Eerder bespraken we al de voordelen van een gestructureerd leven, maar we voegen er nog iets aan toe om de positieve cirkel van leven zonder rommel – natuurlijk zónder obsessief te zijn – te sluiten: de voordelen van een opgeruimd leven. Er is namelijk ook een duidelijke relatie tussen het stresshormoon cortisol en leven in een rommelige ruimte. Experts Alicia Martínez en Alicia Iglesias geven zes tips: deze dagelijkse gewoonten zorgen niet alleen voor een opgeruimd huis, maar daardoor ook voor minder stress.
De relatie tussen rommel en cortisol
De relatie tussen rommel en het hormoon cortisol wordt bevestigd door verschillende internationale neurowetenschappers. Psycholoog Pilar Guerra legt uit: “Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen met een vies of rommelig huis een hogere cortisol-niveau hebben. De conclusie is dat vuil en rommel in huis kan bijdragen aan angst of zelfs een depressie.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Onze hersenen en visuele cortex (een deel van de hersenen dat betrokken is bij de visuele waarneming, red.) worden namelijk overweldigd wanneer er veel spullen in het zicht staan en wanneer een ruimte onoverzichtelijk oogt. Daarom spreken we met twee opruimexperts over hun dagelijkse, eenvoudige gewoonten die voor een opgeruimd huis zorgen. Nee, je hoeft dus geen uitgebreide make-over á la Marie Kondo te ondergaan; het gaat om het leggen van een basis.
6 tips voor een opgeruimd huis
De mandjes-truc
De opruimexperts houden ervan om verschillende soorten manden en bakken te hebben, en vervolgens alles per categorie te sorteren. “Ik heb een mand waarmee ik door het huis ga om alle dingen die niet op hun plaats liggen in te doen. Daarna leg ik ze snel weg, zonder tijd of moeite te verspillen”, vertelt Alicia Martínez.
Verzamel geen kaartjes, dozen en reserveknopen
Dankzij onze ‘voor het geval dat’-angst hebben we de neiging om veel voorwerpen te verzamelen die rommel in de hand werken en meestal niet nodig zijn. Denk aan dozen, bonnetjes en reserveknopen. Beide experts adviseren om de dozen in kwestie niet langer te bewaren dan de retourperiode van het item dat je hebt gekocht, en om de reserveknopen niet te verzamelen tenzij ze écht nog nodig kunnen zijn (spoiler: dat zijn ze meestal nooit). Ook raden ze aan om bonnetjes alleen te bewaren als je van plan bent iets terug te sturen of als het van een cadeau is. Iglesias is een voorstander van het digitaal bewaren van deze bonnetjes, als dat mogelijk is, in mapjes in je mail. Ook deze mapjes moeten van tijd tot tijd worden geleegd. Martínez wil “elke dag minder en minder verzamelen”. “Ik probeer ruimte over te laten voor wat me echt gelukkig maakt.”