paris-fashion-week-zit-erop-deze-trends-hebben-we-gespot-voor-het-lente-zomer-2025-seizoen-316454

Het sprookje is voorbij; Paris Fashion Week eindigde dinsdag op magische wijze met onder meer Coperni’s show in Disneyland Parijs. Nu is het tijd om terug te keren naar de realiteit, maar niet voordat we de opvallendste trends van de catwalks op een rij hebben gezet. Van nostalgische prints tot opvallende schouders: de modetrends van dit seizoen nemen ons mee op een reis door het verleden. Dit zijn de trends die we spotten tijdens Paris Fashion Week lente/zomer 2025.

Trends Paris Fashion Week lente/zomer 2025

Oma’s pastelkleurige bloemetjesbehang als print

We kunnen deze trend eigenlijk niet anders beschrijven dan een pastelkleurig omabehang uit de jaren tachtig. Maar: we’re here for it. Kledingstukken met nostalgische prints, vaak met bloemen, doken bij verschillende shows regelmatig op. Chanel gaf de print een verfijnde touch door voor subtiele, vervaagde patronen te kiezen die doen denken aan antieke kamers, en Dries Van Noten koos ervoor eigentijdse kledingstukken zoals gestructureerde blazers te voorzien van de jaren tachtig-print. Chloé maakte het compleet door dromerige jurken te bedekken met bloemenprint, alsof je zo een romantische, vintage droom binnenstapt.

Paris fashion week lente/zomer 2025 trend bloemenprint
©Spotlight
1/7
Native Share
Chanel, Loewe, Chloé

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het luxueuze windjack

Gorpcore leek even naar de achtergrond te zijn verdwenen, maar tijdens Paris Fashion Week zagen we een duidelijke heropleving – in de vorm van jassen, tenminste. Zowel Miu Miu als Cecilie Bahnsen omarmde dit functionele item. Ze gaven er vervolgens hun eigen luxueuze draai aan: bij Miu Miu kreeg het jack een speelse, nonchalante twist, en werd het gecombineerd met shorts en sandalen, en bij Cecilie Bahnsen verscheen een meer toned down versie op de catwalk, waarbij het windjack werd gestyled met haar kenmerkende volumineuze silhouetten. Coperni zorgde tot slot voor een clash, door het windjack te combineren met een feestelijke jurk.

Paris fashion week trend windbreakers
©Spotlight
2/7
Native Share
Cecilie Bahnsen, Coperni, Miu Miu

De eighties office look

Al een aantal seizoenen lijken modehuizen in te zetten op de terugkeer van de jaren tachtig-powerschouders. Hoewel we dit, behalve in oversized vintage blazers, nog niet heel erg terugzien op het straatbeeld, houden de luxe merken vol. En dan specifiek als het om office looks gaat. Zo zat de collectie van Saint Laurent vol scherpe, zakelijke looks met schoudervullingen die de sterke, gestructureerde silhouetten van de jaren tachtig oproepen. Ook bij Stella McCartney zagen we deze iconische schoudervullingen terugkomen, wat een driehoekig silhouet creëerde doordat de brede schouders in contrast stonden met de slankere taille. Opvallend bij beide modehuizen is dat de look werd gecreëerd door te werken in laagjes van jassen, maar we zien de jaren tachtig-powerschouders ook bij blouses terugkomen (uiteraard met bijpassende print) – zowel bij Saint Laurent als bij Louis Vuitton.

Paris fashion week lente zomer 2025 trend eighties office
©Spotlight
3/7
Native Share
Saint Laurent, Louis Vuitton, Stella McCartney

De tentrok

Ook gespot op de catwalk: tentrokken – oftewel: gestructureerde rokken met een volumineuze of dramatische vorm. Bij Loewe zorgden hoepelrokken voor een speels en sculpturaal effect. Ook Deens merk Ganni gaf tijdens haar Paris Fashion Week-debuut meerdere jurken een hoekige rok, waarvan het silhouet een soort architectonische dimensie aan de look gaf. Een soortgelijke rok spotten we bij Acne Studios die samen met een top met oversized schouders (daar heb je ze weer) een soort zandlopermodel creëerde.

Paris fashion week trend tentrok
©Spotlight
4/7
Native Share
Ganni, Loewe, Acne Studios

De pofbroek als veelzijdig item

De pofbroek, met zijn volumineuze silhouet en geplooide details, werd tijdens Paris Fashion Week door verschillende ontwerpers gepresenteerd als een veelzijdig item dat zowel dramatisch als elegant kan zijn. Louis Vuitton gaf de pofbroek een eigentijdse twist door het te combineren met gestructureerde bovenstukken en luxe accessoires, waardoor een futuristische look ontstond. Alessandro Michele gaf de broek voor zijn debuutcollectie voor Valentino rijke borduursels en een klassieke uitstraling. Bij Chloé werd de pofbroek op een romantische manier uitgevoerd in lichte stoffen en kant, wat zorgde voor een zachte, dromerige look.

Paris fashion week trend pofbroek
©Spotlight
5/7
Native Share
Louis Vuitton, Valentino, Chloé

Pretty in pink

Ieder seizoen zien we één kleur net ietsje vaker opduiken dan alle andere. Dit keer leek Parijs in de ban van pastel – en dan specifiek roze. In plaats van hier een ingewikkelde draai aan te geven, werd het zachte en zoete imago van de kleur juist omarmd. Zo zagen we de kleur bij Giambatista Valli volop terugkomen, in de vorm van gedrapeerde jurken en korte mantelpakjes. Bij Alexander McQueen spotten we een roze jurk met ruches en stras. Het toppunt van lieflijk roze dit seizoen? Een mini-jurk met vlinders bij Coperni.

Paris fashion week lente/zomer 2025 roze kleur
©Spotlight
6/7
Native Share
Alexander McQueen, Giambatista Valli, Coperni

Gedrapeerd als een godin

Je kon het hierboven al een beetje voorbij zien komen: drapery is hot. Christopher Esber zette de toon met verschillende elegante, jurken die losjes om het lichaam waren gewikkeld, wat zorgde voor een soort godinnenlook. Victoria Beckham ging voor een wetlook, waarbij de gedrapeerde stof vast geplakt leek aan het lichaam. Bij Issey Miyake zagen we hoe je een draperend element ook op een simpele, meer toned down manier kunt dragen – ideaal voor een alledaagse kantoorlook in de zomer (voor als je nog niet gevallen bent voor de eighties office look).

Paris fashion week lente zomer 2025
©Spotlight
7/7
Native Share
Issey Miyake, Christopher Esber, Victoria Beckham