door-jennifer-lopez-willen-wij-deze-herfst-ook-een-kilt-dragen-318748
©ANP

Soms voelt fashion als Groundhog Day, maar dan met betere outfits. Kijk maar naar de Schotse kilt, van origine een traditioneel kledingstuk, dat in de jaren zestig synoniem stond voor punk, en in de nineties weer een must have werd dankzij Vivienne Westwood. In de zeroes droeg ik mijn eerste van Burberry (een mini-versie), een korte groene geplooide rok met bruine leren riempjes. En anno nu geven verschillende designers de kilt weer een upgrade.

De kilt als statement piece

Het is dit seizoen het ultieme statement piece geworden. Dat werd dubbel en dwars bevestigd tijdens Londen Fashion Week. Een groot deel van de Britse fashion crowd heeft de kilt, die officieel geen rok genoemd mag worden (het plaatselijke gezegde luidt namelijk: ‘het is een kilt, geen rok’), omarmd. Zo zagen we de kilt gecombineerd worden met een cropped bh-top, witte sokken en een paar Mary-Janes. Een andere streetstyler droeg ‘m met een overhemd met knopen en kniehoge laarzen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

streetstyle kilt
©Spotlight

Jennifer Lopez draagt kilt van Burberry

De modewereld is er dit seizoen goed in geslaagd om deze rokstijl in een nieuw jasje te steken. Zo wordt de kilt gecombineerd met zowel klassieke als trendy kledingstukken, alles om er een moderne twist aan te geven. Het Britse Chopova Lowena, geliefd bij onder meer K-popsterren en Chloë Sevigny, combineert tartan bijvoorbeeld met vintage leren riemen. En ook Dior gaf een eigen interpretatie van de kilt, tijdens de Cruise 2025-show op het historische Drummond Castle Gardens in Schotland.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het is echter Daniel Lee voor Burberry die ons de meest verfijnde versie van de hedendaagse kilt laat zien: een lichtgewicht maxi-rok, ook geschikt voor een rode loper. Dat laatste liet Jennifer Lopez zien tijdens de première van haar nieuwe film Unstoppable in het Canadese Toronto (saillant detail: deze film werd geproduceerd door ex-man Ben Affleck). De actrice koos voor die gelegenheid voor een olijfgroene kilt, een look uit de herfst/winter 2024-collectie. Jennifer Lopez in een kilt is wat ons betreft een vibe.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

lange kilt Burberry
©Burberry/Spotlight
kilt Chopova Lowena
©Chopova Lowena/Spotlight

Zo draag je de kilt

De traditionele rok is op veel manieren te stylen. Ben je van de country-esthetiek, draag er dan een cowboyhoed boven. Hou je meer van een casual look en is comfort je tweede naam? Kies er dan voor om de kilt te combineren met een broek. En voor wie van tradities houdt: ga voor een tweedjasje. Ook de kilt toevoegen aan je garderobe? Hieronder een paar opties, geselecteerd door de redactie.

Alexander McQueen

kilt Alexander McQueen
©Net-a-Porter

Geplooide midirok van wollen tartan met riem, € 1890

kilt Burberry
©MyTheresa

Wollen rok met ruitdessin, € 1650

Chopova Lowena

kilt Chopova Lowena
©Miinto

Korte kilt met leren riem, € 1180

Elisabetta Franchi

Elisabetta Franchi kilt
©Miinto

Midirok met tartan, 351

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.