Topmodel Vera van Erp woont met haar vriend, architect Gijs Bouwens, sinds kort in een voormalige huishoudschool in Amsterdam. Een sfeervolle warme cocon, waar ze zich tussen alle hectiek door kunnen terugtrekken. Met veel mid-century modern- invloeden en – Vera’s absolute eis – een bad in de slaapkamer. En zie ze daar maar eens uit te krijgen.
Topmodel Vera van Erp: ‘Op slag verliefd’
Op een hoek in Amsterdam-West staat een vroeg negentiende-eeuws, roodbakstenen pand, een voormalige huishoud- en nijverheidsschool. De twee hoofdingangen, symmetrisch naast elkaar en deels begroeid met klimop, geven toegang tot een statige brede trap en een gemeenschappelijke tuin, het voormalige schoolplein. “Dat sprak ons meteen aan”, zegt topmodel Vera van Erp (31).
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Bijna tien jaar geleden kreeg het gemeentelijke monument een woonbestemming. “Het deed mijn vriend en mij meteen denken aan onze jeugd in Brabant, waar je altijd een ‘achterom’ hebt. Normaal gesproken kom je daar steevast via de achtertuin bij elkaar binnen. De gemeenschappelijke tuin geeft hetzelfde gevoel, dat je als community met elkaar in verbinding staat. We hadden ook nog een ander huis bekeken, maar daar twijfelden we over. Op dit appartement was ik op slag verliefd, dus er was geen weg meer terug”, lacht Vera. “Hier zouden we gaan wonen.”
Vredige energie
De oorspronkelijke lokalen in het imposante gebouw liggen rondom een centrale hal; het appartement van Vera en Gijs met vierenhalf meter hoge muren, veel lichtinval en robuuste steunpilaren bevindt zich op de begane grond. Over de stoelen in hun privégedeelte van de tuin liggen badhanddoeken te drogen nadat ze eerder op deze warme zomerdag hebben gezwommen. “Het huis ademt een vredige energie”, aldus Vera die vanbuiten de woonkamer in loopt, terwijl Gijs (33) geconcentreerd op zijn laptop zit te werken.
“In 2015 wilde de gemeente van de school af, maar weigerde die te verkopen aan projectontwikkelaars. De buurtgenoten mochten een creatief plan indienen. Onze huidige buurman, net als Gijs architect, liep langs, keek naar binnen en dacht: wat een te gek gebouw! Met een aantal andere gezinnen richtte hij een collectief op waarmee ze toen de tender hebben gewonnen. Elke woning is net even anders ingedeeld, een heel cool project. Onze vve heet Het Dorp.”
Aan elkaar gewaagd
Het appartement had wel een make-over nodig, maar daar draaiden de twee hun hand niet voor om. Hun eerste gezamenlijke huis hadden ze ook een fikse face- lift gegeven. Als verbouwen de vuurdoop is voor een relatie, dan zijn de twee met vlag en wimpel geslaagd. Maar vooral ook: aan elkaar gewaagd. “Qua smaak zitten we heel erg op één lijn. Gijs is meer analytisch-creatief, ik meer zweverig-creatief”, lacht Vera. “Als architect heeft Gijs oog voor constructie, de technische uitwerking, de bouwbegeleiding. Dat scheelt natuurlijk enorm. Ik ben meer van de invul- ling, de styling, die beïnvloed wordt door mijn gevoelsbeleving. Op creatief vlak ben ik wat emotioneler. Gijs zegt altijd: ‘Als jij iets in je hoofd hebt dan gebeurt het, jij bent uiteindelijk de beslissende factor.'”