hoge-sokken-zijn-de-quirky-modetrend-die-we-nodig-hebben-volgens-chanel-en-miu-miu-316438
©Spotlight

Fashion month is officieel voorbij. Naast de grootste trends gespot op de catwalks van New York, Londen, Milaan en Parijs kwamen er ook enkele microtrends voorbij die we niet hadden zien aankomen. Een daarvan? De sok. Wanneer je aan trends denkt, komen looks als elegante jurken of stijlvolle pakken in ons op. Maar iets banaals als de sok? Not so much. En toch geven chique modehuizen als Chanel en Miu Miu de sok – en dan vooral hoge sokken – een podium in hun collecties. Een soort van steunkousen but make it fashion, die ons verrassend genoeg doen overwegen om zelf ook hoge sokken aan te schaffen.

Hoge sokken

Wanneer zowel Chanel en Miu Miu een specifiek item presenteren (eerlijk: die van het Italiaanse modehuis zijn eerder beenwarmers, maar je snapt het effect) wil dat iets zeggen. Bij Miu Miu werd de klassieke school girl-look opnieuw geïnterpreteerd met een edgy, Miu Miu-twist (lees: gecombineerd met opvallende schoenen en gedragen met contrasterende halflange rokken, mini-jurken en badpakken met cut-outs gedragen als tops). De hoge sokken roepen een gevoel van jeugdige nonchalance op, terwijl het item ook perfect past in een iets minder uitgesproken look.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Chanel daarentegen ging voor een chiquere en klassiekere benadering. Hun versies van de hoge sokken, uitgevoerd in fijne kanten stoffen, werden gedragen onder klassieke tweed looks, bestaande uit rokpakken en jurken, in schoenen met een lage hak. De sokken geven een elegante maar ook een verrassende, moderne update aan de iconische looks van het modehuis, en zorgen voor een gevoel van speelse verfijning. De combinatie van het luxe materiaal en een alledaags accessoire creëert een visueel contrast dat onverwacht maar heel erg Chanel is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoge sokken trend
©Spotlight
Miu Miu lente/zomer 2025, Vetements lente/zomer 2025

Steunkousen ‘but make it fashion’

Issey Miyake, Ferragamo en Vetements benaderden de trend ieder op hun eigen manier, maar met een gedeelde focus op functionaliteit en comfort. Miyake koos voor zachte sokken gecombineerd met hun kenmerkende geometrische kledingstukken en gelaagde jurken. Bij Ferragamo gaven hoge sokken een extra laag zachtheid aan de Balletcore-achtige looks, terwijl Vetements zich richtte op een soort hybride tussen hoge sportsokken en hoge stilletto’s.

Het moge dus duidelijk zijn dat hoge sokken bij een aantal grote merken een centrale rol speelden deze fashion month. Een eerlijk: hoewel het niet het chicste item ooit is (de lengte van de sokken doet ons eerder denken aan steunkousen dan aan iets stijlvols) bewijzen deze catwalklooks het tegendeel. De hoge sok biedt onverwachte stylingmogelijkheden en geeft gelijk – vrijwel letterlijk – een extra contrasterende laag aan je outfit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoge sokken trend
©Spotlight
Chanel lente/zomer 2025, Issey Miyaki lente/zomer 2025

Shop hoge sokken

Inspiratie genoeg dus, voor je hoge sokken-look. Combineer ze bijvoorbeeld met een paar chunky loafers en een mini-jurk voor een quirky twist, zoals bij Miu Miu. Wil je voor een chiquere look gaan? Draag dan kanten sokken in combinatie met een elegante rok, zoals Chanel liet zien. Voor een gedurfde look kun je hoge sokken combineren met sandalen of zelfs sneakers. Durf te experimenteren en speel met contrasten, want juist dat maakt deze look interessant.

Maje

Maje sok
©de Bijenkorf

Kniekousen in kasjmierblend, € 49

Lisa Yang

Lisa Yang sokken
©NET-A-PORTER

Kasjmieren sokken, € 120

Hudson

Hudson sokken
©de Bijenkorf

Kniekousen in wolblend, € 16

Guest in Residence

Guest in Residence sokken
©NET-A-PORTER

Gestreepte kasjmieren sokken, € 110

Vogue.nl ontvangt voor enkele van de artikelen een commissie wanneer je iets aanschaft via de affiliatelink op onze site.