rumor-has-it-bij-deze-spookhotels-ben-je-naar-verluidt-niet-de-enige-hotelgast-in-de-kamer-317818
©Warner Bros / Courtesy Everett Collection

De één zou er geen voet binnen zetten, voor de ander klinkt het angstaanjagend leuk: overnachten in enge spookhotels. Of het nu de invloed is van films als The Shining – geïnspireerd door het echte Stanley Hotel in Colorado – of de hoop op een spookachtige ontmoeting in een donkere gang; sommige reizigers beschouwen ‘paranormale activiteit’ als een must-have hotelvoorziening.

Geen oordeel hier. Reizen draait tenslotte allemaal om het opdoen van nieuwe ervaringen. En mocht je daarbij graag de rillingen over je rug laten lopen: in Amerika maken veel historische hotels melding van geestverschijningen en onverklaarbare fenomenen. Mensen zouden de gedaante van Marilyn Monroe hebben gezien in het Roosevelt in Hollywood, of bijvoorbeeld soldaten uit de Burgeroorlog in het Marshall House in Savannah in Georgia. Ben je geïntrigeerd geraakt? Deze enge spookhotels behoren tot de griezeligste spookhuizen, waar je deze Halloween of elk ander moment van het jaar kunt verblijven – als je durft.

Dit zijn de 10 engste spookhotels ter wereld

Hotel Chelsea, New York, New York

Patti Smith, Andy Warhol, Jackson Pollock en Madonna zijn slechts enkele van de vele grote namen die ooit Hotel Chelsea hun thuis noemden. Twee van deze beroemde gasten zijn naar verluidt echter nooit vertrokken. Ondanks dat het hotel in 2011 sloot voor renovatie en in 2022 weer openging, rapporteren voormalige gasten en medewerkers al lange tijd paranormale verschijnselen. Zo meldden ze de aanwezigheid van de geest van Sid Vicious, de bassist van de Sex Pistols, die toen ze daar verbleven werd beschuldigd van de moord op zijn vriendin Nancy Spungeon. Ook Dylan Thomas blijft rondhangen, met een bijzondere plaquette op de gevel van het gebouw: “Dylan Thomas woonde en schreef in het Chelsea Hotel en vertrok hiervandaan om te sterven.”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Hotel Chelsea
©Getty Images

Deetjen’s Big Sur Inn, Big Sur, Californië

Ellen Brill, decorontwerpster van American Horror Story, vertelt dat de charmante boshut een mysterieuze sfeer heeft dankzij de vriendelijke geest van oprichter “Opa Deetjen”. Brill zelf hoorde naar eigen zeggen voetstappen en deuren die dichtvielen, wat haar de stuipen op het lijf joeg. Het hotel, verscholen tussen de roodhoutbomen aan de kust van Noord-Californië, heeft kamers met houten panelen en een uitgesproken grandma-core uitstraling. Mocht dat nog niet spannend genoeg zijn voor de categorie enge spookhotels: de nabijgelegen vuurtoren van Point Sur wordt naar verluidt bewoond door geesten van overleden zeelieden, met rondleidingen en ‘spokenjachten bij maanlicht’ in oktober.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

 Deetjen’s Big Sur Inn
©Courtesy of Deetjen’s Big Sur Inn

The Cadogan Hotel, Londen, Engeland

Chelsea’s Cadogan Hotel is een chique verblijfplaats, geliefd bij beroemdheden zoals kunstenaars, modellen en smaakmakers. Het hotel, eigendom van Belmond, heeft een rijke geschiedenis. In 1895 werd Oscar Wilde gearresteerd in kamer 118, wegens ‘grof onfatsoen’. Naast deze historische gebeurtenis bestaan er geruchten dat het flink spookt in dit hotel. Niet Wilde, maar actrice en socialite Lillie Langtry, een vriendin van Wilde en voormalig eigenaresse van het pand, zou het enge spookhotel regelmatig bezoeken als geest. Gasten zien haar vooral rond Kerstmis in het hotelrestaurant, wanneer het rustig is.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

The Don CeSar, St. Petersburg, Florida

De roze gevel van Don CeSar uit het Gatsby-tijdperk en het witte zandstrand geven op het eerste gezicht geen griezelige indruk. Maar naarmate je het grootse kusthotel beter leert kennen, wordt het intrigerender. Vastgoedmagnaat Thomas Rowe liet het in 1928 bouwen als eerbetoon aan zijn verloren liefde, Lucinda. Rowe stierf in 1940 in de lobby, en volgens sommige verhalen dwaalt hij sindsdien door het hotel, op zoek naar Lucinda. Sommige gasten zeggen zelfs dat het mogelijk is dat hij haar heeft gevonden: er zijn ook meldingen van een spookachtig paar op het terrein. Geen wonder dat deze plek wordt beschouwd als een van de meest romantische, maar ook als een van de meest enge spookhotels van de staat.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Don cesar hotel
©Getty Images

Chateau Marmont, West Hollywood, Californië

Los Angeles, de geboorteplaats van Hollywood, staat bekend als een van de meest spookachtige steden van de Verenigde Staten. Diverse organisaties bieden het hele jaar door spooktochten aan. Het is daarom geen verrassing dat het bijna 100 jaar oude Chateau Marmont in West Hollywood een van de beroemdste spooklocaties van de stad is. Dit iconische hotel heeft altijd een A-list publiek aangetrokken, met gasten als Katharine Hepburn en Lindsay Lohan.

Een van de meest beruchte verhalen rondom het Chateau betreft John Belushi, de Saturday Night Live-ster die in 1982 overleed aan een overdosis drugs in Bungalow 3. Sindsdien melden gasten vreemde gebeurtenissen in diezelfde bungalow. Een van de meest opmerkelijke voorvallen vond plaats in 1999, toen een gezin met hun tweejarige zoon daar verbleef. De jongen lachte vaak in zijn eentje, en toen zijn ouders hem vroegen waarom, antwoordde hij: “De grappige man.” Later, toen zijn moeder door een boek met beroemde gasten van het hotel bladerde, wees de jongen naar een foto van Belushi en zei: “De grappige man!”

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Chateau Marmont, enge spookhotels
©Getty Images

The Hollywood Roosevelt, Los Angeles, Californië

Het Hollywood Roosevelt, bijna een eeuw oud, was de locatie van de allereerste Academy Awards en is te zien in talloze films en tv-shows. Het hotel heeft beroemde gasten ontvangen, zoals Ernest Hemingway en Brad Pitt. Door de jaren heen hebben bezoekers verteld dat ze de geest van Marilyn Monroe hebben gezien in de spiegel van haar oude suite. Anderen beweren het zachte geluid van een trombone te horen, vermoedelijk gespeeld door acteur Montgomery Clift. Veel gasten zeggen ook “schaduwmensen” te hebben waargenomen en de geest van een jong meisje, genaamd Caroline, te hebben gezien.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

the Hollywood Roosevelt
©Courtesy of the Hollywood Roosevelt

Jekyll Island Club Resort, Jekyll Island, Georgia

Dit historische resort in Georgia werd in 1888 geopend als recreatieclub en was ooit een speeltuin voor de rijkste families van Amerika, waaronder de Vanderbilts, de Rockefellers en de Morgans, om er maar een paar te noemen. Sommigen zeggen dat je de aanwezigheid van eerdere prestigieuze gasten vandaag de dag nog steeds kunt voelen. Als je bijvoorbeeld langs Sans Souci Cottage wandelt, ruik je misschien sigarenrook in de lucht, terwijl de geest van financier J.P. Morgan een paar trekjes neemt buiten zijn voormalige woning.

The Pfister Hotel, Milwaukee, Wisconsin

Als zelfs stoere Major League Baseball-atleten publiekelijk toegeven dat het eng is, dan moet dit grootse, historische Pfister hotel wel een paar serieuze spoken hebben. De grootste boosdoener is naar verluidt de geest van de oorspronkelijke eigenaar van dit hotel in Milwaukee, Charles Pfister. Honkbalspelers die in de stad zijn om tegen de Milwaukee Brewers te spelen maakten een melding van flikkerende lichten, bewegend meubilair en de radio die aan en uit gaat.

Brandon Phillips van de Cincinnati Reds zei: “Ik kwam de kamer binnen en ging gewoon op het bed zitten. Toen ging om de een of andere reden die stomme radio aan. Dus ik zette hem uit en ging onder de douche. Toen ik klaar was, ging die weer aan.” En het zijn niet alleen honkbalspelers: veel gasten, waaronder acteur Joey Lawrence en Meghan Thee Stallion, hebben melding gemaakt van vreemde ervaringen in het hotel. De plaatselijke overlevering zegt dat de grond waarop het hotel in 1893 werd gebouwd ooit een begraafplaats was.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

The Pfister hotel, enge spookhotels
©Getty Images

Moana Surfrider, A Westin Resort & Spa, Oahu, Hawaii

In 1905 haalde de vroegtijdige dood van Jane Stanford, medeoprichtster van de Stanford University, wereldwijd de krantenkoppen. Stanford, die na een poging to vergiftiging met strychnine op vakantie was in Honolulu, stierf in haar kamer in het Moana. Sindsdien wordt gezegd dat de geest van Stanford nog steeds in het hotel aan zee rondwaart. Gasten en hotelpersoneel hebben zelfs gezegd dat ze haar ’s nachts hebben zien lopen om haar kamer te zoeken.

The Marshall House, Savannah, Georgia 

Het Marshall House, gelegen in een van de meest spookachtige steden van Amerika, zou de geesten herbergen van patiënten uit het tijdperk van de Burgeroorlog. Er zijn waarnemingen van geesten in de gangen en foyers gemeld, evenals andere griezelige gebeurtenissen, zoals kranen die uit zichzelf aangaan.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.