is-het-een-broek-is-het-een-panty-als-het-aan-prada-ligt-dragen-we-straks-allemaal-deze-hybride-315435
©Spotlight

Er was veel te zien tijdens de Prada lente/zomer 2025-show van Miuccia Prada en Raf Simons. De creative directors wisten wederom onze aandacht te trekken door glinsterende cocktailjurken te combineren met felgele regenjassen en ufo-achtige zonneschermen, oude klassiekers te herintroduceren en onze fascinatie voor bug-eyed brillen aan te wakkeren. Toch was er één item dat er voor mij direct uitsprong: een broek die tegelijkertijd ook een maillot is, oftewel: een pantybroek.

Prada introduceert de pantybroek

Op het eerste gezicht leken de modellen op Prada’s catwalk broekleggings te dragen. Totdat ik zag dat die leggings in feite maillots zijn, met lusjes aan de bovenkant waar een riem doorheen gestoken is. Daarmee wekken ze de indruk van een broek. Meteen klonk de vinnige stem van Blair Waldorf in mijn hoofd die een van haar minions toesnauwt: “Tights are not pants” – een van de modemantra’s waar ik als millennial mee opgroeide.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar zoals met zoveel dingen die we in eerste instantie als lelijk beschouwen, weet Miuccia Prada het te laten werken. De pantybroeken verschenen op de catwalk van het Italiaanse modehuis in verschillende uitvoeringen, van antraciet tot dieppaars en zuurstokroze. Ze werden gecombineerd met van alles: body’s, crisp blouses, transparante jurken en oversized jacks. En we spotten geen laarzen, ballerina’s of hakken aan de voeten van de modellen, maar chunky loafers en brogues met platforms. Het had eigenlijk wel wat – met Prada’s goedkeuring wil ik mijn opvattingen van vroeger heroverwegen.

De no pants-look

De pantybroeken van Prada doen sterk denken aan de no pants-trend van de afgelopen jaren. Remember bijvoorbeeld Bottega Veneta’s marineblauwe broekloze look, in het wild gedragen door Kendall Jenner (en die dankzij haar viral ging?). En het was mevrouw Prada zelf die de minuscule fonkelende hotpants introduceerde tijdens haar Miu Miu herfst/winter 2023-show, waar ze gedragen werden met comfortabele kasjmieren truien en peeptoe-pumps. Het ontketende een heuse no pants-beweging, in gang gezet door stijlvolle beroemdheden en streetstyle-sterren die massaal looks droegen waarbij het leek alsof ze hun broek vergeten waren.

Het Italiaanse modehuis bewijst met de broek-maillot-hybrides uit de nieuwe lente/zomer 2025-collectie maar weer dat het een bestaande – en deels zelf gecreëerde – trend een nieuwe impuls kan geven. Want signora Prada volgt geen trends, ze máákt ze.

Een pantybroek op de catwalk bij Prada lente/zomer 2025
©Spotlight
Een pantybroek op de catwalk bij Prada lente/zomer 2025
©Spotlight