opbollende-pofbroeken-worden-een-grote-trend-als-het-aan-chloe-ligt-315716
©Gorunway.com

Afgelopen donderdag onthulde Chemena Kamali haar tweede collectie voor Chloé. Haar debuut blies eigenhandig de boho-trend van de zeroes nieuw leven in, met wijdvallende jurken die sindsdien zijn gespot bij iedereen van Sienna Miller tot Sydney Sweeney en Maya Rudolph. Welk must-have item zou de ontwerper dit seizoen in onze garderobes introduceren? Het zal je misschien verbazen dat het antwoord een Victoriaans soort ondergoed is: de pofbroek, maar dan op z’n Chloé.

De pofbroek bij Chloé lente/zomer 2025

De lente/zomer 2025-show opende met een model in een delicaat geborduurde witte blouse met een bijpassende pantalon die met een koordje rond de taille was geknoopt en rond de benen opbolde voordat hij weer taps toeliep in een ander koordje bij de enkel. Er waren ook versies van katoenen voile met kanten inzetstukken en zwierigere versies van zijde met kanten randen. Kamali toonde ook bloomer shorts, een update van de ballonrokstijl die momenteel nog altijd populair is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ondergoed als bovenkleding is niets nieuws op de catwalk, maar Kamali’s 19e-eeuwse variant vindt het concept op een moderne manier uit. Pofbroeken, ook wel bekend als pantalettes, werden in het begin van de 19e eeuw gedragen onder crinolines en hoepelrokken; vrouwen droegen lange stijlen om hun bescheidenheid te beschermen als een plotselinge windvlaag hun benen zou onthullen, terwijl jonge meisjes een versie droegen die bij de knie was afgesneden en bedoeld was om onder hun jurken uit te steken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De pofbroek bij Chloé lente/zomer 2025
©Gorunway.com

Geïnspireerd door de archieven

Kamali haalt als inspiratiebron vaak de jaren zeventig aan, toen de bohemian trend zoals we die nu kennen voor het eerst opkwam. In die tijd refereerden ontwerpers waarschijnlijk aan de mode van de 19e eeuw en pasten deze opnieuw toe. Karl Lagerfeld, creative director bij Chloé van de jaren zestig tot de jaren negentig, liet zich een paar keer inspireren door dit tijdperk. Hij showde katoenen pofbroeken in 1976 en op ondergoed geïnspireerde stijlen in 1994.

“Ik ken de archieven door en door”, legde Kamali eerder deze maand uit in de podcast van de Amerikaanse Vogue. “Ik heb geen objectieve kijk op Chloé. Het is een heel persoonlijke band, ik denk niet dat ik iets moet forceren. Het is iets dat heel natuurlijk komt.”

Excentriciteit en persoonlijkheid

Bloomers zijn al een tijdje een sudderende trend, die een vast onderdeel van de garderobe is geworden voor een bepaald soort online hypermodieuze jonge vrouw en ook een aandachtspunt in de herfst/winter 2204-collectie van Prada. Maar ze zijn logisch bij Chloé als een uitbreiding van Kamali’s benadering van kleden. De ontwerper is een fervent vintage shopper, en het is niet moeilijk voor te stellen dat ze tijdens haar winkelexcursies vintage pantalettes tegenkwam en dacht: die zou ik gewoon als broek kunnen dragen.

En als er één les is die je tot nu toe uit de lente/zomer 2025-collecties kunt trekken, dan is het wel dat het nu tijd is voor een beetje excentriciteit en persoonlijkheid. Kamali weet: girls just wanna have fun.

Een look uit Chloé's lente/zomer 2025-collectie
©Gorunway.com

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.