Prescription, de producten van dit merk werken heel goed voor mij, die laat ik even intrekken en spoel het dan af. Na het afdrogen ga ik met mijn potjes en pannetjes in de weer. Ik begin met Paula’s Choice BHA Gel Exfoliant, dat is echt mijn go to in de herfst en winter. Daarna mix ik pure niacinamide met mijn dagcrème Skin Food Light van Weleda en daaroverheen Prescription spf50 drops.”

Shop hieronder een aantal van de favoriete producten van Stijn de Vries.

Crème Weleda 

Crème van Weleda stijn de vries boek
©Bol.com

Skin Food Light Crème, 30ml, € 9,17

Gel exfoliant Paula’s Choice

peeling Paula's Choice
©De Bijenkorf

Skin Perfecting 2 procent BHA Gel Exfoliant, € 39

Druppels met bescherming van Prescription

druppels van prescription
©Prescription

Spf50 drops, € 39

Boek Hanya Yanagihara

boek Een klein leven
©Bol.com

Een klein leven, Hanya Yanagihara, 22,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.