dit-is-waarom-iedereen-ineens-geobsedeerd-is-door-hot-pilates-315677
©Getty Images

Het is lastig om precies aan te geven wanneer iedereen – van je favoriete celeb tot mensen die je kent – fan van pilates werd. (Voor mij persoonlijk was het tijdens het Met Gala van 2022, toen Lori Harvey haar perfect gespierde buikspieren dankte aan pilates). Een tijdje leek er geen vervanger te zijn voor deze favoriete it-girl work-out, maar als je nu door Instagram of TikTok scrollt, krijg je video na video van de nieuwe en (letterlijk) hetere variant te zien: hot pilates. Hoewel, vervanger is misschien niet het juiste woord, zie het eerder als een andere versie van deze klassieker.

Nieuwe obsessie: hot pilates 

Hot pilates is een vorm van pilates die plaatsvindt in een infrarood verwarmde studio om de effecten te versterken. “Naast het feit dat het een low-impact activiteit is die helpt met flexibiliteit, balans en core strength, zijn er ook de mentale voordelen van lichaamsbeweging”, legt Alexis Colvin, professor orthopedische chirurgie aan Mount Sinai, uit. “En de nieuw toegevoegde hitte is een extra uitdaging.” Is je interesse gewekt? Hieronder leggen experts alles uit wat je moet weten over hot pilates voordat je een les boekt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat is Hot Pilates?

Zoals Elisa Kaylin, instructeur en oprichter van studio Fuze House, het omschrijft is hot pilates een high-intensity low-impact-work-out die wordt uitgevoerd in een infrarood verwarmde ruimte. De temperatuur tijdens de les is meestal tussen 35 en 38 graden en je voert de work-out – een mix van traditionele en hedendaagse pilatesbewegingen – uit met hulpmiddelen zoals lichte gewichten, weerstandsbanden en pilatesringen.

De voordelen

Wat voor soort pilates je ook doet, volgens Dr. Colvin zijn een verhoogde flexibiliteit, een verbeterd bewegingsbereik en een versterkte core de belangrijkste gezondheidsvoordelen van regelmatig pilates. Onderzoek toont aan dat het ook stress kan helpen verminderen.

Bij hot pilates krijg je het extra voordeel van de infraroodwarmte. “Niet alleen verhoogt de warmte de bloedsomloop, maar het maakt ook de spieren losser en vergroot de flexibiliteit. Wat helpt om de kans op blessures te verkleinen”, zegt Kaylin. Onderzoeken tonen aan dat verwarmde work-outs je metabolisme verhogen en meer calorieën verbranden in vergelijking met niet-verwarmde work-outs.

De nadelen

Hot pilates is misschien niet voor iedereen geschikt. Colvin waarschuwt mensen met bepaalde gezondheidsproblemen – zoals astma, hartaandoeningen, lage bloeddruk of lage bloedsuikerspiegel – om twee keer na te denken voordat ze zich aanmelden. Hetzelfde geldt voor vrouwen die zwanger zijn. Het overmatig zweten en de hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging en een verhoogd risico op flauwvallen. “Als je medische problemen hebt, zorg er dan voor dat je toestemming hebt van je artsen voordat je begint.”

Hot pilates versus reformer pilates

Naast de temperatuur, is volgens Kaylin het grootste verschil tussen hot pilates en reformer pilates dat hot pilates wordt uitgevoerd op een mat, terwijl je bij reformer pilates gebruikmaakt van een reformertoestel. Deze zijn uitgerust met veren, riemen, een platform en een sledesysteem om weerstand te creëren voor je training. Bij hot pilates zorgt je eigen lichaamsgewicht voor de weerstand.

“De bewegingen zijn eenvoudig en je maakt gebruik van je eigen lichaamsgewicht”, legt ze uit. “Omdat het niet op een grote – en soms intimiderende – machine wordt uitgevoerd, biedt het een geweldige basis om de oefeningen correct te leren en helpt het om de focus op ademhaling en bewuste bewegingen te vergroten.” Als extra bonus zegt ze dat het niet beperkt zijn tot een platform veelzijdigere en creatievere bewegingen mogelijk maakt die uitdagender, effectiever en leuker kunnen zijn.

Maar wat is beter voor je gezondheid? Volgens experts hangt het allemaal af van je persoonlijke voorkeur en mogelijkheden. Ongeacht voor welk type pilates je kiest: Colvin zegt dat je gelijke resultaten zult ervaren. “Alle vormen van pilates zijn gericht op het vergroten van de core strength, flexibiliteit en balans.”

Wat kun je verwachten tijdens een les

Sowieso dat je flink gaat zweten. “De warmte zorgt voor een extra bonus van een detoxed en gerevitaliseerd gevoel”, zegt Kaylin. “En wees niet verbaasd als je buikspieren de volgende dag een beetje gevoelig zijn.” Bij Fuze House duren de trainingen 50 minuten en wordt er gebruikgemaakt van oefenblokken om je lichaam slanker en strakker te maken. Bij elke goede hot pilates-les zijn de bewegingen volgens Kaylin meestal langzaam en gecontroleerd.

Colvin raadt aan om vroeg te komen zodat je aan de hitte kunt wennen voordat de les begint. Ze benadrukt ook het belang van hydrateren voor, tijdens en na een sessie. Als je je duizelig of licht in je hoofd begint te voelen, neem dan pauzes om op adem te komen of ga even de ruimte uit. Het helpt ook om een ademende stof te dragen die vocht van je huid afvoert.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.