zo-pas-je-het-populaire-deense-concept-hygge-toe-in-je-huis-318104
©Paul Bellaart, Vogue Living, januari/februari 2023

Een paar jaar geleden was ik mijn huis opnieuw aan het inrichten. Ik was bijna twee uur lang bezig met het kiezen van de juiste lamp voor één specifieke plek in mijn woonkamer. We willen dat onze huizen aanvoelen als een soort toevluchtsoord: hier moeten we een slechte dag beter kunnen maken door te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, zoals lezen of een tv-serie kijken. Ik deed een poging om van mijn huis een oase van rust te maken, met behulp van verschillende lampen om de juiste, rustige sfeer te creëren. Het was niet makkelijk, maar het is me gelukt. Al was het veel eenvoudiger geweest als ik meteen had geweten wat hygge, de Deense ‘benadering’ van verlichting, betekent.

Het Deense hygge 

De Denen zijn natuurlijk experts in het creëren van een gezellige sfeer. Ik dook volledig in het concept hygge toen ik geobsedeerd raakte met de vraag hoe ik in mijn huis rust kan creëren met behulp van de juiste verlichting. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en een van de mensen die het meest weet over hygge, legt het uitgebreid uit in zijn boek My Hygge Home: How To Make Home Your Happy Place. Hoewel een natuurlijke lichtbron altijd een goed idee is, zijn er volgens Wiking meer manieren waarop je – met kaarsen en synthetisch licht – een knusse sfeer kunt creëren. Vogue zet bovendien de beste verlichting op een rij die jouw huis wat meer hygge geven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het belang van warm licht

Meik Wiking benadrukt hoe belangrijk het is om te weten hoe je een specifieke lamp kiest en om de verschillende soorten licht te begrijpen – koeler of warmer – die door verschillende lampen worden geproduceerd. Zo moet je nadenken over waar je een lamp neerzet, waar je hem voor gaat gebruiken en de algemene sfeer die je in een kamer wil creëren. “Een zacht, warm licht kan perfect zijn voor een diner of een glas wijn. Maar als je de afwas moet doen, heb je een helderder licht nodig om ook goed te kunnen zien”, aldus Wiking. Als je de definitie van hygge wil nastreven, kun je het best gaan voor een warme lichtbron.

Hay ledlamp
©De Bijenkorf

Neon Tube LED-lamp van Hay, € 50,95

Verschillende hoogtes en materialen

Om een warme sfeer te creëren raadt Wiking aan om zogeheten ‘licht-eilanden’ te creëren in je woonkamer. Hiermee bedoelt hij dat je verschillende hoeken en hoogtes kunt benutten voor betere en knussere verlichting. Gebruik bijvoorbeeld niet alleen bovenlichten – zoals plafond- en wandlampen – maar ook lagere alternatieven, zoals vloer-, tafel- en bedlampen. Deze verschillende lichtinvallen zijn minder eentonig en geven meer diepte aan de kamer. Het vervangen van traditionele vormen en materialen loont ook bij het creëren van een gezellige omgeving, volgens hygge-experts. Ruil bijvoorbeeld je ouderwetse kroonluchter in voor een plafondlamp in Scandi-stijl met een stoffen kap.

 

Bolia plafondlamp
©De Bijenkorf

Balloon-hanglamp van Bolia, € 453

De sfeer van kaarslicht

Als je er (financieel of qua moeite) niet klaar voor bent om een aantal nieuwe lampen aan te schaffen, val dan terug op kaarsen. The Happiness Research Institute toont aan dat 85 procent van de mensen hygge associeert met kaarsen – 28 procent van de Denen steekt zelfs elke dag kaarsen aan. Het zachte, flikkerende licht kan helpen om een kalme en ontspannen sfeer te creëren tijdens het eten of later op de avond. Kies voor geurkaarsen om je huis extra uitnodigend te maken; experts in geurschikken raden aan om voor de woonkamer warme en kruidige geuren te gebruiken. Denk aan gember, sandelhout, vijgen en dennengeur.

Loewe kaars
©De Bijenkorf

Geurkaars van Loewe, € 115

Verschillende lichtsterktes

Het verschil in warm en koud licht is duidelijk, maar de sterkte van het licht heeft ook veel invloed op de knusse feel van je woonkamer. Wanneer je bijvoorbeeld gasten over de vloer hebt kan het passend zijn om te beginnen met feller licht, maar naarmate de avond vordert, kan je zachtere lichten overwegen. Met een dimbare lamp kan je in een handomdraai de lichtsterkte van de kamer aanpassen, zonder alle lampen stuk voor stuk af te gaan.

Lexon tafellamp
©De Bijenkorf

Dimbare tafellamp van Lexon, € 69,99

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.