geef-jezelf-een-lymfedrainage-massage-om-veroudering-te-voorkomen-4-tips-van-gezichtsspecialisten-316913
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

Je kunt de beste crème ter wereld gebruiken, maar als je die niet met de juiste bewegingen (en een beetje tijd en zorg) aanbrengt, zullen de resultaten nooit zijn zoals verwacht. Massage is een van de beste alternatieven om veroudering tegen te gaan. Volgens dr. Patricia Ogilvie zetten spanning en draaiende bewegingen de fibroblasten (cellen in het bindweefsel. red.) aan het werk en stimuleren ze collageen. Er zijn veel massagemogelijkheden, maar een van de beste treats die we onszelf aan het einde van de dag kunnen geven is een lymfedrainage-massage op het moment dat we serum of crème aanbrengen.

Lymfedrainage-massage tegen huidveroudering

Het klopt dat er veel massages zijn, maar die wijsheid kun je het beste overlaten aan de experts in schoonheidssalons. Thuis is het voldoende om rekening te houden met bepaalde aanbevelingen en aandacht besteden aan het proces om goede resultaten te bereiken. Clarins-schoonheidsexpert María José Rioja legt uit: “Lymfedrainage verwijdert gifstoffen en vloeistoffen die zich in het lichaam ophopen, voorkomt zwellingen om de stevigheid van de gezichtscontouren te behouden, verbetert het immuunsysteem, vermindert donkere kringen, is een natuurlijk verstevigingsmiddel en verbetert de elasticiteit van de huid. Het ontspant de spieren en geeft het gezicht een meer uitgeruste uitstraling. Om al deze redenen hebben we de beste tips verzameld om het thuis te doen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tips om het thuis zelf te proberen

Altijd van binnen naar buiten masseren 

Dit is regel nummer één omdat, zoals Rioja aangeeft, de lymfeklieren verantwoordelijk zijn voor het filteren van gifstoffen uit het lichaam. Als je een lichaamsmassage in deze richting uitvoert, altijd in de richting van het hart, helpt dit om deze reststoffen via het bloed af te voeren. Voor het gezicht raadt de expert aan om altijd vanuit het midden naar buiten te masseren, naar de lymfeklieren in de kaak- en kinstreek, achter de oren, in het gebied rond het achterhoofd en op het achterhoofd. Het vernieuwde Double Serum geformuleerd, wordt zelfs aanbevolen om drie keer met drainerende druk op de wangen, drie keer op het voorhoofd en drie keer aan elke kant van de nek aan te brengen. Dit omdat dit de belangrijkste punten voor drainage zijn.

Op de hals moet je neerwaartse (en niet opwaartse) bewegingen maken 

Zoals het merk La Prairie uitlegt, zou je op de hals opwaartse en gladmakende bewegingen moeten maken om jowls oftewel zogenoemde  ‘hamsterwangen’ te voorkomen. Maar als we willen draineren, moeten de bewegingen naar beneden zijn, naar het hart toe, van onder de kaaklijn naar het sleutelbeen toe.

Rond de ogen masseren

Sheila Álvarez, huidverzorgingsexpert bij Yves Rocher, herinnert ons eraan dat je voor de oogcontouren lichtjes glad moet strijken, maar ook altijd naar buiten toe vanaf het gezicht. In feite geeft ze nog twee punten voor dit gebied: breng een kleine hoeveelheid product aan ter grootte van een erwt. En gebruik, als je tijd hebt, een koude doek of handdoek die je van tevoren in water kunt leggen om de bloedsomloop te verbeteren en wallen te verlichten.

De truc met de kwast

Hier is nog een aanbeveling voor gevorderden: gebruik borstels om te masseren tijdens het aanbrengen van crèmes, ook om zo te ontspannen. Zoals de schoonheidsspecialiste Alejandra Castro uitlegt, “verlengt dit de telomeren (uiteinde van een chromosoom, red.) en het leven van de cellen door vroegtijdige veroudering tegen te gaan”.

Thuis kan dit (gedeeltelijk) worden gedaan met bepaalde bewegingen die ons laten profiteren van deze welzijnsbehandelingen. Breng crèmes aan met een kwast en masseer ze in met opwaartse en cirkelvormige bewegingen, beginnend in het midden van het gezicht, en werk naar buiten toe. “Dit helpt om gifstoffen af te voeren en wallen te verminderen, terwijl het tegelijkertijd de bloedsomloop stimuleert. Hierbij moet je speciale aandacht besteden aan de druk die je uitoefent – deze moet zacht zijn om irritatie te voorkomen. En het is belangrijk dat je altijd de natuurlijke richting van de lymfedrainage volgt om maximaal profijt te hebben”, legt de expert uit. Zij benadrukt dat het ook helpt om de gezichtsspieren te ontspannen voor een betere opnamen van de actieve ingrediënten in crèmes. Als het gaat om het kiezen van een type borstel, raadt ze natuurlijke of zeer zachte synthetische haren aan.

Aanbevolen producten van experts 

Clarins

Clarins double serum
©Douglas

Anti-aging Double Serum, vanaf € 87,55

La Prairie

Life Matrix Le prairie
©Douglas

Life Matrix Haute Rejuvenation Cream, € 1504,50

Yves Rocher

Yves Rocher oogcrème
©Yves Rocher

Anti-rimpel Anti-wallen oogcontourcrème, € 20,99

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.